Lightworks 14.5 - Stabiele videobewerker voor nop

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 januari 2019 10:40

Videocamera kopen
Review

De makers van Lightworks bewijzen dat een degelijke videobewerker helemaal geen geld hoeft te kosten. Dit softwarepakket heeft namelijk een uitgebreide gratis editie, waarmee je stijlvolle filmpjes in elkaar flanst. Hoe bevalt Lightworks in de praktijk?

Lightworks 14.5

Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
www.lwks.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Prettige gebruikersomgeving
  • Stabiele videobewerker
  • Voldoende bewerkingsfuncties
  • Minpunten
  • Resolutie en uitvoerformaten beperkt
  • Verplichte registratie

Lightworks ziet zichzelf als professionele videobewerkingssoftware. Naar eigen zeggen is het pakket in het verleden ingezet voor videomontages van bekende filmproducties als Pulp Fiction en Heat. Dat belooft wat! Lightworks stapte onlangs af van zijn nogal drukke interface met verschillende vensters. De gebruikersomgeving oogt nu strak en overzichtelijk. De voertaal is Engels.

Videoclips toevoegen

Je opent in Lightworks een nieuw project, waarbij je direct de gewenste framerate opgeeft. Als je dat niet precies weet, laat je de videobewerker automatisch de juiste instellingen kiezen. Het toevoegen van videoclips is eenvoudig, want het programma bevat een mappenstructuur met de inhoud van jouw schijf. De bestandsondersteuning is in orde. Zo importeren gebruikers moeiteloos avi-, mov-, m2ts- en mkv-bestanden, waarbij de software 4K-materiaal niet schuwt. Via het tabblad Edit voer je bewerkingen uit. Videoclips en muziektracks voeg je één voor één aan de tijdlijn toe, zodat je naar eigen inzicht de volgorde van de film bepaalt.

Sleep video- en audiobestanden naar de tijdlijn.

Bewerkingsfuncties

Het aantal zichtbare montagegereedschappen valt erg mee. Met blauwe markers stel je een begin- en eindpunt in, waarna je het geselecteerde fragment wist of ergens anders in de film laat tergkomen (knippen). Mits er een microfoon is aangesloten, spreek je desgewenst een audioboodschap in. Veel meer functies laat het bewerkingsvenster niet zien. Gelukkig ontdekken we in het contextmenu onder de rechtermuisknop nog wat gereedschappen. Zo stel je bijvoorbeeld een vertraging in en voeg je overgangen toe. Tot slot tref je onder de tabbladen VFX en Audio nog diverse effecten en een audiomixer aan. Met de gratis versie sla je video’s uitsluitend als mp4-bestand op (h.264-codec). Bovendien is de resolutie beperkt tot 720p.

Conclusie

In tegenstelling tot eerdere versies van Lightworks is het monteren van filmpjes voor de gemiddelde videoliefhebber nu prima te doen. Na een uurtje rondsnuffelen weten de meeste gebruikers wel hun weg te vinden. Het softwarepakket reageert snel en maakt een uiterst stabiele indruk. Een nadeel is dat de gratis versie films in een lagere resolutie opslaat. Daarnaast is er slechts één uitvoerformaat beschikbaar.

Veel functies tref je aan in het contextmenu, zoals het exporteren van de film naar een mp4-bestand.

0 Reactie(s) op: Lightworks 14.5 - Stabiele videobewerker voor nop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.