© CIDimport

Komt er een einde aan Kodi?

Geplaatst: 27 januari 2019 - 12:16

Aangepast: 24 november 2022 - 13:34

Justin Doornekamp

Kodi is ideaal voor het streamen van films en series, maar heeft door de jaren heen wel een controversieel karakter gekregen. De media-industrie associeert de software regelmatig met piraterij en er gaan al lang de geruchten dat elektronicafabrikanten alle banden met Kodi willen verbreken. Nu lijkt het zover te zijn gekomen: Sony wil de mediaspeler blokkeren op diverse Bravia-televisies. Gaan er meer partijen volgen?

Kodi is een open source mediacenter-applicatie waarmee je films, series en muziek kunt afspelen. De mediaplayer is gratis te downloaden voor een groot aantal platformen als Windows, Mac, Linux, Android, gejailbreakte iOS-versies (Apple blokkeerde de mediaspeler al eerder) en de Raspberry Pi. Ook op diverse smart-tv’s is de mediaspeler te gebruiken.

Het idee van Kodi is dat je een alles-in-een-oplossing krijgt voor het afspelen van al je media, mede door de vele add-ons en plug-ins die beschikbaar zijn om het programma van meer opties te voorzien. Juist daar gaat het fout: de add-ons worden vaak gebruikt om illegaal films en series te kunnen kijken. Soms zelfs hele tv-kanalen te streamen. En omdat Kodi dit niet onmogelijk maakt is de mediaspeler de zondebok geworden van grote mediabedrijven die claimen grote schade ondervinden van deze illegale praktijken. Voor de duidelijkheid: Kodi is dus volkomen legaal te gebruiken, maar sommige externe plug-ins en add-ons van derde partijen niet.

Sony gaat Kodi blokkeren op diverse Bravia-televisies.

© PXimport

Toch op de zwarte lijst

Dit weerhoudt Sony er niet van om de mediaspeler op de zwarte lijst te zetten. Het bedrijf kondigde eerder deze maand aan dat het de app van Kodi blokkeert op enkele Bravia-televisies. Daarmee is Sony een van de weinige bedrijven die een dergelijke rigoureuze stap zet, maar zeker niet het eerste. Zo besloot Amazon eerder Kodi uit de Fire TV app store te halen en Facebook verbiedt sinds eind 2018 de verkoop van de Kodi-box, het apparaatje waar de Kodi-software al op geïnstalleerd staat.

De mediaspeler ondervindt dus veel tegenwind door bedrijven die het vertrouwen erin opzeggen. De vraag is of meer partijen volgen en, indien dit het geval is, wat de consequenties daar van zijn. Amazon hield bijvoorbeeld niet tegen dat de mediaspeler evengoed via een omweg nog te gebruiken is en ook voor de Bravia-televisies van Sony zou er al een alternatieve manier zijn om Kodi alsnog te gebruiken. Bij Sony spelen er ook meer belangen: het bedrijf heeft veel muziek- en filmrechten in bezit en ondervindt direct schade aan het illegaal streamen van media. Dit zal bij veel andere televisiefabrikanten een minder grote rol spelen.

Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat Kodi een langzame dood zal sterven, temeer omdat de streamingdienst circa 40 miljoen gebruikers kent en een actieve community van ontwikkelaars van zowel legale als illegale plugins. Tot dusver is het hen iedere keer gelukt om met een antwoord te komen als Kodi wordt geblokkeerd en dat zal dit jaar vermoedelijk niet veranderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten