Leer photoshoppen met deze online Photoshop tutorials

Door: Laura Kempenaar | 22 mei 2019 06:34

How To

Het is een dure licentie, maar nog steeds is Photoshop een van de meestgebruikte fotobewerkingsprogramma’s ter wereld. De een gebruikt het om posters te maken voor in bushokjes, terwijl een ander het simpelweg inzet om grappige memes te maken voor een forum. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos, maar daarvoor moet je het programma wel goed leren kennen. Met deze gratis online photoshop tutorials leer je makkelijk en snel Photoshoppen.

Er zijn een heleboel (betaalde) online manieren om Photoshop te leren, of klassikale opleidingen waar mensen in drie dagen worden klaargestoomd of wekelijks een avondje bij elkaar komen om te Photoshoppen. Natuurlijk zijn dat goede manieren om samen nog creatiever te zijn en natuurlijk bieden deze cursussen vaak goede programma’s om Photoshop helemaal je expertise te maken. Het is echter niet per se noodzakelijk dit te doen als je met Photoshop wil gaan werken, want daarvoor bieden de onderstaande mogelijkheden (met een beetje nieuwsgierigheid vanuit jezelf) tenminste alle basics die je nodig hebt.

Eduonix videohulp

Je kunt alles stapje voor stapje leren, maar sommige mensen zien Photoshop en slaan helemaal dicht. Geen wonder, want alle knoppen, mogelijkheden en menu’s kunnen overweldigend zijn. Zeker omdat Photoshop werkt met lagen, wat je in simpelere fotobewerkingsprogramma’s niet ziet. Wil je liever een wat zekerder begin met dit Adobe-programma, dan kun je ervoor kiezen naar de Eduonix videohulp te grijpen. Dit zijn 39 videotutorials waarin je alle basics van Photoshop uitgelegd krijgt. De video’s duren gemiddeld een kwartiertje per stuk en zijn een goede start van je verdere Photoshopwerk.

Adobe Photoshop Tutorials

Hoewel er een heleboel onderwijsinstellingen zijn die veel geld verdienen aan het geven van Photoshop-workshops, doet Adobe zelf ook een duit in het zakje met zijn eigen tutorials. Deze zijn gratis te vinden. Je kunt bovendien zelf zoeken wat je precies kunt gebruiken en hoe: als beginner of ervaren Photoshopper. Wil je professioneel foto’s bewerken of alleen leren hoe je de grootte van een foto verandert? De Photoshop Tutorials zijn erg uitgebreid en er staat aangegeven hoe lang elke video duurt. Het voordeel is dat er heel specifiek per onderdeel een video is gemaakt, in plaats van dat je een half uur kijkt voor een handeling van een minuut.

CreativeBloq

Het is erg handig om visueel te hebben wat er moet gebeuren, maar soms duurt het te lang om een video te kijken, of wil je de tips bijvoorbeeld even opslaan. Een geschreven tutorial is dan handiger. Op CreativeBloq kun je een heleboel tutorials vinden waarin stap voor stap wordt uitgeschreven hoe je iets maakt in Photoshop, zoals een logo of hoe je de Mixer-brush het beste kunt inzetten. Het handige aan Creativebloq is dat het ook wat verder denkt dan alleen handelingen en stapjes. Er zijn ook blogs te vinden voor Photoshop-alternatieven, welke shortcuts je nog sneller maken in Photoshop en wat er handig en minder handig is aan nieuwe updates voor het programma.

Wil je Photoshop leren met wat meer persoonlijke voorbeelden, ga dan eens naar Photoshopcafe

Photoshopcafe

Wil je Photoshop leren met wat meer persoonlijke voorbeelden, ga dan eens naar Photoshopcafe. Let hierbij wel op dat je kiest voor de gratis tutorials, want de website staat erg vol met reclame, boeken en betaalde tutorials. Er staan echter enkele pareltjes tussen de gratis exemplaren. Het fijne is dat er net als op Creativebloq in tekst wordt uitgelegd hoe het moet, maar dan met een persoonlijk sausje er overheen. Hierdoor is het mogelijk makkelijker om te begrijpen wat de bedoeling is, omdat er meer voorbeelden uit de praktijk worden genoemd.

Verwacht vooral niet van jezelf dat je in één keer een Photoshop-wizard bent. Het duurt vaak maanden om het programma goed te leren kennen en te weten welke handige knoppencombinaties je leven nog makkelijker maken. Het is vaak het meest effectief om zelf het programma veel te gebruiken en als je ergens niet uitkomt, alsnog online een korte video over die specifieke handeling op te zoeken. Zo blijf je je bovendien steeds verwonderen over wat dit bijzondere programma allemaal kan, en vooral: hoe creatief je zelf kunt zijn.

1 Reactie(s) op: Leer photoshoppen met deze online Photoshop tutorials

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 januari 2021 22:22 gratislerenphotoshoppen
  Gratis leren Photoshoppen

  Tegenwoordig moet alles geld kosten en dan schrik je vaak wat voor bedragen er gevraagd worden voor een cursus Photoshop. Daarnaast moet je tijdens je les de leraar meteen begrijpen want in een groepsverband kan je privé les wel vergeten. Het is dan ook de leraar die op een simpele manier zijn lessen moet overbrengen want je hebt niet voor niks zoveel betaald. Toen kwam ik op Facebook met Gratis leren Photoshoppen. Ik als persoon die afgekeurd is en mijn leer ervaring in Photoshop en de vertaalde lessen van Engels naar het Nederland wil delen met andere mensen die graag willen werken met Photoshop.

  We gaan even terug in de tijd, tien jaar geleden toen ik hetzelfde wilde gaan doen zoals nu onder de naam Free Photoshop Lessons. Ik maakte een YouTube kanaal aan en met het apparatuur wat ik toen had maakte ik de les films. Maar mijn ervaring met het overbrengen was nog niet goed genoeg en ook de filmpjes waren slecht van kwaliteit. Het duurde ook niet lang of ik trok de stekker eruit en bedacht in 10 jaar een nieuw concept wat nog niet bestond.

  Ik stelde de volgende eisen aan mezelf. Het uitleggen in Jip en Janneke taal. Niet te veel gelul tijdens de les film maar gewoon to the point. Elke dag, als het mogelijk is, een nieuwe les film online, Een hulplijn waarmee ik op afstand via Teamviewer of Ultraviewer de leerling kan helpen/begeleiden in haar of hem zijn Photoshop. Goed communiceren via de chat, telefoon en via de mail. Maar wat ik heel belangrijk vindt is het up to date houden van mijn Facebook pagina's, zodat de leerlingen continue op de hoogte zijn van mijn nieuwste ontwikkelingen.

  En dan is het zover het hele concept is klaar en op papier geplaatst. Binnen twee maanden tijd heb ik alles online gezet. Ik bouwde een website, maakte vier Facebook pagina's, Twitter en een YouTube kanaal aan. Ik melde me aan bij Google Drive waar ik al de PNG foto's heb gepubliceerd en toen alles klaar was ben ik via diverse fotografie Facebook pagina's, na toestemming van de beheerder(ster), Gratis leren Photoshoppen gaan promoten. Nu zitten we op Facebook met 2.687 leden en op YouTube met 2.080 abonnees. Wil jij ook graag leren Photoshoppen kijk dan eens op mijn YouTube kanaal, abonneer je en klik het belletje aan zodat je op de hoogte blijft wanneer ik een nieuwe les online zet.

  https://www.youtube.com/GratislerenPhotoshoppen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.