Nieuwe lettertypes ontdekken doe je zo

Door: robbin-ooijevaar | 02 december 2014 09:31

How To

In dit artikel duiken we in de wereld van de lettertypes, ook wel fonts genoemd. Je computer heeft veel lettertypes, maar hoe vind je het snelst het beste lettertype? Ook kun je nieuwe lettertypes eenvoudig toevoegen.

Nieuw lettertype

De gangbare afkorting voor lettertypes is ttf (TrueType-font). Windows heeft standaard veel ttf's aan boord, maar nieuwe lettertypes kun je ook eenvoudig instaleren. Bekende websites met gratis lettertypes zijn www.1001freefonts.com, www.google.com/fonts en www.dafont.com. Vaak worden lettertypes aangeboden als een zip-bestand. Hierin vind je het daadwerkelijke lettertype, te herkennen aan het achtervoegsel ttf. Open dit bestand door er op te dubbelklikken en klik op Installeren. Het lettertype wordt direct beschikbaar in alle Windows-programma's. Alle lettertypes die op je computer zijn geïnstalleerd vind je terug via Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Lettertypen. Lees ook: 10 tips voor Windows 8.1.

Lettertypes zijn eenvoudig te installeren en toe te voegen aan je font-collectie.

Fonts herkennen

Ben je ergens een mooi lettertype tegengekomen, maar heb je geen idee hoe het heet? Dan biedt deze site uitkomst. Je kunt op deze website een plaatje uploaden. De website geeft vervolgens een aantal namen en voorbeelden van fonts die in de buurt komen van wat je hebt laten onderzoeken.

Je kunt het lettertype downloaden, soms tegen betaling. Van veel betaalde fonts heeft ooit iemand een gratis variant gemaakt. Deze kun je eenvoudig vinden met Google. Als je bijvoorbeeld een gratis alternatief zoekt voor Helvetica Neue, geef dan de zoekopdracht free ttf alternative helvetica neue. De kans is groot dat je op een forum terecht komt met discussies over de beste alternatieven, zodat jij je keuze snel kunt maken.

Mooie letter gezien? Laat het lettertype herkennen door WhatTheFont.

Keuzehulp

De lettertypes op je computer zijn lastig met elkaar te vergelijken. Je kunt een zinnetje typen in Word en het font steeds veranderen, maar er is een betere manier. Met NexusFont gaat het veel eenvoudiger! Tik eerst (een stukje) tekst dat je wilt gebruiken. NexusFont toont de tekst in alle lettertypes die het programma kan vinden op je computer. Zie je iets moois? Vink het lettertype aan. Klik boven in beeld op Geselecteerd om alleen je selectie te tonen. Zo kom je het snelst tot het beste resultaat voor een tekst, flyer of uitnodiging.

NexusFont helpt bij het kiezen van het juiste lettertype.

2 Reactie(s) op: Nieuwe lettertypes ontdekken doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 juni 2015 16:27 Anoniem
  lol
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 mei 2016 11:06 Anoniem
  kut
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.