Kodi - Ultieme mediaspeler voor al je apparaten

Door: robbin-ooijevaar | 22 oktober 2015 09:09

Apps & Software

Netflix en Popcorn Time zijn populair om films mee te kijken. Je zou bijna vergeten dat er meer mediacenters zijn. Kodi is een mediacenter met zeer veel mogelijkheden. Je kunt er talloze streams mee kijken en speelt er ook je eigen muziek-, film- en fotocollecties mee af.

Kodi

Taal

Nederlands

OS

Windows Vista/7/8

Linux

Raspberry Pi

Android

Website

www.kodi.tv

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Snel en licht
 • Veel add-ons
 • Minpunten
 • Instellingen

Er was ooit een tijd dat we klungelden met Windows Media Center of een ander systeem om films, muziek en foto's af te spelen. Die tijd is dankzij Kodi echt voorbij. Wie nog nooit van dit programma gehoord heeft, kent misschien wel de oude naam: XBMC (Xbox Media Center). Inmiddels is Kodi echt volwassen geworden en wordt Xbox zelfs niet meer ondersteund. Lees ook: Zo installeer je Kodi op je Raspberry Pi. Lees ook: Zo installeer je Kodi op je Raspberry Pi.

Raspberry Pi

Kodi draait op veel besturingssystemen waaronder Windows. Er is een mooiere manier om te genieten van dit mediacentersysteem. Kodi werkt uitstekend op een Raspberry Pi, waardoor je voor een paar tientjes een prachtig mediacenter maakt die je zo achter je tv plakt. In veel gevallen is een extra toetsenbordje niet eens nodig en kun je de afstandsbediening van je tv gebruiken via het HDMI-signaal.

Uitbreidingen

De interface van Kodi is gemaakt om te bedienen op een groot scherm. Kodi is licht en dat merk je aan de snelheid waarmee het programma reageert. Kodi is een alleskunner. Naast films kijken kun je ook muziek luisteren, nieuws lezen en foto's en het weer bekijken (en nog veel meer). Toch is Kodi vooral interessant voor je films. Deze speelt Kodi moeiteloos af vanaf een NAS, usb-sticks, harde schijf, mediaserver of welke bron dan ook. Binnen een paar seconden wordt zelfs de juiste ondertiteling gezocht en getoond.

Kodi draait onder andere op (bijna) alle Windows-versies, Linux, Raspberry Pi en Android.

Kodi wordt vooral krachtig als je even de tijd neemt om het programma in te stellen naar je wensen. Dit krijg je voor elkaar met add-ons. Add-ons zorgen er voor dat je bijvoorbeeld filminformatie kunt bekijken via IMDB en ondertiteling automatisch wordt gedownload en getoond. Met de juiste add-ons kun je er zelfs 'minder legale' videostreams mee bekijken.

Conclusie

Absolute beginners zullen Kodi probleemloos kunnen bedienen, maar het instellen de juiste add-ons is wel een hele klus. Vooral omdat je niet weet welke van de vele add-ons je moet hebben of wat er nog extra moet worden aangepast om het goed werkend te krijgen. Eenmaal ingesteld is Kodi een uitstekend mediacentersysteem voor zowel je eigen collecties als streams op internet.

5 Reactie(s) op: Kodi - Ultieme mediaspeler voor al je apparaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 oktober 2015 16:03 Kasander
  Je kan het gelukkig overal op draaien. Raspberry pi, PC en laptop (Windows, Linux, stand alone) en smartphone (oud = SPMC, nieuw = Kodi)
  Nog geen betere tegen gekomen en toch veel geprobeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2015 16:04 Kasander
  Even de url opgezocht maar als je verder wilt met Kodi: https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/k
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2015 20:25 Anoniem
  kan ik dan ook mijn albums op mijn ipod touch 4g zetten, itunes loopt altijd vast als ik mn ipod aansluit aan mn pc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2015 17:19 Anoniem
  Kan er ook firefox of slimbrowser op?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 16:55 Kasander
  Geplaatst door Gast | 26 oktober, 17:19,

  En dat is een van de twee zaken die (voor mij persoonlijk) nog missen in Kodi. De makers hebben verzonnen dat er geen browser in een mediacenter als Kodi hoort (niet mijn woorden!!).
  Er is wel een soort browser maar die geeft alleen tekst.

  Het andere is de ondersteuning voor het scrolwieltje op een draadloze muis. Althans, als je Kodi op een Raspberry pi gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.