Lettertypen insluiten in Word

Door: Ronald Smit | 19 april 2020 17:00

Zorg dat al je gebruikte lettertypen ook bij de ontvanger goed overkomen
How To

Het is altijd maar afwachten of wanneer jij een Word-document of bijvoorbeeld PowerPoint-presentatie naar iemand mailt, die er bij de ontvanger net zo uit ziet. Als de ontvangende partij een door jou gebruikt lettertype niet op de computer heeft staan, gaat het mis. Dat euvel is gelukkig eenvoudig op te lossen! Zo moet je lettertypen insluiten in Word.

Je hebt in de loop der tijd ongetwijfeld flink wat lettertypen op je computer verzameld. Vaak gebeurt dat zelfs ongemerkt; allerlei software installeert zomaar extra lettertypen. Leuk, maar als je niet meer weet wat er ooit standaard aan lettertypen onder Windows was geïnstalleerd en je gebruikt ‘per ongeluk’ een niet-standaard lettertype in je Worddocument of PowerPoint-presentatie, en je mailt of gebruikt zo’n document op een computer waar dat lettertype niet op aanwezig is ziet alles er ineens heel anders uit.

Om die ellende te voorkomen, moet je zorgen dat de in jouw document gebruikte lettertypen ingesloten (‘embedded’) worden. Je document wordt daardoor wel wat groter, zeker als je heel veel lettertypen door elkaar gebruikt (sowieso vanuit esthetisch oogpunt bezien geen super-idee trouwens). Maar het voorkomt de ellende van een ineens totaal anders ogend document.

Voor wie zich verder wil verdiepen in de mogelijkheden van Word biedt Tech Academy de basiscursus Word aan.

Insluiten

Om een lettertype in te sluiten, klik je in het Lint van bijvoorbeeld Word op Bestand en dan op Opties. Klik in het geopende venster in de kolom links op Opslaan. Schakel vervolgens rechts de optie Lettertypen in het bestand insluiten in. Heb je veel lettertypen gebruikt (misbruikt…?) dan is het een optie om ook de optie daaronder - Alleen in het document gebruikte tekens insluiten – aan te zetten. Met die optie worden alléén de ook echt gebruikte tekens mee bewaard, wat weer in bestandsomvang scheelt.

In ieder geval geldt nu dat jouw document er op iedere computer – ongeacht of gebruikte lettertypen nou wel of niet zijn geïnstalleerd – er ’t zelfde uitzien. Mits je vanzelfsprekend eerst even je document opslaat na het inschakelen van de genoemde optie(s). Word en PowerPoint zijn trouwens onderdeel van Microsoft Office, inmiddels alweer bij versie 2019 aanbeland.

Zet deze optie aan en de in je document gebruikte lettertypen worden samen met het document bewaard.
Zet deze optie aan en de in je document gebruikte lettertypen worden samen met het document bewaard.

1 Reactie(s) op: Lettertypen insluiten in Word

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2020 17:55 chrislaarman
  Ja, het beschrevene kan handig zijn. Bijvoorbeeld om te zorgen dat iemand jouw tekst kan lezen van wie je mag betwijfelen of die de betreffende tekenset (IJslands, Russisch, Hebreeuws, Arabisch) in enig lettertype geïnstalleerd heeft.

  Nee, zoals ik het artikel zonder voorkennis maar in tijden van Corona kan lezen:
  Mijn computer is besmet met zeker lettertype, en nu ga ik de jouwe ermee besmetten. Ongevraagd!

  Mijn oproep: als je je tot (in ons westerse geval) westerse lettertypen kunt beperken, kijk dan ook, of je je kunt beperken tot de standaard geïnstalleerde. Zoals Helvetica voor schreefloos en Times Roman voor met-schreef (en hun uitvoeringen rechtop, cursief, vet en onderstreept. Veel andere lettertypen zijn toch al plagiaat van deze.
  Bied zonodig de geadresseerde aan om die lettertypen na te zenden. Dan heeft diegene tenminste de keus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.