Komt Microsoft met een gratis Windows-versie?

© PXimport

Komt Microsoft met een gratis Windows-versie?

Geplaatst: 28 februari 2014 - 08:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Microsoft experimenteert met een gratis-model voor Windows, Bing moet dan geld opbrengen. Hoe ver gaat de bundeling van software en diensten?

Microsoft experimenteert met verdienmodellen rondom Windows en Bing. Een optie daarvan is een gratis versie van Windows met allerlei andere Microsoft-software en diensten ingebakken. De belangrijkste daarvan is zoekmachine Bing. Dat melden bronnen aan ZDNet en wordt verder versterkt door een uitgelekte build genaamd 'Windows 8.1 with Bing'.

 

© PXimport

Details zijn schaars, en de hoofdvraag is nog niet beantwoord: wat is er anders aan Windows with Bing dan aan Windows 8.1 nu? Die heeft immers ook al Bing standaard als zoekmachine, en Skype voor chatten. Wordt het een gestripte versie, zoals Windows Starter, met de hoop dat klanten upgraden? Wordt het een versie waar andere Microsoft-software en diensten niet alleen standaard zijn, maar complete versmolten in het OS, zodat de gebruiker er niet om heen kan?

Oppassen met bundelen?

Daarnaast moet Microsoft, zeker in Europa, oppassen met het bundelen van zijn eigen software in Windows. Dat heeft tot twee keer toe, bij Media Player en bij Internet Explorer, geleid tot antitrustzaken, met schikkingen en [url=http://computertotaal.nl/smartphone/microsoft-krijgt-561-miljoen-euro-browserboete-50223[/url] tot gevolg.

Duidelijk is dat Microsoft zoekend is naar nieuwe 'proposities' en 'incentives' om gebruikers aan zich te binden. Daaronder valt ook een nieuwe poging om het beloningsprogramma voor Bing, Bing Rewards, nieuw leven in te blazen. Met bijvoorbeeld als beloning geen geld of waardebon, maar gratis GB's aan opslagruimte in OneDrive. Zo moet de ene Microsoft-dienst de andere bedruipen.

Windows Enterprise ook los

Aan de andere kant van de Windows-markt ook nieuws: Microsoft komt met een stand alone-versie van Windows Enterprise, meldt eveneens ZDNet. Die versie is tot nog toe voorbehouden aan bedrijven die een Software Assurance volumelicentie hebben. Hoeveel een losse Windows Enterprise-licentie gaat kosten is nog niet bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten