Kobus!: browser voor kinderen

Door: Kees Krick | 06 juli 2011 12:23

Apps & Software

Niet elke website op internet is geschikt voor kinderen. Daarom zijn er extra maatregelen nodig om ze tegen ongepaste inhoud te beschermen. Met de kinderbrowser Kobus! zorgt u ervoor dat uw kroost alleen websites kan bezoeken die door u of de Kobus!-redactie zijn goedgekeurd.

De Kobus!-software is na aanschaf op de website niet meteen te downloaden, maar wordt op een schijfje naar u verzonden. Updates worden wel automatisch binnengehaald. Het programma mag op drie computers geïnstalleerd worden en is met elk Windows-account te gebruiken. Kobus! gebruikt Adobe Air, dat automatisch geïnstalleerd wordt indien het niet aanwezig is. Via een met een wachtwoord beveiligd ouderonderdeel voegt u uw kind(eren) toe. Hierbij geeft u per kind de geboortedatum op en hoeveel internettijd dagelijks is toegestaan. Ook is aan te geven of een kind mag chatten via een afgeschermde omgeving genaamd Kobus! Chat.

Kobus! startpagina

Kinderen krijgen een Kobus!-startpagina te zien die bij de leeftijdscategorie past. Bij de jongste kinderen bestaat die uit plaatjes. Er wordt met een zogeheten whitelist gewerkt: kinderen mogen alleen goedgekeurde websites bekijken. Aanvullend kunt u zelf websites voor uw kinderen toestaan. Helaas worden die niet aan de Kobus!-startpagina toegevoegd en moet uw kind telkens zelf het webadres intikken. Een link kunt u als suggestie naar de redactie van Kobus! sturen. Na goedkeuring wordt de website aan de whitelist toegevoegd. Alleen de leukste komen ook op de startpagina terecht.

Kobus! heeft een startpagina per leeftijdscategorie.

Kies een kind

Zodra Kobus! wordt opgestart verschijnt een keuzescherm met namen van kinderen. Hier zit geen wachtwoordbescherming op. Een kind kan dus (al dan niet per ongeluk) voor een broertje of zusje kiezen en krijgt daarmee toegang tot websites van de verkeerde leeftijdscategorie. Ook kunnen handige kinderen hiermee de tijdsbeperking omzeilen. Na overleg heeft de leverancier aangegeven een wachtwoordbeveiliging in overweging te nemen. Tot die tijd kan een ouder Kobus! starten en alvast het juiste kind aanklikken. Via een optie is te voorkomen dat uw kind Kobus! afsluit. Momenteel kan zolang Kobus! draait geen ander programma naar de voorgrond geroepen worden. Dit probleem hebben wij doorgegeven en wordt binnenkort opgelost.

Niet elke website is zomaar toegankelijk.

Conclusie

De mogelijkheden van de Kobus!-startpagina's vallen ons wat tegen. Er staan weinig websites op en sommige blijken alsnog ontoegankelijk. Opmerkelijk is dat wie op Algemeen / Kleurplaat klikt, nota bene op een algemene verzamelwebsite terechtkomt waarvan Kobus! de meeste links ook nog eens resoluut afkeurt. Terwijl je als ouder mag verwachten dat de redactie proactief juweeltjes opzoekt om die vervolgens in het eigen Kobus!-startmenu op te nemen. Ook aan de functionaliteit van het programma mag worden gesleuteld. Zo kan bijvoorbeeld de naam en de leeftijd van een kind achteraf niet meer gewijzigd worden. Na een tikfout is verwijderen en opnieuw opvoeren de enige mogelijkheid.

Kobus!

Prijs € 9,95 (plus € 1,95 verzendkosten)

Taal Nederlands

Proefversie Niet beschikbaar

Medium 1 cd

OS Windows XP/Vista SP2/7 (32 en 64 bits); Mac: OS X 10.5 of 10.6

Systeemeisen 1GHz-processor, 512 MB geheugen; Mac: Intel Core Duo 1,83 GHz

Maker DP Specials / Qbus BV

Oordeel 6/10

Pluspunten

Kinderen eenmalig opvoeren, daarna op elke computer te zien

Afgeschermde chatomgeving

Plaatjesinterface bij jonge kinderen

Minpunten

Programma mist nog wat souplesse

Karig aanbod websites

Beter onderhoud Kobus!-startpagina's nodig

Zelf toegevoegde websites niet op startpagina

0 Reactie(s) op: Kobus!: browser voor kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.