Lees epub-boeken in je browser

Door: lincoln-spector | 20 maart 2014 11:00

How To

Op de redactie kwam de vraag binnen of er misschien een manier is om .epub-boeken in een browser te openen en te lezen. Uiteraard is dat met een kleine omweg mogelijk. In deze how to laat ik zien hoe je jouw digitale boeken eenvoudig in een browser kunt lezen.

De meeste e-books die ik lees zijn in het .epub-formaat, voornamelijk omdat ik allergisch ben voor Digital Rights Management (een .epub kan DRM hebben, maar meestal is dat niet het geval). Een handjevol e-tailers verkoopt onbeveiligde .epub-boeken, hoewel het lastig kan zijn om op die manier recente bestsellers te vinden. En vrijwel ieder boek dat oud genoeg is om publiek domein te zijn, is gratis beschikbaar in dat formaat via Project Gutenberg en vergelijkbare sites.

In tegenstelling tot het beter bekende .pdf-formaat ondersteunt .epub 'flowable' content. Je kunt grotere of kleinere tekst selecteren, en de paragrafen worden uitgelijnd zodat ze netjes op het scherm passen. Epub-readers zijn niet zo alomtegenwoordig als .pdf-readers. Je kunt er niet van uitgaan dat een dergelijk bestand in Adobe Reader of je browser geopend wordt als je erop klikt.

Maar met de juiste tools kun je aardig in de buurt komen.

Denk maar aan Google Play Books. Je beschouwt deze dienst waarschijnlijk als een Android en iOS-app, specifiek ontworpen voor het lezen van boeken die Google's eigen DRM hebben. Maar het werkt ook in je browser en kan onbeschermde .epub-bestanden weergeven.

Je zult een Google-account nodig hebben; een Gmail of YouTube-account volstaat. Ga naar de Google Play Books pagina. Om een boek te lezen dat al op je pc staat, klik op de knop Upload files in de buurt van de rechterbovenhoek. Als het boek is geüpload verschijnt het in het My Books gedeelte.

Eén probleem: Je kunt het niet meenemen. Je hebt een internetverbinding nodig om deze boeken te kunnen lezen. Aan de andere kant worden je bladwijzers tussen verschillende apparaten gesynchroniseerd.

Als je Firefox gebruikt heb je een andere optie: de EPUBReader add-on. Eenmaal geïnstalleerd is het belachelijk eenvoudig. Sleep gewoon een .epub-bestand in Firefox en het wordt automatisch geladen. Je kunt EPUBReader ook gebruiken om boeken op te zoeken en te downloaden van Archive.org, Feedbooks.com, en het eerder genoemde Gutenberg. En ja, je kunt je boeken offline lezen.

Ik wou dat ik net zo goede Chrome en Internet Explorer add-ons kon aanraden, maar helaas heb ik er nog geen gevonden die de moeite waard zijn.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

2 Reactie(s) op: Lees epub-boeken in je browser

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 maart 2014 11:25 Anoniem
  Wat ingewikkeld. ePub bestandjes kun je toch gewoon openen in iBooks of Bluefire reader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 12:05 Anoniem
  Als je toch epub's op jet harddrive hebt, dan is calibre een optie, daar zit ook een view knop in!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.