Klassieke games op uw pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 juli 2012 13:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Gamen hoeft helemaal geen dure hobby te zijn. Op internet vindt u genoeg kopieën van oude Nintendo- en Sega-spelletjes. Door een virtuele gameconsole te installeren, speelt u bijvoorbeeld Super Mario Kart en Sonic the Hedgehog op uw pc. In dit artikel leggen we uit hoe u dit voor elkaar krijgt. Bovendien vertellen we u op welke manier u het bekende spel Grand Theft Auto installeert... voor nop!

1. Grand Theft Auto

Gameontwikkelaar Rockstar is trots op zijn klassiekers en het biedt daarom kosteloos oude videospelletjes aan. Zo kunt u de eerste twee delen van de populaire titel Grand Theft Auto (GTA) volledig gratis downloaden. Hoewel deze delen eind jaren '90 uitkwamen, heeft Rockstar ze geoptimaliseerd voor gebruik op moderne computers. Beide games werken dan ook probleemloos onder Windows 7. Surf naar RockstarGames.com en klik op VOLUME ONE: GRAND THEFT AUTO. Als tegenprestatie voor het gratis videospel dient u zich aan te melden voor de ontvangst van een gratis nieuwsbrief. Zorg ervoor dat uw browser geen cookies accepteert, want anders kunt u niets downloaden vanaf de Rockstar-website. Raadpleeg hiervoor de instellingen van het surfprogramma dat u gebruikt. Scroll omlaag en vul in de lege velden uw leeftijd en e-mailadres in. Bevestig dit via SUBMIT. Zet een vinkje achter I AGREE en klik nogmaals op SUBMIT. Open uw e-mailbox en klik op de downloadlink die naar u is gestuurd, zodat u het gamebestand opslaat. Het tweede deel van GTA downloadt u op exact dezelfde wijze. Beide games zijn ruim 300 MB groot. Naast de GTA-titels geeft Rockstar ook het spel Wild Metal gratis cadeau.

Vanaf de website van Rockstar downloadt u gratis leuke videogames.

In de vorige tip hebt u een zip-bestand van Grand Theft Auto gedownload. Klik erop met uw rechtermuisknop en pak het uit. Dubbelklik vervolgens op het exe-bestand van het eerste deel van de game om de installatiewizard te openen. Geef aan waar u de tijdelijke bestanden wilt opslaan en kies voor Extract. Klik daarna op OK. Er wordt een nieuw venster geopend. Doorloop alle stappen door steeds op Next te klikken. Sluit de wizard af met Finish. Ga nu naar Start / Alle programma's / Rockstar Games / GTA / GTA Settings. Bij het onderdeel Controls stelt u de besturing naar eigen wens in. Bevestig ten slotte met Save. Start nu het spel op via Start / Alle programma's / Rockstar Games / GTA / Grand Theft Auto en kies voor Play om het spel te spelen. Met de toetsenbordknop F11 wijzigt u de resolutie van de game. De installatie van deel 2 uit de spelserie verloopt op een soortgelijke manier, hoewel het daarbij niet nodig is om een tijdelijke map aan te wijzen. Verder opent u eerst GTA2 Manager. Hiermee zet u de instellingen naar uw hand, zoals de resolutie en bedieningstoetsen. Klik op de knop GTA2 om het spel te spelen.

U kunt de besturing van Grand Theft Auto naar eigen inzicht aanpassen.

De eerste delen van de GTA-reeks zijn 2D, u bekijkt de spelwereld dus van bovenaf.

2. Virtuele gameconsole

Als u een Nintendo- of Sega-spel op uw pc wilt spelen, hebt u een zogeheten 'emulator' nodig. Dat is een programma dat de oorspronkelijke spelcomputer simuleert. Dergelijke software is erg handig voor het geval u een 'antieke' console hebt en die niet meer aan de praat krijgt. Als u nog dozen vol cartridges van spellen hebt liggen, is het zonde als u ze nooit meer kunt spelen. Uiteraard is het niet mogelijk om een cartridge in uw computer te stoppen, maar op internet spoort u gemakkelijk een kopie op van het origineel. Het gaat daarbij om zogeheten ROM-bestanden, die op allerlei websites worden aangeboden. Officieel mag u volgens de auteurswet geen kopieën van games voor eigen gebruik downloaden. Dat is vervelend, want een kapotte gameconsole of cartridge kunt u niet zo gemakkelijk vervangen, het gaat immers om producten die in de reguliere handel niet meer verkrijgbaar zijn. Als u ROM-bestanden van oude spellen ter vervanging van een defect product downloadt, is dat om die reden verdedigbaar. Fabrikanten ondervinden er bovendien geen schade van, omdat de oude videospelletjes al een tijdje uit productie zijn.

Het gaat juridisch gezien om een grijs gebied. Wilt u zeker zijn dat u geen illegale handelingen verricht, dan doet u er goed aan om alleen ROM-bestanden te gebruiken die door de ontwikkelaars zelf ter beschikking zijn gesteld.

3. ROM-bestanden

Voordat u een emulator installeert, gaat u eerst op zoek naar bestandskopieën van uw oude cartridges. Liefhebbers over de hele wereld hebben cartridges geconverteerd naar ROM-bestanden, zodat consolespelletjes op normale pc's speelbaar zijn. Deze ROM-bestanden vindt u op tal van websites. Bezoek bijvoorbeeld eens CoolROM.com en klik op ROM Files. U hebt keuze uit spelletjes die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor verschillende spelcomputers. In dit artikel passeren emulators van de Nintendo, Super Nintendo, Game Boy en Sega Mega Drive de revue. Klik op uw favoriete gameconsole en bekijk het aanbod. De website gebruikt voor de Sega Mega Drive een Amerikaanse benaming, namelijk Sega Genesis. Gebruik de letters van het alfabet als u een specifiek spel zoekt. U vindt hier onder meer de bekende titels Super Mario World, Final Fantasy, Donkey Kong, Super Mario Kart, Street Fighter en Sonic The Hedgehog. Klik op een titel en sla het bestand op via Download Your File. Overigens is de downloadlink pas na enkele seconden zichtbaar. Pak het zip-archief uit via het contextmenu onder de rechtermuisknop. Andere bekende websites waar u de nodige ROM-bestanden vindt, zijn ROMHustler.net en ROM-World.com.

Op de website www.coolrom.com kunt u onder andere een kopie van het videospel Super Mario World downloaden.

0 Reactie(s) op: Klassieke games op uw pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.