Lively - Levend bureaublad

Door: dirk-schoofs | 28 december 2020 16:11

Review

Ben je uitgekeken op je statische bureaubladachtergronden? Met de opensource-tool Lively is het mogelijk geanimeerde achtergronden te gebruiken zoals video’s of gifs. Als je eenvoudige, smaakvolle animaties selecteert, oogt zo’n video-wallpaper al snel aantrekkelijk.

Lively

Prijs
Gratis (zonder reclame)
Taal
Engels
OS
Windows
Website
https://rocksdanister.github.io/lively
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • De eenvoud om geanimeerd materiaal toe te voegen
  • De instellingsmogelijkheden
  • Minpunten
  • Gebruikt uiteraard ram en cpu, dus alleen als je pc krachtig genoeg is

De meeste gebruikers beginnen met het klassieke blauwe Windows-behang en schakelen daarna snel over naar mooie achtergrondfoto’s. Het bureaublad is immers je digitale werkplek en die wil je een persoonlijke toets geven.

Met het gratis Lively, ga je nog een stap verder. Hiermee gebruik je geanimeerde achtergronden zoals animated gifs, video’s en zelfs geanimeerde webpagina’s als achtergrond.

Motregen of slagregen

Lively is een reclamevrij project dat je als desktopapplicatie en als draagbare app kunt downloaden. Het resultaat is een dashboard dat uit vier tabbladen bestaat: Library, Type, Settings en About. In de bibliotheek zitten reeds 10 filmpjes.

Je maakt een keuze en klikt daarna op de knop Set as Wallpaper. Kies je bijvoorbeeld ‘Calm Leaves’, dan verandert het bureaublad in een achtergrond van gebladerte waarop af en toe een druppel regen neersijpelt. Bij sommige achtergronden staat het label Customisable; dat betekent dat je het uiterlijk nog kunt aanpassen. In de achtergrond ‘Rain’ regel je op die manier de snelheid, intensiteit, helderheid en zoombereik van de regen.

In de bibliotheek sleep je gewoon een nieuwe gif of een filmpje.

Zelfs webpagina’s

In het tabblad Settings kun je aangeven wanneer Lively het afspelen van de achtergrondvideo moet pauzeren. Bijvoorbeeld wanneer je een venster van een applicatie in full-screen zet. Op die manier bespaar je op cpu-belasting. Nieuw achtergrondmateriaal voeg je via drag-and-drop toe.

Lively ondersteunt mp4, webm, mov, maar ook gifs. Wij konden zelfs geanimeerde thuispagina’s van websites als achtergrond inladen. In de Library zit trouwens een knop waarmee je bij nog meer geanimeerde wallpapers komt op Reddit.

Je kunt instellen wanneer het geanimeerde bureaublad niet actief mag zijn.

Conclusie

Love it, or hate it. Gebruikers die zweren bij een zo neutraal mogelijk bureaublad zullen gruwen van deze oplossing, maar wie het leuk vindt om het achtergrondbehang tot leven te brengen, zal aan deze gratis en gebruiksvriendelijke software veel plezier beleven. Als je de juiste en daarmee bedoelen we ‘rustige’ filmische achtergronden selecteert, is dit een interessante tool om je bureaublad te pimpen.

0 Reactie(s) op: Lively - Levend bureaublad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.