Ksnip - Geknipte tool voor schermafbeeldingen

© PXimport

Ksnip - Geknipte tool voor schermafbeeldingen

Geplaatst: 26 september 2020 - 10:55

Aangepast: 14 december 2022 - 10:59

Toon van Daele

Sinds Vista beschikt Windows dan wel over een basaal ‘knipprogramma’ en in Windows 10 vind je de iets flexibeler app Knippen en aantekenen, maar wie regelmatig schermafbeelding wilt bewerken, bijvoorbeeld tijdens het maken van een handleiding, loopt al snel tegen de beperkingen aan. Ksnip is duidelijk uit beter hout gesneden.

Heb je af en toe een afbeelding zonder franje nodig van je scherm, een programmavenster of een zelf af te bakenen gebied, dan heb je Ksnip niet nodig. Maar dat verandert snel als je allerlei aantekeningen aan je schermafbeelding wilt toevoegen, zoals tekst, pijlen, kaders of nummers. Wanneer je Ksnip opstart duikt een miniatuurvenster op van waaruit je een nieuwe schermafbeelding kunt maken. Of je roept de tool vanuit het systeemvak van Windows op met een (instelbare) sneltoets. Ksnip biedt vijf screenshot-modi aan, al dan niet na een instelbare wachttijd: een rechthoekig gebied, het vorige rechthoekige gebied (handig als je snel een nieuwe schermafbeelding van hetzelfde gebied wilt maken), het huidige scherm, alle schermen in één keer en het actieve programmavenster. Geen optie dus om een tekstdeel met de vrije hand te selecteren.

 

© PXimport

Editor

Je schermafbeelding wordt automatisch naar de ingebouwde editor doorgestuurd. Het plaatje kun je rechtstreeks bewaren als jpg, png of gif, of naar het klembord of je eventuele Imgur-account sturen, maar je kunt het ook op allerlei manieren bewerken. Zo is er een tool waarmee je het plaatje kunt bijsnijden. Verder kun je tekst of een watermerk toevoegen, je kunt pijlen, lijnen en kaders tekenen, een markeerstift gebruiken, nummers plaatsen (die telkens met 1 verhogen) en gebieden maskeren. Dat laatste is handig als je privacygevoelige onderdelen onleesbaar wilt maken. Zowat al deze opties laten zich via duidelijke iconen op allerlei manieren aanpassen, zoals de kleur, grootte, rand, vulling, radius enzovoort. Wel missen we een pipettool waarmee we snel een specifieke kleur, al dan niet binnen de schermafbeelding, kunnen aanduiden. Goed om weten is nog dat je ook reeds bewaarde afbeeldingen in de editor kunt ophalen voor verdere bewerking.

 

© PXimport

Conclusie

Voor wie frequent schermafbeeldingen maakt en die graag ook van de nodige annotaties voorziet, is een tool als Ksnip onmisbaar, vooral omdat de Windows-eigen tools op dit vlak schromelijk tekortschieten. Ksnip is wellicht niet de allerkrachtigste kniptool (die eer gunnen we aan bijvoorbeeld ShareX), maar het programma biedt wel de belangrijkste functies aan in een erg overzichtelijke editor.

8,0

Ons oordeel

Ksnip

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Degelijke editor

Minpunten

Geen ‘vrije hand’

Geen pipettool

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows, macOS, Linux **Website** [www.github.com/ksnip/ksnip](https://github.com/ksnip/ksnip)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000