Lettertype helpt bij dyslexie

Door: Dirk Schoofs | 14 december 2010 18:35

Apps & Software

Het lettertype waarin u een tekst opmaakt, is vooral een kwestie van smaak. En over smaak valt niet te twisten. Maar er is ook nog zoiets als leesbaarheid en u wilt dat uw tekst goed overkomt. Er is zelfs een lettertype dat dyslectici een handje helpt.

Naar schatting is maar liefst een kleine tien procent van de mensheid dyslectisch, oftewel woordblind. Mensen met dyslexie verwisselen vaak letters zoals d en b, of d en p. Met een nieuw lettertype kunnen dyslectici wellicht iets beter uit de voeten met gedrukte tekst. Christiaan Boer, een Nederlandse grafisch ontwerper die zelf aan dyslexie lijdt, ontwierp een lettertype waarmee het minder energie kost om teksten te lezen. Het zit volgens hem in details. Deze letters krijgen een lager zwaartepunt, sommige karakters staan een beetje schuin of krijgen een grotere opening. Op die manier wordt elk karakter nog unieker en is de kans op verwarring kleiner. Hoofdletters en leestekens worden wat groter en vetter weergegeven, zodat het begin en einde van elke zin extra in de verf wordt gezet.

Iets meer dan een jaar geleden, toen het lettertype Dyslexie net bedacht was, kon het besteld worden voor 9,95 euro via de website van de ontwikkelaar www.studiostudio.nl. Inmiddels wordt het lettertype commercieel verkocht aan scholen, bedrijven, instellingen en particulieren. De prijzen lopen uiteen van zeventig euro voor particulier gebruik tot een kleine tweeduizend euro voor een bulklicentie voor meer dan duizend gebruikers. Zie voor meer verkoopinformatie de website van Lexima.

Het lettertype Dyslexie maakt het lezen voor dyslectici gemakkelijker.

Update: dit artikel is bijgewerkt op 8 november 2011.

1 Reactie(s) op: Lettertype helpt bij dyslexie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 juni 2014 12:26 Anoniem
    Het originele Dyslexie font is nu gratis beschikbaar voor thuisgebruik.
    U kunt het gratis downloaden via http://www.dyslexiefont.com/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.