Lengte recent geopende bestanden en jumplists bepalen

Door: kees-krick | 19 maart 2010 13:23

How To

Windows kent een lijst ‘Onlangs geopende items’ (in de Engelstalige Windows ‘Recent documents’ geheten). Hierin staan bestanden die u kortgeleden hebt geopend kriskras door elkaar heen. Windows 7 kent aanvullend ook nog jumplists. Een jumplist is een soort snelkieslijst waarin alleen de bestandstypen staan die door een bepaald programma herkend worden. Van beide is de lengte van de lijst in te stellen.

Jumplists vindt u zowel in het startmenu (klik op het pijltje achter een programmanaam) als in de taakbalk (rechtsklikken op een programma). Onder het kopje Recent staan de bestanden die u kort geleden gebruikt hebt netjes opgesomd. De lengte van deze jumplists mag u zelf instellen. Daartoe klikt u met rechts op de startknop van Windows en kiest u Eigenschappen. Op tabblad Menu Start klikt u op de knop Aanpassen. Onderin vindt u dan een kader genaamd Grootte van menu Start, waarin u bepaalt hoeveel programma’s in het startmenu en bestanden per jumplist te zien zijn.

De lengte van de jumplists is zonder registerwijziging in te stellen.

De lengte van de totaallijst Onlangs geopende items aanpassen kan ook, maar is wat lastiger. U moet er het Windows-register voor aanpassen. Doe dit altijd zorgvuldig en vraag eventueel hulp aan iemand die er ervaring mee heeft. Het register bewerken doet u door met sneltoets Windows+R het venster Uitvoeren op te roepen en dan regedit in te tikken, gevolgd door een druk op de Enter-toets of klik op de knop OK. Als u een melding van het Gebruikersaccountbeheer krijgt, staat u het programma Register-editor toe om te starten.

In het linkervensterdeel gaat u vervolgens naar: HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies / Explorer. Klik dan met rechts op een leeg deel in het rechtervensterdeel. Kies Nieuw / DWORD (32-bits)-waarde en tik de tekst MaxRecentDocs in. Dubbelklik op de nieuwe regel, kies bij Grondtal voor Decimaal en tik bij Waardegegevens een lengte in. Klik op OK, sluit het programma en herstart de computer. De lijst Onlangs geopende items begint leeg en zal aangroeien tot de door u opgegeven lengte.

Werkt op: deze registeraanpassing werkt in zowel Windows XP, Vista als 7. De eerdergenoemde jumplists zijn pas in Windows 7 geïntroduceerd.

0 Reactie(s) op: Lengte recent geopende bestanden en jumplists bepalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.