Laat je NAS het downloaden afhandelen

Door: Ronald Smit | 17 december 2018 11:38

Een NAS van Synology waarop je Download Station kunt installeren
How To

Als je grote bestanden gaat downloaden moet je in principe de hele tijd je computer aan laten staan. Behalve als je in het gelukkige bezit bent van een NAS. Dan pak je bijvoorbeeld een app als Download Station voor Synology NASsen.

Of je nu braaf je Linux-distributie via Bittorrent binnenhaalt, of minder legale zaken via NZB, ofwel downloaden van bestanden uit nieuwsgroepen... Er is een groot nadeel: tijdens het downloaden moet je computer aan blijven staan. Desnoods een nacht lang of zelfs langer als je over een tragere internetverbinding beschikt. Ten eerste zonde van de energie en bovendien vervelend als die computer in dezelfde ruimte staat als waar jij slaapt. In dat geval komt een NAS goed van pas. De meer geavanceerde exemplaren zoals die van Synology beschikken vaak over apps om dit klusje een heel stuk energiezuiniger en stiller te klaren. Heb je eenmaal een rijtje downloadopdrachten gegeven aan - in het geval van Synology - Download Station, dan kun je de uitloggen bij je NAS en je computer uitzetten. Indien gewenst kan Download Station binnengehaalde gecomprimeerde bestanden zelfs voor je uitpakken, terwijl jij lekker op een oor ligt. Download Station is te vinden in Packet Manager en van daaruit te installeren. Heb je dat eenmaal gedaan, dan beschik je over een programma dat met zo ongeveer alle bekende downloadsystemen - waaronder Bittorrent, NZB, FTP en HTTP. Die laatste optie betekent bijvoorbeeld dat je een downloadlink kunt kopiëren naar Download Station. Verder tref je een Bittorrent-zoekmachine in de app aan, ook praktisch natuurlijk.Door op het tandwieltje linksonder in het venster van de software te klikken op je de instellingen. Klik in de kolom links op Automatisch uitpakken en schakel de gewenste optie aan de rechterkant in. Is automatisch uitpakken eenmaal geactiveerd, dan scheelt je dat weer een extra taak op je computer.

Het is mogelijk om gedownloade bestanden op je NAS automatisch uit te laten pakken

Meer instellingen

Onder Doel (links) geef je een map op waarin alle gedownloade bestanden - ongeacht het gekozen systeem - geplaatst moeten worden. Maak eventueel een speciaal hiervoor bedoelde map aan, of kies en al bestaand exemplaar. Klik op BT om specifieke instellingen voor Bittorrent te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een maximale up- en downloadsnelheid instellen. Daarmee voorkom je dat je hele internetverbinding wordt dichtgetrokken tijdens een stevige download. Onder Seeding kun je je 'deeltijd' van een Bittorrent aangeven. Hoe korter hoe veiliger natuurlijk. BT Zoeken leidt tot een overzicht van Torrent-zoekers; het is mogelijk om eigen 'portals' toe te voegen. Mocht je een abonnement hebben op een NZB-provider voor het downloaden van bestanden uit nieuwsgroepen, dan vind je de benodigde instellingen daarvoor onder NZB.


Download Station draait op een Synology NAS en neemt zo ongeveer elke denkbare downloadtaak onder z'n hoede

Aan de slag

Heb je alle instellingen eenmaal naar wens geregeld, klik dan op OK waarna Download Station klaar voor gebruik is. Via het zoekveld linksboven in beeld kun je zoeken naar torrents; bedenk hierbij dat het overgrote deel van de gevonden bestanden mogelijk illegaal is. Dubbelklik op een van de zoekresultaten om het aan de downloadwachtrij toe te voegen. Afhankelijk van de bestandsgrootte heb je het bestand uitgepakt en al (als je daarvoor eerder gekozen hebt) in de geselecteerde downloadmap staan. Vergeet niet een virusscanner over dit soort bestanden heen te halen, of gebruik een van de scanners die voor de Synology beschikbaar zijn. Gebruik je je smartphone of tablet om te browsen, dan kun je de gratis app DS Get installeren, beschikbaar voor Android. Er was jarenlang ook een iOS-versie, maar die is sinds april dit jaar om onbekende redenen niet meer beschikbaar in de app store. Een alternatief is NAS Meister, maar dat is met een bedrag van €4,49 voor de Premium-variant niet gratis. Voor Android is DS Get nog gewoon beschikbaar, dus waarschijnlijk is er gezeur gaande van Apple betreffende overtreding van de huisregels of iets dergelijks. Hoe dan ook, met DS Get kun je downloadlinks eenvoudig toevoegen aan de wachtrij. Als je gebruik maakt van een een NZB-zoekmachine, dan voeg je op dezelfde manier NZB-bestanden toe; simpelweg door deze te openen in de app.

2 Reactie(s) op: Laat je NAS het downloaden afhandelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2018 17:24 blablablablaap
  Wederom mooi reclamepraatje voor synology. Tips zijn altijd welkom, maar ik krijg alleen nog maar reclame van jullie. Jammer dat ik dit soort reclame niet kan weigeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2018 22:50 Joris Peterse
  @blablablablaap Als iets reclame is, dan staat het er altijd bij. Dat is hier dus niet het geval.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.