Zo leg je meldingen in Windows 10 aan banden

© PXimport

Zo leg je meldingen in Windows 10 aan banden

Geplaatst: 8 maart 2018 - 06:53

Aangepast: 24 november 2022 - 13:03

Ronald Smit

Windows 10 kent zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt tijdens het gebruik meldingen. Deze notificaties kunnen afkomstig zijn van het besturingssysteem zelf. Of van apps en programma's. Als het aantal meldingen in Windows 10 je wat te veel wordt, is dat aan te passen.

Als Windows 10-gebruiker ken je ze vast wel. Die meldingen die af en toe rechts onderin beeld verschijnen. Vaak ook nog eens net te kort om ze fatsoenlijk te kunnen lezen wat ze extra irritant maakt. Het zijn zogeheten notificaties. Windows zelf maakt er gebruik van, zo zie je bijvoorbeeld een melding als er iets mis is met je harde schijf (of het bestandssysteem daarop). Naast dit soort serieuze meldingen zijn er ook programma's die volop gebruik maken van meldingen. In het geval van bijvoorbeeld een virusscanner is dat veelal nuttig, zo word je netjes gewaarschuwd als er iets vervelends is aangetroffen. En hopelijk ook verwijderd. Een deel (maar vreemd genoeg niet alle) meldingen kan je teruglezen in het notificatiecentrum (Actiecentrum geheten in Windows 10). Om het te openen klik je op het tekstballonnetje helemaal rechts op de Systeemwerkbalk, direct naast de klok. Je ziet nu een paneel met de meest recente meldingen. Het is jammer dat meldingen niet langdurig bewaard worden; er is geen geschiedenis voorhanden. Als je dus een wat meer exotische melding krijgt, kan je nooit controleren of deze al eens eerder langsgekomen is en wat de eventuele gevolgen ervan waren. De meldingen in Windows 10 hebben dus een redelijk beperkte functionaliteit. En van sommige programma's en apps - denk aan games - wil je ze mogelijk zelfs helemaal niet zien. Dat is simpel te regelen!

Het Actiecentrum van Windows 10 in Actie, met als voorbeeld wat meldingen van Kaspersky.

© PXimport

Wie mag er wat roepen?

Klik in het menu Start op het instellingentandwiel. In het daarop geopende venster klik je op Systeem. Klik dan in de kolom links op Meldingen en acties. Ten eerste zie je nu een serie schakelaars die direct invloed hebben op álle meldingen van álle apps. Zo kan je het hele meldingenfestijn resoluut volledig uitschakelen via de schakelaar achter Meldingen van apps en andere afzenders ontvangen. Dat is niet aanbevelenswaardig, want daardoor loop je mogelijk essentiële systeemmeldingen- en waarschuwingen mis. Of je meldingen op het vergrendelingsscherm wilt zien bepaal je met de schakelaar daaronder. Om privacyredenen kan het handig zijn om deze optie uit te zetten.

Hetzelfde geldt voor de schakelaar betreffende herinneringen en VoIP-oproepen. Ook de overige schakelaars spreken voor zich, als je niet zit te wachten op suggesties en aanbevelingen: uitzetten. Scroll iets verder naar beneden en je kunt per geïnstalleerde app aangeven of deze wel of geen meldingen mag genereren. Op die manier maak je het (mogelijk) een stuk rustiger met tevoorschijn flitsende notificaties. Je kunt ook tijdelijk meldingen onderdrukken. Klik daarvoor in het Actiecentrum op de knop Stiltetijd. Zie je deze knop niet, dan moet je eerst op Uitvouwen klikken. Wel onthouden dat je de optie hebt aangezet, want als je dat vergeet zie je ook geen enkele melding meer. Weer uitzetten kan door nogmaals op dezelfde knop te klikken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten