Lettertypen gebruiken

Door: dirk-schoofs | 19 januari 2011 12:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Het lettertype waarin u een tekst opmaakt, is vooral een kwestie van smaak. En over smaak valt niet te twisten. Maar er is ook nog zoiets als leesbaarheid en u wilt dat uw tekst goed overkomt. Daarom 17 tips waarin u alles leert over het gebruik van lettertypes.

1. Geen doel, maar middel

Typografie, of de manier waarop tekst wordt vormgegeven in bepaalde lettertypes, was vierenhalve eeuw exclusief voorbehouden aan de drukker. Vanaf 1984, met de komst van de Apple Macintosh, kwam typografie binnen ieders bereik. Het feit dat iedereen naar hartelust met letters kan stoeien is natuurlijk fijn, maar de keerzijde van de medaille is dat mogelijkheden vaak verkeerd worden gebruikt. Huisgemaakte drukwerkjes zijn niet zelden een rommelige mix van frivole letters die ontzettend veel aandacht opeisen. Het ontaardt dan in een onsamenhangend allegaartje van lettertekens en stijlen. In de regel moet typografie het leesgemak bevorderen. Het kan nooit de bedoeling zijn dat u bij het lezen van een tekst wordt gestoord door een opdringerige letterstijl. Hoewel, de uitzonderingen bevestigen de regel.

Zou iemand die dringend de uitgang nodig heeft de charme begrijpen van deze typografie?

2. Systeemletters

Uw computersysteem gebruikt zelf ook vaste lettertypes. Ieder woord dat in een dialoogvenster of menu verschijnt, wordt getoond in zo'n systeemlettertype of system font. In Windows 7 bepaalt u het systeemlettertype door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en te kiezen voor Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen. In het venster Persoonlijke instellingen klikt u op de knop Vensterkleur. In het volgende venster klikt u op Geavanceerde instellingen voor vormgeving. Vervolgens kunt u onder Item de lettertypes voor ieder onderdeel van uw systeem wijzigen. In XP klikt u eveneens met de rechtermuisknop op het bureaublad. In het contextmenu kiest u Eigenschappen, waarna u op het tabblad Vormgeving klikt. Op dit tabblad klikt u op de knop Geavanceerd zodat u bij de Geavanceerde vormgeving uitkomt. Links onderaan kunt u het lettertype voor de verschillende onderdelen van het systeem aanpassen.

Het standaard systeemlettertype van XP is Tahoma.

3. Fonts en lettertypes

Steeds vaker gebruikt men de begrippen font en lettertype door elkaar. Toch is er een wezenlijk verschil. In de niet-zo-goeie-ouwe-tijd, toen er bij de drukker voor verschillende corpsen en soorten telkens andere gietvormen nodig waren, was het verschil tussen lettertype en font erg belangrijk. Een 10-punts Helvetica, 14-punts Helvetica en 18-punts Helvetica waren drie verschillende fonts. En dan was er nog een onderscheid in romein (dat is de rechte, gewone versie), vet, cursief en vet cursief. Een font is dus de combinatie van grootte en 'typeface' oftewel een normale, cursieve of vette variant van een lettertype.

De term 'font' komt uit de tijd toen de letters werden gegoten.

4. De klassiekers

Veel gebruikers beperken zich tot de klassiekers, zoals Arial, Times New Roman, Courier, Helvetica, Garamond en Verdana. Het gaat om kwaliteitsletters die zichzelf hebben bewezen. Helvetica werd in 1957 ontworpen door twee Zwitsers. Dit lettertype werd populair omdat het neutraal en helder was. Voor de vijftigste verjaardag van het lettertype werd er zelfs een filmdocumentaire over gemaakt: Helvetica Film. Voor het gebruik van lettertypes moeten vaak licenties worden betaald. Omdat Microsoft het gebruik van Helvetica te duur vond, liet het in 1982 zelf een variant ontwerpen: Arial.

Links Helvetica, rechts Arial.

0 Reactie(s) op: Lettertypen gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.