Kunst op je tablet: de beste teken-apps voor Android en iOS

Door: evi-maquoi | 14 maart 2017 10:39

Ni No Kuni 2
Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Tayasui Sketches

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Heel wat tekenapps lijken op elkaar, maar Tayasui Sketches onderscheidt zich door zijn eenvoud. Je krijgt een uitgebreide materiaalkoffer en de strakke, minimalistische interface werkt prettig. De makers besteden ook veel aandacht aan gestures (veeggebaren). Zo kun je bijvoorbeeld met twee vingers naar links swipen om een handeling ongedaan te maken. Ook handig zijn de patroonpenselen en originele lettertypes. En je kunt in vier lagen werken. Heb je een drukgevoelige stylus? Ook daar kan Tayasui Sketches mee overweg. De Pro-bundel met nog meer leuke extra’s, kun je voor het aanschaffen een uur lang gratis proberen. Veelzijdige app!

Tip 08 Tayasui Sketches? Dat is een strakke interface, waanzinnig veel mogelijkheden én een opnamefunctie!

Tip 09: MediBang Paint

iOS: Gratis/Android: Gratis

De mogelijkheden van MediBang Paint zijn ontzettend uitgebreid. Je kunt aan de slag met diverse penselen, vectortekeningen en texturen. Er is zelfs een splitsfunctie waarmee je figuren in tweeën kunt splitsen door één simpele beweging. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld vakken in stripverhalen wilt tekenen. Het grootste voordeel is dat MediBang Paint op diverse platformen werkt. Als je bent ingelogd, kun je dus beginnen op een tablet om vervolgens naadloos verder te gaan op een Windows-computer, Mac, smartphone of andere tablet. Met meerdere personen aan één document werken kan eveneens. Enig nadeel is dat de interface overheersend en nogal rommelig is.

Tip 09 De mogelijkheden van MediBang Paint lijken eindeloos.
Je kunt beginnen op een tablet om daarna naadloos verder te gaan op een ander apparaat

Tip 10: Sketch Photo Maker

Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Om een fotorealistische potloodtekening te maken, moet je heel wat tekentalent hebben. Tenzij je Sketch Photo Maker gebruikt. Die app neemt al het werk uit handen. Het enige wat je moet doen is een mooie foto uit je filmrol selecteren. Vervolgens gaan tientallen tekenkaboutertjes aan de slag en enkele seconden later heb je een realistische potloodtekening. Wil je liever een tekening die gemaakt is met houtskool, waterverf, kleurpotloden of vetkrijtjes? Eén tik op de knop volstaat. Helaas kun je zelf niets wijzigen. Het resultaat kun je opslaan of onmiddellijk vanuit de app delen via Facebook of Instagram.

Tip 11: Photoshop Sketch

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)

Gebruik je Photoshop CC op je computer? Dan moet je zeker Adobe Photoshop Sketch eens op je iPad proberen. Je kunt je er uitleven met onder andere potloden, pennen, stiften, gummen, inktpenselen, waterverf, acryl en tal van andere creatieve tools. De perspectief- en grafiekrasters maken 3D-tekenen een stuk eenvoudiger en met behulp van de vormpenselen kun je heel eenvoudig stempelen. Klaar? Dan kun je het resultaat in de cloud opslaan en verder aan het ontwerp werken op je computer. Je beste resultaten kun je zelfs delen op het creatieve platform Behance. Fraaie app met ontzettend veel mogelijkheden. Echt jammer dat de app (nog) niet beschikbaar is voor Android.

Tip 11 Adobe Photoshop Sketch is laagdrempelig voor beginners maar ook voldoende uitgebreid voor gevorderden.

Tip 12: Bamboo Paper

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Bamboo Paper is je digitaal notitieboekje. Je kunt er allerlei dingen in noteren maar ook tekeningen maken, schetsen of schilderen. Ga aan de slag met een blank canvas of kies voor lijntjes of ruitjes. De app is in het leven geroepen voor de diverse Bamboo-stylussen, maar je kunt de applicatie ook zonder stylus of met eentje van een ander merk gebruiken. Via in-app-aankopen kun je extra digitale notitieboeken met allerhande papiersoorten aanschaffen. Er zijn eveneens aquarelpenselen en andere hulpmiddelen verkrijgbaar. Je creaties illustreren met foto’s? Dat kan ook. Al je tekeningen worden opgeslagen via Wacom Cloud. Je kunt de realisaties ook exporteren naar Facebook, Twitter, Dropbox, Evernote, Tumblr enzovoort.

Tip 13: Prisma

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Ben je niet echt creatief maar wil je toch mooie schetsen of schilderijen maken? Met behulp van Prisma kun je een beetje valsspelen, want die app automatiseert echt alles. Het enige wat je nodig hebt, is een foto. Vervolgens laat je er één van de vele artistieke filters op los. De resultaten zijn origineel en zien er ook echt professioneel uit. Wij zijn onder andere fan van de filters Tears, Kathakali, MF Husain en #GettUrban. Zodra je een filter gekozen hebt, kun je het kunstwerk bovendien nog zelf wat finetunen. Het enige wat je moet doen, is vegen over de foto. Swipe naar links voor minder effect of naar rechts voor een tikkeltje meer. Het resultaat kun je rechtstreeks vanuit de app delen via Instagram of Facebook. Opslaan is uiteraard ook een optie.

Tip 13 In enkele seconden zet je een foto om tot een echt kunstwerk.
Met Prisma tover je een foto in slechts enkele seconden om tot een echt kunstwerk

Tip 14: That Graffiti App

Android: Gratis

Graffiti-kunst? Daar heb je geen verfspuitbussen meer voor nodig. Dankzij That Graffiti App experimenteer je op een digitale manier met graffiti. Nadat je een woord of naam hebt ingevoerd, kun je je volledig laten gaan met stijlen, kleuren, achtergronden enzovoort. Je kunt zelfs een scène kiezen: van verlaten steegjes tot bouwvallige treinwagons. Klaar? Dan kun je de interface even wegklikken en een schermafbeelding van het resultaat maken, zodat je het kunt delen of bijvoorbeeld instellen als Facebook-omslagfoto. Leuke app. Enig nadeel is dat je woord of naam maximaal uit 8 letters of cijfers mag bestaan. Een domper als je bijvoorbeeld Johannes of Charlotte heet. Hopelijk doen de makers er snel wat aan.

Tip 14 Altijd al willen weten hoe het voelt om graffitikunst te maken?

Tip 15: Illustrator Draw

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen) /Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je vectortekeningen maken? Dan is Adobe Illustrator Draw de uitgelezen app. Je krijgt een rits uitzonderlijke tekengereedschappen waarmee je je kunt uitleven op maximaal tien tekenlagen. Om tot in de allerkleinste details te kunnen werken, is het zelfs mogelijk om je tekening tot 64 keer te vergroten. Ook handig is dat de app overweg kan met diverse drukgevoelige stylussen. Klaar? Dan kun je je ontwerp – met behoud van lagen – doorsturen naar Illustrator of Photoshop op je computer. Let wel, om met Adobe Illustrator Draw aan de slag te gaan, heb je een Adobe Creative Cloud-abonnement nodig. De eerste 30 dagen zijn gratis, daarna moet je betalen.

1 Reactie(s) op: Kunst op je tablet: de beste teken-apps voor Android en iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 maart 2017 14:28 probeertehelpen
    Hoi. Tip 14. Johannes is 8 letters. Dus dat kan wel. Evi, Grapjas. Hahaha
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.