Krachtig zoeken met dnGREP

Door: redactie-computertotaal | 24 juli 2021 16:42

De Windows 10 zoektool helpt je bij het vinden van van alles en nog wat op je computer
How To

Windows heeft natuurlijk een ingebouwde zoekfunctie, maar dnGrep is een stuk krachtiger als je ook naar tekst binnen documenten zoekt.

Stap 1

Je vindt dnGrep op https://dngrep.github.io. Tijdens de installatie kun je Custom selecteren om bepaalde onderdelen zelf te kunnen selecteren (zoals een plug-in voor Word en Excel). In het hoofdvenster klik je op More om de filterfuncties zichtbaar te maken.

Stap 2

Druk op het knopje met de drie puntjes bij Folder en verwijs naar de gewenste (hoofd)map. Bij Search selecteer je  Text en bij Search for vul je je zoekterm in. Bevestig met Search. Gevonden zoektermen worden automatisch gemarkeerd. Met een dubbelklik op een zoekresultaat open je een voorafbeelding (indien ondersteund).

Stap 3

Je kunt eveneens filters instellen op basis van criteria als bestandsgrootte, datum, al dan niet met submappen (en tot welke diepte) enzovoort. Via Options kun je plug-ins ook in- of uitschakelen. Verwijder je bijvoorbeeld het vinkje bij Enabled naast OpenXml, dan zal de tool docx- en xls(x)-documenten negeren.

Stap 4

dnGrep kan tevens overweg met regex (reguliere expressies), die uiterst flexibele zoekopdrachten mogelijk maken. Selecteer Regex bij Search en klik op Test Expression. Kies Regex, vul de zoekterm in bij Search for en tik je proeftekst in bij Sample input text.

2 Reactie(s) op: Krachtig zoeken met dnGREP

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juli 2021 22:29 Fariq
  Ik heb het even geprobeerd. Vrijwel identiek aan een soortgelijk programma dat ik al jaren gebruik n.l.: Astrogrep. Zulk soort zoekprogramma's zijn werkelijk een uitkomst zo nu en dan en zouden eigenlijk op elke computer standaard aanwezig moeten zijn. Evenals een klein zoekprogrammaatje van een totaal ander kaliber n.l.: Everything.
  Astrogrep/dnGrep zoeken naar (en vinden) een enkel woord/code/nummer binnenin een document (van welke aard dan ook), Everything vindt elk bestand of document; ook als u zich de naam slechts half herinnert of alleen de bestandsextensie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2021 20:17 jan-66
  Agent Ransack, wat ik al jaren gebruik, doet hetzelfde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.