Los je pc-problemen op met 5 gratis programma's

Door: Robbin Ooijevaar | 17 december 2013 12:00

Apps & Software

Computerproblemen zijn er om opgelost te worden. Daar zijn wel de juiste programma's voor nodig. Deze vijf gratis programma's helpen je.

Tip 01: Malware verwijderen

Heb je weleens last gehad van malware of een virus? Norman Malware Cleaner doet niet aan actieve beveiliging, maar werkt wel goed voor situaties waarin je de malware al hebt binnengehaald. De download is met 270 MB groot te noemen, maar bevat alles wat je nodig hebt.

Voer een snelle (quick) of volledige (full) controle uit. Biedt dit geen uitkomst, dan kun je met Forensics een diepgaande inspectie laten uitvoeren. Mocht de controle ergens vastlopen: het programma maakt een log-bestand aan op je bureaublad met hierin alle (tussentijdse) bevindingen.

Er zit ook een minpunt aan deze software: voordat je Norman Malware Cleaner mag downloaden, vraagt de website om je e-mailadres. Geef eventueel een nep e-mailadres op als je je mailadres niet zomaar overal wil laten rondslingeren. Norman Malware Cleaner biedt geen permanente bescherming, maar is een goede oplossing om een besmette computer te ontdoen van malware en andere ellende.

Norman Malware Cleaner helpt bij het opschonen van een besmette computer.

Tip 02: Internetproblemen

Complete Internet Repair richt zich op vage en hardnekkige internetproblemen waarbij het probleem bij je computer ligt (en dus niet bij je modem of internetaanbieder). Het programma kan allerlei instellingen van je netwerk, hardware en adressering herstellen. Start Complete Internet Repair, vink de onderdelen aan die je wil herstellen naar de standaardwaarden en bevestig met Go.

Wat we nog wel missen in Complete Internet Repair is de mogelijkheid om de cache-bestanden weg te gooien. Ook dit kan soms bij surfproblemen uitkomst bieden. Om de cache-bestanden op te ruimen, open je je browser, druk gelijktijdig op Ctrl+Shift+Del en geef je aan welke tijdelijke browserbestanden je wil wissen. Complete Internet Repair is een uitstekend redmiddel om vage netwerk- en internetproblemen te tackelen. Gebruik Complete Internet Repair niet wanneer je dit programma niet nodig hebt. Wat niet stuk is, hoef je namelijk ook niet te repareren.

Complete Internet Repair heeft alles in huis om vage problemen van een haperende internet- of netwerkverbinding te herstellen.

Tip 03: Gereedschapsset

NirSoft maakt programma's die stuk voor stuk geboren zijn uit noodzaak en die de snelste weg tot de oplossing van een probleem bieden. De makers hebben alle programma's die de afgelopen jaren online zijn verschenen gebundeld in één pakket: NirLauncher. De programma's variëren van het opzoeken van een serienummer en wachtwoord tot het herstellen en optimaliseren van Windows-instellingen.

Voor bijna alle programma's geldt: gebruik ze met aandacht, je hebt krachtig systeemgereedschap in handen! NirLauncher biedt ultiem gereedschap voor experts en is minder geschikt voor beginners. Sommige browsers classificeren NirLauncher dan ook als een gevaarlijke download. Ook beveiligingssoftware kan reageren als je het bestand probeert binnen te halen. Gelukkig is er niets aan de hand, je krijgt een vals-positieve melding omdat NirLauncher hulpjes bevat die mogelijk diep ingrijpen of kijken in je systeeminstellingen.

NirLauncher biedt meer dan 150 freeware programma's van NirSoft in één pakket.

Tip 04: Op afstand overnemen

Ben je een computerexpert in je omgeving? Dan word je vast weleens om hulp gevraagd. Wellicht ken je het programma TeamViewer al, geprezen om de eenvoudige manier om een beeldscherm over te nemen via internet. Ammyy Admin doet iets wat we eigenlijk niet voor mogelijk hielden, het overnemen van andermans computer, muis en toetsenbord nog eenvoudiger maken.

Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik. Er is geen installatieprocedure, je hoeft het alleen maar te downloaden, waarna je het direct kunt starten. Je laat dit de persoon doen die je op afstand wil helpen en doet hetzelfde op je computer. Het programma heeft een linker- en een rechtergedeelte: links de client (de hulpbehoevende) en rechts de operator (dat ben jij, de persoon die hulp biedt). Vraag de hulpbehoevende om de code, die staat in het rechtergedeelte bij Uw id. Je voert die code vervolgens in het linkergedeelte in bij Client id. Klik op Verbinden en de rest gaat vanzelf! De verbinding is veilig en kan door beide partijen op elk moment worden beëindigd.

Ammyy Admin is (nog) lichter en sneller dan TeamViewer: hulp op afstand was nog nooit zo eenvoudig!

Tip 05: Schijfruimte terughalen

Het is de hamvraag van menig computergebruiker: "Waarom is mijn schijf al vol?". WizTree is een onderzoeksprogramma voor je harde schijf en weet het antwoord op deze vraag. WizTree brengt de ruimte in kaart: de grootste ruimtevreters staan bovenaan. Vervolgens kun je verder klikken door je mappen om de inspectie voort te zetten.

Het tabblad Top 1000 largest files werkt het beste als je snel een overzicht wil hebben van je grootste bestanden. Tijdens de test van het programma kwamen hier downloads van films bovendrijven waarvan we het bestaan niet eens meer wisten, weg ermee! Opruimen moet je overigens zelf doen via de Windows Verkenner. WizTree is geen schoonmaakprogramma, maar een uitstekende hulp om aan te wijzen waar je je schoonmaakactie kunt beginnen! WizTree werkt alleen op schijven met een NTFS-bestandssysteem. Controleer voordat je WizTree binnenhaalt of je schijf deze indeling heeft door naar Start / Computer te gaan, met de rechtermuisknop op de C-schijf te klikken en voor Eigenschappen te kiezen.

Vind je achter Bestandssysteem de aanduiding NTFS? Dan kun je WizTree downloaden en installeren via de website van de makers.

WizTree analyseert je schijfruimte en spoort ruimtevreters snel op.

4 Reactie(s) op: Los je pc-problemen op met 5 gratis programma's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2013 16:24 Anoniem
  Ik heb nog een zesde tip, Ubuntu of een andere Linux distro installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2013 17:39 Anoniem
  Malware verwijderen kun je heel efficient, snel en doeltreffend met Hitman pro. Norman doet dat werk ook goed maar veel te traag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2013 19:41 Anoniem
  Eén programma doet 4 van deze 5 dingen (het op afstand overnemen valt af) en dat is Advanced System Care.
  Het werkt goed. De laatste tijd echter moet je voor de gratis versie Yahoo als je standaard zoekmachine kiezen en nog zoiets . Eerst was dat niet zo. Wie daar geen bezwaar tegen heeft is met dit programma goed af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2014 11:03 Anoniem
  You may also want to try free Aeroadmin
  http://www.aeroadmin.com

  Nice choice though
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.