Kunst op je tablet: de beste teken-apps voor Android en iOS

Door: evi-maquoi | 31 juli 2020 13:22

Ni No Kuni 2
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Waarom zou je nog lopen kliederen met kwasten en verf om een schilderij te maken, als je diverse apps voorhanden hebt waarmee je je creatieve uitspattingen de vrije loop kunt laten? Maak je een foutje, dan is die vaak met één druk op de knop weer teruggedraaid. Een tablet is het ideale apparaat om schetsen op te maken. Je hebt alleen nog wat interessante teken-apps nodig. Wij zetten er 15 op een rij.

Tip 01: Draw Cartoons

Android: Gratis

Hoe teken je een Pokémon? Of Bart Simpson? En een puppy of een uil? De app Draw Cartoons van de maker Upp bundelt een rits YouTube-fragmenten waarmee je kunt leren hoe je stap voor stap cartoonpersonages kunt tekenen. De filmpjes zijn onderverdeeld in diverse categorieën: Mario, Spongebob Squarepants, Disney, Princess, Simpsons, Cute animals … Het aantal fragmenten is uitgebreid en de instructies zijn telkens erg goed uitgelegd. Dat de filmpjes Engelstalig zijn, is niet storend omdat je alles in beeld ziet. Neem een vel papier en je kunt onmiddellijk aan de slag. Een pluspunt is dat de app vaak geüpdatet wordt met nieuwe fragmenten. Leuk voor jong en oud.

Tip 01 Altijd al leuke cartoonfiguren willen tekenen? Hier leer je het stap voor stap aan de hand van videofragmenten.

Tip 02: Procreate

iOS: € 5,99 (+ in-app-aankoop)

Een geschiedenis tot 250 handelingen, een rits creatieve penselen en een gebruiksvriendelijke interface? Werken met deze tekenapp is leuk en levert waanzinnige resultaten. Procreate bevat een erg handige smudge-tool om foto’s om te zetten naar schilderijen. Ook interessant is de opnamefunctie om de voortgang van een tekening als videofragment vast te leggen. Deze professionele app won niet voor niets meerdere awards. Het resultaat kun je exporteren naar psd-, png-, pdf- of jpg-formaat. De app is bovendien geoptimaliseerd voor iPad Pro en Apple Pencil.

Tip 02 Getalenteerde tekenaars maken via Procreate echte pareltjes.
Dankzij Draw Cartoons leer je stap voor stap leuke striphelden en tv-figuren tekenen

Tip 03: Coloring

Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Zin om even lekker te ontspannen? Kleurboeken voor volwassenen zijn al enkele jaren een groot succes. Ze bestaan trouwens niet enkel op papier, maar ook digitaal. Dankzij Coloring krijg je toegang tot een tweehonderdtal professionele kleurplaten. De eerste zestig exemplaren zijn gratis, de rest betaal je met in-app-aankopen. De meeste tekeningen zijn ontzettend gedetailleerd zodat je een hele poos zoet bent. Leef je helemaal uit en kleur vakje per vakje. Er zijn een aantal standaardkleuren, maar met behulp van de pipetknop stel je zelf je kleurencombinaties samen. Het resultaat kun je opslaan of delen via sociale netwerken.

Tip 03 Niks zo ontspannend als een gedetailleerde tekening die je helemaal zelf mag inkleuren.

Tip 04: Phoster

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je creatief aan de slag met tekst? Bijvoorbeeld om een leuke flyer of poster te maken? Dan heb je Phoster nodig. Je start met één van de vele sjablonen. Die kun je vervolgens helemaal aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Je kunt niet enkel de lettergrootte- en -kleuren aanpassen, maar ook het lettertype wijzigen en foto’s invoegen. Zodra je klaar bent met het basisontwerp, stelt Phoster je twintig alternatieven voor. Het resultaat kun je opslaan in je filmrol, afdrukken of delen via Facebook, Twitter of Flickr. Een ideale app om snel een origineel ontwerp te creëren.

Tip 05: ArtRage

iOS: € 4,99 / Android: € 5,49

Ook ArtRage is een erg populaire teken-app. Gebruik viltstiften, paletmesjes, potloden, airbrushers, penselen, pennetjes en glitter om de mooiste kunstwerken te maken. Zelfs de papierstructuur kies je zelf. Een pluspunt van ArtRage is dat er heel wat presets zijn waarmee je bijvoorbeeld lijnen vloeiend maakt of een zachte punt kunt instellen. Een andere troef is dat er blend-modes (zoals we die we uit Photoshop kennen) in de app zitten. ArtRage is bovendien compatibel met Adobe Creative Cloud, Dropbox en DeviantArt. Enig minpuntje is dat je de app trager reageert bij uitgebreide tekeningen of schilderijen.

Tip 05 ArtRage zit bomvol virtuele tekenmaterialen.

Tip 06: How to Draw Tattoos

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Altijd willen weten hoe je een tattoo moet tekenen? Een tribal, een gedetailleerde roos of een subtiele salamander bijvoorbeeld? Via deze app leer je het stap voor stap. Neem een vel papier en een potlood en leg je tablet met deze app naast je. Je kunt bij elke tattoo de moeilijkheidsgraad en het aantal stappen aflezen. Van dezelfde maker (Tien Nguyen/Sweefit Studios) zijn er ook apps om je te specialiseren in het tekenen van bloemen en graffitletters. Probeer het zeker eens uit! Foutje gemaakt? Dat is hier zelfs helemaal niet erg en snel te herstellen.

Tip 06 Als je goed oefent, teken jij weldra helemaal zelf een roos, leeuw, tribal of vlinder.

Tip 07: Autodesk SketchBook

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Zowel beginners als gevorderden kunnen hun creativiteit de vrije loop laten met deze teken- en schilderapp van Autodesk. SketchBook heeft een mooie, minimalistische interface en een gigantische gereedschapskoffer. Je kunt afbeeldingen inladen om ze over te tekenen of te verwerken in je kunstwerk. Ga je voor de Pro-versie, dan krijg je meer dan honderd penselen en kun je niet met maximaal drie maar met maximaal achttien verschillende lagen werken. Autodesk Sketchbook werkt fijn en is via de instellingen helemaal naar je hand te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf snelkoppelingen en gestures (veeggebaren) aanmaken. Heb je een drukgevoelige stylus? Autodesk SketchBook biedt onder andere ondersteuning voor Apple Pencil, Samsung Galaxy Note S Pen en Wacom Creative Stylus 2. Een aanrader!

Tip 07 Autodesk SketchBook is zowel voor beginners als gevorderden een ideale app.
Autodesk SketchBook biedt ondersteuning voor drukgevoelige stylussen

1 Reactie(s) op: Kunst op je tablet: de beste teken-apps voor Android en iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 maart 2017 14:28 probeertehelpen
    Hoi. Tip 14. Johannes is 8 letters. Dus dat kan wel. Evi, Grapjas. Hahaha
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.