Lettertypes herkennen en installeren met WhatTheFont

Door: robbin-ooijevaar | 18 april 2018 10:55

How To

Heb je een mooi lettertype gezien dat je zelf ook wel zou willen gebruiken? Je hoeft geen expert meer te zijn om het lettertype te achterhalen. We laten je zien hoe je met WhatTheFont het lettertype kunt herkennen, waarna we het font op internet opzoeken en installeren.

Stap 1: WhatTheFont

De website van WhatTheFont is gespecialiseerd in het herkennen van fonts. Dit kan op meerdere manieren. We maken onderscheid tussen het herkennen van letters die je op een website tegenkomt en lettertypes ‘uit de echte wereld’. We beginnen met deze laatste benadering. Maak met je camera of smartphone een foto van een stukje tekst waarvan je het lettertype wilt weten. Een lettertype op een witte achtergrond werkt het beste voor de herkenning. Open de foto in een beeldbewerkingsprogramma (of gebruik www.picresize.com) en snijd een stukje tekst uit. Een paar woorden is voldoende. Bewaar de afbeelding en upload deze vervolgens.

What The Font herkent tekst en geeft suggesties om welk lettertype het gaat.

Stap 2: Downloaden en installeren

WhatTheFont probeert de letters in je foto te vinden en deelt deze op in ‘vakjes’. Controleer of de letters in de vakjes goed zijn herkend en corrigeer ze waar nodig. Als een letter niet goed wordt herkend, laat je het vakje leeg. Zodra je klaar bent, zal What The Font je tekst analyseren en toont een lijst met visueel vergelijkbare fonts. Achter de fonts vind je een link waar je het lettertype kunt downloaden. Zoeken via Google kan natuurlijk ook. Bekende fontbestanden zijn ttf (True Type Tont) en otf (Open Type Font). Beide soorten zijn eenvoudig toe te voegen aan Windows. Dubbelklik op het ttf- of otf-bestand voor een voorbeeldweergave en klik op Installeren.

Klik op Installeren om een nieuw lettertype toe te voegen aan Windows.

Stap 3: Direct van het web

Als je tijdens het surfen een mooi lettertje tegenkomt op een website, is herkennen nog eenvoudiger. Gebruik je Google Chrome, installeer dan de WhatFont-extensie. De extensie toont een icoontje in Chrome. Door hierop te klikken, verandert je muisaanwijzer in een vraagteken. Beweeg dit over de lettertypes van een website en je krijgt direct te zien om welk lettertype het gaat. Als je op een stukje tekst klikt, zie je gedetailleerde informatie. Gebruik Google om het lettertype te vinden of blader door de gratis fontcollectie van www.1001freefonts.com.

De Chrome-extensie WhatFont toont het lettertype dat op een website wordt gebruikt.

0 Reactie(s) op: Lettertypes herkennen en installeren met WhatTheFont

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.