Local Website Archive Lite - Internetten zonder verbinding

Door: redactie-computertotaal | 05 oktober 2016 14:30

Review

Wil je een reeks webpagina’s ook zonder internetverbinding kunnen bekijken (‘droogsurfen’), dan moet je ervoor zorgen dat je die offline ter beschikking hebt. Dat kan op verschillende manieren, maar weinig methodes werken zo comfortabel als Local Website Archive.

Local Website Archive Lite


Taal
Engels

OS
Windows XP/Vista/7/8/10

Website
www.aignes.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruiks-vriendelijk
  • Ingebouwde browser
  • Handige zoekfunctie
  • Mapindeling
  • Minpunten
  • Alleen in IE-contextmenu
  • Geen wachtrij in gratis versie

Wil je complete webpagina’s lokaal bewaren, dan kan dat op diverse manieren. De meeste browsers bieden bijvoorbeeld een eigen bewaarmethode, of je installeert een browserextensie die lokale opslag toelaat. Desnoods kun je zelf(s) data uit de browsercache opvissen. Of je installeert een tool als HTTrack, waarmee je een heel pak (gelinkte) webpagina’s tegelijk ophaalt en bewaart. Geen van deze methodes is echter zo gebruiksvriendelijk als Local Website Archive. Lees ook: Ga terug in de tijd met de Wayback Machine.

Downloaden

Om een specifieke webpagina lokaal op te slaan, inclusief afbeeldingen en links en met behoud van de paginalay-out, hoef je niet meer te doen dan de url in te vullen. Gebruik je Internet Explorer dan kan het nog iets makkelijker, aangezien je de actieve pagina dan vanuit het contextmenu van de browser kunt bewaren.

Local Website Archive toont meteen een voorbeeldweergave van de webpagina en na jouw toestemming haalt het programma de bijhorende pagina-elementen op. Na afloop krijg je een tweede preview te zien, dit keer van de lokale versie van de pagina. Na je bevestiging wordt die definitief op schijf bewaard.

Beheren

De gedownloade webpagina’s worden (met je eigen omschrijving) aan de lijst in het hoofdvenster van Local Website Archive toegevoegd. Om het overzicht te bewaren kun je die pagina’s binnen het programma in eigen mappen en submappen onderbrengen. Wanneer je een pagina aanklikt, verschijnt meteen de bijhorende voorbeeldweergave in een geïntegreerd browservenster, mét alle links intact. Het programma bevat tevens een flexibele zoekfunctie (power search), waarbij je naar een of meer trefwoorden in de tekst van de gedownloade pagina’s kunt zoeken.

Houd er wel rekening mee dat de opgehaalde pagina’s in een eigen formaat worden bewaard, wat inhoudt dat je de tool nodig hebt om de pagina’s offline te kunnen bekijken. De gratis Lite-versie heeft tevens enkele beperkingen ingebouwd. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk webpagina’s in een wachtrij te plaatsen voor downloads op de achtergrond of url’s vanuit het Windows-klembord toe te voegen.

Conclusie

De offline webpagina’s van Local Website Archive zien er in de meeste gevallen prima uit, met behoud van de originele lay-out. De tool is echter vooral geschikt voor wie afzonderlijke pagina’s wil bewaren. Wil je snel een complete website inblikken, dan ben je beter af met een krachtigere tool als HTTrack.

Dankzij de ingebouwde browser krijg je een mooie voorbeeldweergave te zien.

0 Reactie(s) op: Local Website Archive Lite - Internetten zonder verbinding

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.