Zo maak je screenshots in Firefox

Door: Ronald Smit | 18 december 2017 10:53

Maak een screenshot vanuit browser Firefox
How To

De meest recente versie van browser Firefox - versie 57, ook wel bekend als Quantum - beschikt over handige extraatjes. Zoals bijvoorbeeld het maken van schermafbeeldingen. Zo maak je screenshots in Firefox.

Zo op het eerste gezicht lijkt het wat maf om screenshots met een browser te maken. Toch kan het in een aantal gevallen erg handig zijn. Stel bijvoorbeeld dat een pagina niet goed (netjes) wil afdrukken, dat gebeurt wel eens. Maak je dan een screenshot, dan heb je in ieder geval iets wat er netter uitziet. Extra voordeel van het maken van de screenshot met de nieuwe Firefox is dat er desgewenst automatisch naar beneden gescrold wordt. Daarmee wordt de héle pagina vastgelegd. Om een screenshot met Firefox te maken klik je allereerst op het knopje met de drie puntjes (...) helemaal rechts van de adresbalk. Klik in het geopende menu op Een schermafbeelding maken. Je kunt nu op elementen - bijvoorbeeld een afbeelding of alinea klikken. Of je klikt op de knop Volledige pagina opslaan in het verschenen paneeltje rechtsboven in beeld. In dat geval wordt de genoemde 'autoscroll'-optie actief en zie je een preview van de gemaakte screenshot.

Leg een volledige webpagina als screenshot vast met Firefox

Lokaal of in de cloud bewaren

De gemaakte afbeelding kan lokaal of in de cloud bewaard worden. Om een screenshot lokaal te bewaren klik je op het 'download'-pijltje bovenaan de voorbeeldweergave (rechts van het kruisje). De afbeelding verhuist dan naar de standaard Downloads-map. Deze kan je openen door in Firefox in de knoppenbalk rechtsboven op het downloadpictogram (wederom een naar beneden gerichte pijl) te klikken. Je ziet dan ten eerste de net gemaakte screenshot met daarachter een pictogram in de vorm van een mapje. Klik hierop en de Verkenner opent in de downloadmap met daarin (in ieder geval) de net gemaakte screenshot. Je kunt een schermafbeelding ook online bewaren. Klik daarvoor in het voorbeeldvenster op de blauwe knop Opslaan. De gemaakte screenshot wordt 14 dagen gratis online bewaard. Makkelijk als je een schermafbeelding wilt delen met anderen. Bedenk wel dat iedereen die de juiste URL gokt de afbeelding in theorie kan bekijken. Het lijkt ons dus onverstandig om screenshots met privacygevoelige informatie te uploaden. Hoewel de kans misschien niet heel groot is dat exact het juiste webadres wordt geraden weet je natuurlijk maar nooit.

Overzicht

Bewaar je regelmatig screenshots online, dan leidt de optie Een schermafbeelding maken (zoals net uitgelegd bereikbaar via de knop ... rechts van de adresbalk) tot een ander handigheidje. Klik in de 'screenshot-modus' op Mijn afbeeldingen. Te vinden in de zwevende knoppenbalk rechtsboven. Je ziet nu alle gemaakte (en nog niet verlopen) in de cloud bewaarde screenshots. Nog een opmerking tot slot: je kan met deze tool alléén schermafbeeldingen van geopende pagina's (of onderdelen daarvan) maken. Het is dus geen generiek hulpprogramma voor het maken van algemene screenshots in Windows.

0 Reactie(s) op: Zo maak je screenshots in Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.