Krita - Schilderen en schetsen zonder kliederen

Door: dirk-schoofs | 28 februari 2021 13:16

Review

Creatieve geesten die papier, pen en penseel graag inruilen voor het computerscherm, een stylus of tekentablet verwijzen we naar Krita. Illustraties, logo’s, posters, volledige stripverhalen en zelfs animaties zijn een kolfje naar de hand van deze tool.

Krita 4.4.1

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, macOS, Linux
Website
www.krita.org
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Ontzettend veelzijdig
  • Actieve gebruikersgemeenschap
  • Veel instructiemateriaal
  • Minpunten
  • De interface is niet intuïtief

De term ‘tekenpakket’ kun je breed interpreteren. Technische tekeningen maken en zelfs fotobewerking lukt wel met Krita, maar je merkt dat dit niet echt in de genen zit van dit programma. Dit is een opensource teken-, schilder- en beeldwerkingsprogramma voor Windows, macOS en Linux dat geschikt is voor professionele en amateurartiesten.

Veelzijdigheid

Van het moment dat je een nieuw bestand aanmaakt, imponeert Krita met een veelheid sjablonen die klaar staan voor kaarten, stripverhalen, texturen, manga-verhalen enzovoort. Tijdens het werken zul je merken dat Krita tools heeft voor renderen, kleuren mengen, verwerken, schuren, in lagen aanbrengen, spiegelen en meer.

Het feit dat je over zoveel tekentools beschikt, prikkelt je creativiteit.

Schetsen en schilderen

De meeste gebruikers zijn onder de indruk van het ruime assortiment penselen, pennen en stiften. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen penselen maken en deze taggen via een uniek tagging-systeem. Je kunt uiteraard tekenen met de muis of met je vinger op drukgevoelige schermen, maar een stylus of een grafische tablet geeft een meer natuurlijk gevoel. Ondertussen wijzig je de kleur, de grootte, dekking en overvloeimodus van deze flexibele penselen. Op dat moment teken of schilder je pixel-georiënteerde afbeeldingen.

Vector-tekeningen

Daarnaast is het mogelijk om objecten te ontwerpen aan de hand van paden waarvan je de ankerpunten kunt verslepen om de vorm te wijzigen. Het gaat hier om vectorafbeeldingen. Met Krita combineer je dus zowel vector- als bitmap-afbeeldingen. Net als in de commerciële software ondersteunt Krita lagen die je op verschillende manieren via overvloeimodi op elkaar kunt laten inwerken. Met de tools voor laagbeheer combineer je de inhoud van verschillende lagen of verberg je bepaalde delen in de laagopbouw. Je kunt zelfs Photoshop-bestanden openen en het programma ondersteunt laagstijlen.

Conclusie

Krita is een veelzijdig teken- en schilderprogramma dat je zelfs kunt inzetten als animatiestudio. De leercurve is afhankelijk van het doel waarvoor je dit programma van stal haalt. Gelukkig heeft het programma tekenassistenten, een hoop tutorials en howto’s en een stevige handleiding opgesteld door de Krita Foundation zelf. Heerlijk studiemateriaal om je deze winter te laten insneeuwen.

0 Reactie(s) op: Krita - Schilderen en schetsen zonder kliederen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.