LMMS - Daar zit muziek in!

Door: merijn-gelens | 14 april 2019 10:46

muziek audio
Review

Muzikanten beginnen niet meer in de muziekschool, maar achter de pc. DAW-software (Digital Audio Workstation) bevat alles wat je nodig hebt om muziek te maken; van je eerste muziekstuk tot een complete professionele productie. LMMS (ooit bekend als Linux MultiMedia Studio) is een opensource-DAW waar je leuk mee van start kunt.

LMMS

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands/Engels
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
www.lmms.io
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gratis
 • Veel hulp voor beginners online beschikbaar
 • Makkelijk uit te breiden
 • Minpunten
 • Rommelige interface
 • Geen microfoonopnames mogelijk
 • Bouwpakket

Met behulp van LMMS zet je je computer in om muziek te componeren. Je krijgt standaard toegang tot negentien instrumenten en kunt dat met behulp van add-ons naar eigen behoefte uitbreiden. De wat rommelige interface verdeelt je werkveld standaard in een Song-Editor, Beat+Baseline Editor, FX-Mixer en Controller Rack.

Song-Editor

De Song-Editor is het belangrijkste onderdeel van de software. Hier breng je muziekinstrumenten en geïmporteerde geluiden bij elkaar, en maak je er een compositie mee. In de Beat+Baseline Editor stel je, zoals de naam al suggereert, repeterende geluiden in. Met de FX-Mixer voeg je geluidseffecten toe en met het Controller Rack voer je wijzigingen op andere elementen uit.

De interface van LMMS oogt wat rommelig, maar went redelijk snel en is eenvoudig naar eigen smaak in te stellen.

Midi-bestanden

LMMS werkt met een eigen projectformaat en is daarnaast toegerust om midi-bestanden te importeren en te exporteren. Zonder verdere toevoegingen kun je je projecten ook naar het wav- en ogg-formaat uitvoeren. Zoals wel vaker het geval bij opensource-toepassingen, heb je direct al één toevoeging van iemand anders nodig om goed met de software uit de voeten te kunnen. Zonder los gedownloade Soundfont-collectie is het niet mogelijk om midi-bestanden af te spelen. Even googelen levert gelukkig direct een gratis bestand op.

Microfoon

Je kunt LMMS bedienen door een midi-synthesizer aan te sluiten om zo muziek in te spelen. Wat wij als amateurmuzikanten echter direct missen, is een microfoon om zang op te nemen. Hier is geen ondersteuning voor ingebouwd. Vooralsnog wordt aangeraden om voor het opnemen van gesproken geluid een tweede applicatie zoals Audacity te gebruiken. Een belangrijk positief element van opensource-software is altijd de community, en ook bij LMMS is die zeer actief en behulpzaam. Zeker als je je eerste stappen gaat zetten in de wereld van muziekproductie, is de extra hulp die je hier kunt vinden zeer welkom.

Conclusie

LMMS is een zeer interessant pakket. Het is gratis en met een beetje zoeken heb je zo alle basisbestandsdelen bij elkaar gedownload en op elkaar aangesloten. Dat gezegd hebbende, is het voor een gevorderde muzikant aantrekkelijker om te betalen voor een meer gepolijste kant-en-klaaroplossing.

Met de LADSPA Plugin Browser houd je overzicht over de plug-ins die je gebruikt om LMMS aan te vullen.

1 Reactie(s) op: LMMS - Daar zit muziek in!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 mei 2020 17:51 Lex1
  Mooi programma alleen jaagt het me oude Dell Ubuntu computer over zijn nek 100% CPU belasting.

  Op mijn Windows10 computer werkt het wel goed.

  Heeft iemand tips om LMMS op mijn Linux computer goed werkend te krijgen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.