Leer muziek maken met deze apps en tools

Door: Richard Veenstra | 12 april 2017 14:16

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Andere leuke apps

MorphWiz-Play is een app voor Android en iOS die is ontwikkeld door Jordan Rudess, toetsenist van de band Dream Theater. Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen. Vanuit de app zijn meerdere geluiden te kiezen en ook zonder enige muzikale ervaring krijg je al snel een leuk geluid uit de app. Ethereal Dialpad is een Android-app waarmee je met een vinger over je scherm kunt glijden en zo geluiden kunt maken. Heb je iets minder met new-age-geluiden en wellicht aspiraties als beatboxer, download dan de app Looper voor Android. Hiermee kun je loops van je eigen stem opnemen en deze vervolgens afspelen en nieuwe loops eroverheen opnemen. Voor iOS zijn de apps Figure, Shyne! en DM1 erg goede keuzes. Wil je graag karaoke zingen met vrienden, download dan de app Sing! Karaoke van Smule, deze app is voor Android en iOS verkrijgbaar.

Tip 07 MorphWiz-Play is een leuke app voor Android en iOS.

Tip 08: Dj met Spotify

Als je echt professioneel dj wilt worden, dan moet je wel even oefenen. Maar om een simpele dj-set op een feestje van wat vrienden neer te zetten, heb je niet zoveel kennis nodig. Als je Spotify gebruikt, kun je een afspeellijst maken met een selectie van nummers die je wilt gaan draaien. Een nummer voeg je toe door op de drie stipjes achter een nummer te klikken en voor Aan afspeellijst toevoegen te kiezen. Je kunt een nieuwe afspeellijst aanmaken of het nummer aan een bestaande lijst toevoegen. Als je een betaald abonnement hebt, kun je een afspeellijst naar je pc downloaden en op de feestlocatie zonder wifi-netwerk je nummers selecteren en afspelen. Dit doe je door links op de naam van de afspeellijst te klikken en bovenaan de schuif naast Downloaden aan te zetten. Je kunt bij de voorkeuren ook nog even op Geavanceerde instellingen weergeven klikken en de optie Nummers in elkaar over laten lopen aanzetten. Tijdens het feestje klik je op de drie stipjes en kies je In wachtrij zetten. Het geselecteerde nummer wordt nu pas afgespeeld als de huidige track is afgelopen.

Tip 08 Laat nummers in elkaar overlopen tijdens je dj-set met Spotify.

Tip 09: Muziek opnemen

Het opnemen van je muziek hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt natuurlijk een muziekprogramma hiervoor gebruiken, maar als je simpelweg je gitaar en zang wilt opnemen, kan dit gewoon met je smartphone. Op de iPhone open je de app Dictafoon en op Android download je de gratis app Smart Voice Recorder. Voor iOS is er overigens ook een relatief nieuwe gratis app die speciaal gericht is op singer-songwriters: Muziekmemo’s is een dictafoon-app voor muzikanten. Hier neem je nieuwe ideetjes mee op en geef je akkoordenschema’s of songteksten als notitie aan. Ook heb je een ingebouwde virtuele drummer en bassist zodat je als singer-songwriter meteen een band op zak hebt. Op de pc kun je het gratis programma MuLab downloaden. Dit programma is een zogenaamd DAW (Digital Audio Workstation) en kun je gebruiken om muziek mee op te nemen, te mixen en te produceren.

Tip 09 MuLab is een gratis audio-werkstation voor Windows en macOS.

Tip 10: Audiotool

Wil je elektronische muziek maken zonder dat je al te veel kennis hebt van produceren, kijk dan eens naar Audiotool op www.audiotool.com. Als je voor de eerste keer op het gratis platform inlogt, dan kun je een korte video kijken om te zien hoe de dienst werkt. Klik vervolgens op App om de applicatie te starten. Het handigste is om één van de sjablonen te gebruiken door onder Get Started een muziektrack te selecteren. Onderin vind je een tijdlijn met verschillende sporen onder elkaar. Eén spoor kan bijvoorbeeld een drumcomputer zijn, het spoor eronder is bijvoorbeeld een synthesizer of keyboard. Aan de rechterkant vind je verschillende instrumenten. Zodra je een instrument naar het grote scherm sleept, wordt er automatisch een nieuw spoor aan de tijdlijn toegevoegd. Audiotool is zeker niet binnen een paar minuten te doorgronden, maar als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt.

Tip 10 Audiotool is een fantastische gratis app die je gewoon vanuit je browser kunt bedienen.
Als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt

Tip 11: Muziektheorie

Niet het meest interessante van het leren spelen van een instrument, maar helaas hoort muziektheorie er ook bij als je een instrument echt wilt begrijpen. Het is niet altijd noodzakelijk om noten te leren lezen, maar als je dit onder de knie wilt krijgen, kun je dit prima online doen. De goede gratis opties zijn echter alleen in het Engels. Op www.musictheory.net/lessons vind je veel informatie over toonladders, akkoorden en hoe je noten kunt leren lezen. Voor iOS is er zelfs een app beschikbaar. Als je liever video’s kijkt, ga dan eens hiernaartoe. Deze afspeellijst bevat vijf video’s van elk ongeveer een halfuur waarin instructeur Ethan Winer zaken als harmonie, akkoorden en ritme behandelt. Wil je liever een Nederlandse cursus, ga dan naar www.virtuelelesruimte.nl. Hier krijg je voor vijf euro per maand toegang tot een uitgebreid programma waar je alles over muziektheorie kunt leren. Klik op Live Demo om een voorproefje van de lessen in te zien.

Tip 11 De lessen op virtuelelesruimte.nl kosten geld, maar je krijgt wel een heleboel informatie in het Nederlands.

Tip 12: Investeren in hardware

Ben je serieus van plan om je pianospel, gitaarspel of zang op te nemen, dan is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon van je laptop of smartphone niet voldoende. Gelukkig zijn microfoons tegenwoordig voor weinig geld verkrijgbaar en heb je geen dure kabels of interfaces nodig. Je kunt namelijk gewoon een usb-microfoon aanschaffen en deze op je pc aansluiten. Vanaf een paar tientjes heb je een microfoon waarmee je prima je eigen stem of akoestische gitaar kunt opnemen. Een goede koptelefoon is ook handig als je meerdere tracks na/over elkaar wilt opnemen. Stel, je hebt een gitaarpartij opgenomen en je wilt hier je stem overheen opnemen. Je moet dan de gitaarpartij afspelen en tegelijkertijd in de microfoon zingen. Als je geen koptelefoon hebt, dan neemt de microfoon de weergegeven gitaarpartij via de luidsprekers ook weer op. Daarom is een koptelefoon in zo’n situatie onontbeerlijk. Investeren in betere luidsprekers voor je pc is ook aan te raden, een goed setje pc-speakers heb je vanaf een paar tientjes. Goede opties zijn de Bose Companion, Harman Kardon Soundsticks of de Logitech Z313 met subwoofer.

Tip 12 Deze usb-microfoon van Røde is een goede optie als je jouw muziekspel wilt opnemen.

0 Reactie(s) op: Leer muziek maken met deze apps en tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.