Linux Mint 12 klaar voor download met drie interfaces

Door: sebastiaan-bareman | 28 november 2011 16:40

Apps & Software

Een nieuwe versie van het besturingssysteem Linux Mint is uitgebracht. Versie 12, met de codenaam 'Lisa', biedt gebruikers meerdere interface-opties.

Mint 12 heeft Linux 3.0 onder de motorkap en is gebaseerd Ubuntu 11.10. Alleen wordt het geleverd zonder de Unity-interface. Gebruikers krijgen in de nieuwe versie de keuze uit verschillende interfaces. De ontwikkelaars bouwden onder meer een nieuwe interfacelaag, Mint Gnome Shell Extensions (MGSE), bovenop Gnome3.

MGSE biedt verschillende opties zoals een desktop taakbalk, een nieuw start-menu en het switchen tussen applicaties (Alt+tab). MGSE kan volledig worden uitgeschakeld, zodat je de basis Gnome3-interface kunt gebruiken. Via de software MATE kun je daarnaast de traditionele Gnome2-interface activeren.

MATE

"MSGE maakt het mogelijk om Gnome 3 op een traditionele manier te gebruiken. Je kan alle componenten uitschakelen binnen MSGE om een pure Gnome3-ervaring te krijgen of je kan ze allemaal inschakelen om een Gnome3 dekstop te krijgen die gelijk is aan degene die je gewend was te gebruiken. Natuurlijk kan je ook alleen de componenten kiezen om je eigen dekstop te ontwerpen", bloggen de ontwikkelaars.

Mint 12 wordt daarnaast geleverd met de software MATE, een kopie (fork) van Gnome2, die compatibel is met Gnome3. Hiermee kunnen gebruikers zowel Gnome3 als het traditionele Gnome2 naast elkaar gebruiken op hetzelfde systeem. De ontwikkelaars geven aan dat MATE nog niet volledig stabiel is en een aantal onderdelen mist. Lisa, zoals deze versie van Mint heet, is verder voorzien van nieuwe thema's en wallpapers.

DuckDuckGo

De standaardzoekmachine van Lisa is DuckDuckGo. Deze zoekmachine houdt rekening met de privacy van gebruikers en verzamelt of personaliseert geen zoekresultaten of webgeschiedenis. De zoekmachine maakt gebruik van de Yahoo/Bing-engine, maar dan zonder personalisering. Het is verder gebouwd op Open Source, hoewel delen van de source code zijn afgeschermd.

Met DuckDuckGo kunnen gebruikers onder meer zoeken via zoekmachines van websites zelf. Hiervoor maken ze gebruik van de '!bang syntax'. Door een uitroepteken te plaatsen voor een website in de zoekbalk wordt gezocht via de zoekmachine van de desbetreffende site. Een zoekopdracht als '!wikipedia barack obama' levert hiermee direct de Wikipedia-pagina van de Amerikaanse president op.

Op de site van Linuxmint is Lisa te downloaden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Linux Mint 12 klaar voor download met drie interfaces

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.