Klembord leegmaken doe je zo

Door: dirk-schoofs | 19 september 2021 12:23

How To

Het klembord is de tijdelijke opslagplaats voor gegevens die je kopieert en plakt. In Windows 10 is de klembordgeschiedenis standaard ingeschakeld, zodat je eerder gekopieerde items kunt plakken. Dat is handig, maar als je de pc met anderen deelt, is het verstandig om de klembordgeschiedenis aan het einde van je werksessie te verwijderen.

Stap 1: Win+V

Dankzij de update van 2018 kun je in Windows 10 de geschiedenis bijhouden van alle items die je hebt gekopieerd sinds je de computer hebt opgestart. Op die manier kun je door Windows-toets+V in te drukken teruggaan naar een van de items die je tijdens de werksessie hebt gekopieerd. Toch zijn er goede redenen om die geschiedenis of een deel daarvan te verwijderen. Grote hoeveelheden gegevens op het klembord verminderen de hoeveelheid beschikbaar geheugen. Het klembord kan maximaal 4 MB bevatten en als het vol is, kan je computer trager worden. Het is bovendien mogelijk dat je gevoelige gegevens op het klembord hebt staan. Als je bijvoorbeeld een wachtwoord hebt gekopieerd en geplakt, kunnen anderen het in de geschiedenis terugvinden. De klembordgeschiedenis activeer je door via Start naar de Instellingen te gaan. Daar open je het onderdeel Systeem en dan kun je in de linkerkolom Klembord selecteren om de Klembordgeschiedenis in of uit te schakelen.

Je kunt de klembordgeschiedenis laten synchroniseren tussen apparaten met hetzelfde account.

Stap 2: Items verwijderen

Op deze plaats vind je trouwens ook de knop Klembordgegevens wissen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je iedere keer in de Instellingen moet duiken om deze data te verwijderen. Dat kan veel sneller vanuit de klembordgeschiedenis zelf. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+V om de klembordgeschiedenis te zien en beweeg de muisaanwijzer over een item. Dan zie je in de rechterbovenhoek van dat item drie puntjes verschijnen. Ga met de cursor over die drie puntjes. Vervolgens is het mogelijk om dat item te verwijderen of vast te maken. De klembordgeschiedenis wordt gewist telkens wanneer je de computer opnieuw opstart, behalve de items die je via de drie puntjes hebt vastgemaakt.

Het is mogelijk om items van de klembordgeschiedenis te wissen.

Stap 3: Leeg

Onderaan het menu van de drie puntjes vind je ook de opdracht Alles wissen. Hiermee maak je de klembordgeschiedenis leeg. Als je hierop klikt en je opnieuw de klembordgeschiedenis opent met Windows-toets+V, dan verschijnt de badge waarin je leest dat het klembord leeg is.

0 Reactie(s) op: Klembord leegmaken doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.