Kun je binnenkort shoppen via Instagram?

Door: Justin Doornekamp | 26 maart 2019 17:40

Blog

Het lijkt erop dat Instagram-gebruikers binnenkort al hun aankopen via de populaire foto-app kunnen doen. Het blijft nog even spannend of de functionaliteit ook in Nederland wordt gelanceerd.

Instagram kondigde afgelopen week aan dat het binnen de app een betaalsysteem aan het testen is, waardoor gebruikers direct vanuit de applicatie kunnen shoppen. Door de optie, genaamd Checkout on Instagram, wordt het voor gebruikers mogelijk om producten te kopen en om betalingen te beheren via de app van Instagram. Ook kun je betalingsgegevens opslaan van al je Visa- en Mastercard-kaarten en je PayPal-account.

Instagram bekijkt al langer de mogelijkheden om het lijntje tussen de adverteerder en de gebruiker zo kort mogelijk te houden. Een eerste aanzet werd al eerder gegeven, door foto’s op Instagram te voorzien van een linkje naar producten of winkels.

En die strategie lijkt te werken met 130 miljoen Instagram-gebruikers die iedere maand op de linkjes van advertenties klikken. Maar tot voor kort was het enkel mogelijk om de adverteerde producten via de desbetreffende webwinkel aan te schaffen, buiten Instagram om dus. Met de komst van Checkout on Instagram is dat verleden tijd.

Ook in Nederland?

De eerste adverteerders hebben zich al gemeld via SaaS-e-commerceplatformen als Shopify en BigCommerce. In de Verenigde Staten zijn grote retailers en merken als Nike, H&M, Dior, Adidas en Zara al aangesloten.

Volgens sommigen kan Checkout on Instagram e-commerce radicaal veranderen.

“De invloed van Instagram binnen e-commerce blijft groeien”, aldus topman Jimmy Duvall van BigCommerce. “Veel merken slagen er nu al in om via een integratie met Instagram meer volgers en fans als loyale klanten binnen te halen. Met de laatste stap van Instagram, speelt het social media-platform verder in op dit succes, zonder het risico omzet mis te lopen door klanten te moeten vragen van platform te veranderen als zij hun bestelling willen afronden”, concludeert Duvall.

Het blijft evenwel de vraag of ook gebruikers in Nederland binnenkort kunnen shoppen op Instagram. Dit zal vooral afhangen van hoe de test in de Verenigde Staten verloopt.

1 Reactie(s) op: Kun je binnenkort shoppen via Instagram?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 maart 2019 10:41 JohnNL
    Lijkt mij een logische stap! Zal ook zeker een doelgroep voor zijn. Vraag is of influencers dan ook direct producten die ze aanprijzen kunnen verkopen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.