Krento 1.5

Door: Evi Maquoi | 11 mei 2010 10:15

Apps & Software

Hoe start u uw programma’s op? Op de klassieke manier via het startmenu? Via snelkoppelingen op uw bureaublad of taakbalk? Dankzij het gratis programmaatje Krento kunt u twaalf programma’s, mappen of systeemtoepassingen in een cirkelvormig overzicht stoppen om uw applicaties supersnel te openen.

Krento nestelt zich als piepklein, semitransparant zwevend cirkeltje bovenop al uw andere toepassingen. Met één klik op de cirkel kunt u de zogenoemde startcirkel oproepen. Via de toetsencombinatie Win+C lukt het eveneens. Standaard staan twaalf vaakgebruikte ‘stenen’ met programma’s en systeemtoepassingen als snelkoppeling in de cirkel waaronder Internet Explorer, Configuratiescherm, Apparaatbeheer, Rekenmachine, Google enzovoorts. Door te klikken op zo’n zogenoemde steen, kunt u de toepassing starten. Via het scrollwieltje van uw muis kunt u doorheen de stenen navigeren.

De standaardcirkel bevat twaalf vaakgebruikte toepassingen.

Aanpassen

Uiteraard is het ook mogelijk om één of meer eigen cirkels aan te maken. Hiervoor kiest u in het rechtermuisknopmenu Creëer nieuwe cirkel. Geef uw cirkel een naam en klik vervolgens met de rechtermuisknop op een steen om hem te configureren. Alle .exe-bestanden komen in aanmerking om er een toepassingssteen van te maken. Standaard krijgt de steen hetzelfde icoontje als een snelkoppeling van het programma, maar indien gewenst kunt u de afbeelding ook wijzigen. Bovendien is het mogelijk om het type te veranderen. Krento laat toe om ook stenen te maken met snelkoppelingen naar bepaalde URL’s, documenten, standaardmappen (Mijn Documenten, Mijn Afbeeldingen, Mijn Muziek) en Mijn Computer. U kunt zelfs stenen aanmaken om uw computer af te sluiten, te herstarten of in stand-bymodus te schakelen, uw huidig IP-adres op te vragen of het exacte uur weer te geven. De mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. Helaas is het niet mogelijk om snelkoppelingen te maken voor zelfaangemaakte mappen zoals Mijn Afbeeldingen\2010\Verjaardagsfeest.

In enkele muiskliks maakt u een zogenoemde programmasteen, bijvoorbeeld voor Photoshop.

Skins

Krento is volledig aanpasbaar. De makers stellen enkele tientallen skins beschikbaar, zodat u wellicht iets kan vinden dat bij u past. Ook voor het rechtermuisknopmenu zijn aparte skins beschikbaar. Via het Opties-menu kunt u ook de transparantie, vensterbreedte en -hoogte, steengrootte en radius naar uw hand zetten.

Er bestaan wel meerdere alternatieven voor het startmenu van Windows. RocketDock, Circle Dock en KeyBreeze bijvoorbeeld. Krento blinkt echter uit in aanpasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Wie een hekel heeft aan het startmenu moet deze freeware zeker eens uitproberen. Er is ook een portabele versie voor op usb-stick of externe harde schijf.

Dankzij de waslijst skins kunt u Krento helemaal naar uw hand zetten.

Krento 1.5

Freeware

Taal Nederlands

Medium 3,3 MB download

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen .NET Framework 2.0

Maker Serhiy Perevoznyk

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nederlands

Veel mogelijkheden

Handig

Mooie skins

Minpunten

Geen snelkoppelingen maken voor eigen mappen

0 Reactie(s) op: Krento 1.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.