Maak je documenten aantrekkelijker met fonts

Door: ignace-de-groot | 13 februari 2014 12:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Windows zelf komt al met heel wat fonts en toepassingen als Microsoft Office voegen er nog een reeks aan toe. Maar toch vind je niet altijd het gedroomde lettertype. Wij tonen je onder meer waar je terecht kunt voor talloze andere fonts en hoe je fonts in Windows installeert en beheert.

Tip 01: Overzicht lettertypen

De begrippen font en lettertype worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet helemaal synoniemen. Een font is namelijk een lettertype in een specifieke tekenstijl, zoals standaard, vet, cursief of vet cursief.

Wil je een ander lettertype kiezen voor je tekst, dan open je een uitklapmenu in je tekstverwerker (zoals op het tabblad Start in MS Word). Wil je liever een volledig overzicht van alle geïnstalleerde lettertypen, dan ga je naar het Windows Configuratiescherm, waar je Vormgeving en persoonlijke instellingen, Lettertypen kiest. Overigens krijg je dezelfde lijst te zien als je met de Verkenner navigeert naar %systemroot%\fonts.

Tip 01 Eén lettertype(familie) met diverse fonts.

Tip 02: Lettertype-opties

Wanneer je in het overzicht met geïnstalleerde lettertypes een lettertypebestand met de rechtermuisknop aanklikt, komen er interessante opties beschikbaar. Zo toont Voorbeeld je hoe het font er precies uitziet in verschillende groottes. Met Afdrukken stuur je deze voorbeeldweergave meteen naar je printer. De optie Verbergen haalt het lettertype in principe weg uit de lettertypelijst van allerlei toepassingen - in principe, want dat blijkt niet altijd en overal te werken.

Klik op Weergeven om een verborgen lettertype alsnog zichtbaar te maken. Het is ook mogelijk een lettertype effectief van je systeem te verwijderen: daar zorgt de optie Verwijderen voor, weliswaar na je bevestiging. Doe dat echter niet lukraak, want sommige fonts heeft Windows nodig om menu's en dergelijke weer te kunnen geven! Wil je overigens weten welke lettertypen met Windows en allerlei Microsoft-toepassingen mee worden geïnstalleerd, kijk dan op www.microsoft.com/typography/fonts. Het kan ook omgekeerd, je selecteert een lettertype en de site vertelt je (onder meer) met welke Microsoft-producten dat wordt meegeleverd.

Tip 02 Basisbeheer: fonts weergeven, verbergen en verwijderen.

Tip 03: Lettertypen vinden

Stel, je vindt op je systeem niet het lettertype dat je graag had gewild. Dat hoeft geen probleem te zijn, want op het internet vind je duizenden - vaak gratis - lettertypen. Een van de meest indrukwekkende fontcollecties vind je op www.dafont.com.

Als we de site mogen geloven, staan er inmiddels zo'n 22.000 lettertypen op. Je kunt op naam zoeken, maar dat is natuurlijk pas handig als je die al kent. De pagina laat je tot op zekere hoogte echter ook thematisch zoeken. Zo tref je rubrieken aan als Fancy, Foreign look, Techno, Gothic en Script. Elk van deze rubrieken is bovendien verder opgedeeld.

Bij Fancy bijvoorbeeld vind je onder andere Cartoon, Comic, Old School, Curly en Horror terug. Liefhebbers van dit laatste genre bijvoorbeeld kunnen zich aan meer dan driehonderd lettertypen tegoed doen. Houd er wel rekening mee dat niet alle lettertypen (helemaal) gratis zijn.

Tip 03 Dafont.com: je vindt hier vast iets wat je kan bekoren!

Tip 04: Lettertype installeren

Het kan haast niet anders of je vindt bij Dafont wel wat je zoekt. Denk je een geschikt lettertype te hebben gevonden, klik het dan eerst aan. Je krijgt dan een overzicht van alle letters en/of symbolen te zien en bij Custom preview kun je zelfs je eigen tekst in dat lettertype bekijken.

Overtuigd? Dan moet je dat lettertype natuurlijk nog geïnstalleerd krijgen. Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Druk op de bijhorende knop Download en download het zip-bestandje. Rechtsklik vervolgens op dit bestand, kies Openen met Windows Verkenner en klik op Alle bestanden uitpakken. Open de map met de uitgepakte bestanden, rechtsklik op het uitgepakte lettertypebestand (wellicht met extensie .ttf - TrueType Font) en kies Installeren.

Even later is de installatie achter de rug en kun je dat lettertype gebruiken, net zoals de andere. Werk je nog met Windows XP, dan dien je het uitgepakte lettertypebestand zelf in de map C:\Windows\Fonts te plaatsen.

Tip 04 Een nieuw lettertype installeren: een kwestie van enkele muisklikken.

Tip 05: Nog meer vinden

Dafont is natuurlijk niet de enige online fontcollectie. Ook bij Neatfonts kun je voor een aardige verzameling terecht. Via de link Browse categories kies je een geschikt thema - in totaal zijn er dertig categorieën - waarna de bijhorende lettertypen in het linkerpaneel worden getoond. Wanneer je een font selecteert, verschijnt rechts een voorbeeldweergave. Klik op Change preview als je dat voorbeeld met eigen tekst wil zien. Met de knop Download this font haal je het geselecteerde lettertype op.

Ook op www.1001freefonts.com kun je terecht voor meer dan 10.000 lettertypen, die je je net als bij Dafont en Neatfonts zowel alfabetisch als thematisch laten doorzoeken. Via de knop Custom Preview krijg je het geselecteerde lettertype in eigen tekst te zien en met de knop Windows Download (of Mac OS X Download) haal je het lettertype op. Zowel bij Neatfonts als bij 1001freefonts gaat het telkens om een zip-bestand en je weet inmiddels hoe je daarmee moet omspringen (zie ook tip 04).

Tip 06: Google-fonts

Ook Google laat zich niet onbetuigd: inmiddels heeft deze softwaregigant al meer dan zeshonderd fonts ontworpen die je gratis kunt gebruiken. Je vindt die op www.google.com/fonts. Eigenlijk zijn deze lettertypen in eerste instantie bedoeld om op je eigen webpagina's te gebruiken.

Daarover later meer; we tonen je eerst hoe je de lettertypen lokaal kunt installeren. Om snel een geschikt ontwerp te vinden, gebruik je het best het filter in het linkerpaneel, waar je bijvoorbeeld een keuze maakt tussen schreefletters (Serif) of schreefloze letters (Sans Serif) en vervolgens kiest hoe dik, schuin of breed je de letters wil. In het rechterpaneel krijg je dan een overzicht van de bijhorende lettertypen. Bovenaan vul je eventueel eigen voorbeeldtekst in en via het knopje Pop out krijg je meer informatie. Bij lettertypen die je aanspreken, klik je op de knop Add to Collection.

Tip 06 Maak je selectie en voeg die toe aan je virtuele collectie.

Tip 07: Google-fonts installeren

Rechts bovenaan op de Google-fontspagina vind je het pijlknopje Download. Wanneer je dit aanklikt, verschijnt een dialoogvenster. Klik daar op de link .zip file.

Je collectie wordt nu als een zip-archief gedownload. Pak dit archief uit: je zult merken dat elke lettertypefamilie in een aparte submap belandt. Nu installeer je de ttf-bestanden op de gebruikelijke manier vanuit het contextmenu (zie ook tip 04).

Tip 07 Je collectie staat klaar om te downloaden.

2 Reactie(s) op: Maak je documenten aantrekkelijker met fonts

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2014 16:48 NSA-Victim
  Niets zo erg dan mensen die het nodig vinden om te pas en te onpas een leuk fontje te gebruiken. Gebruik van fants is meer dan opleuken. De boodschap moet wel over komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 17:22 Oscar
  Nee, communicatie is al lang niet meer die standaard getypte mededeling,, in de huidige zaken - en kantoorwereld moet de boodschap ook nog eens communicatie technisch, representatief en dynamisch over komen. In het oog springen, opvallen, aandacht trekkend, onderscheidend zijn, en meer van dat soort eisen. En is het te pas, en onpas gebruiken maken van zogenaamde aandachttrekkende of irriterende, flitsende, kleurtjes en dynamische lettergroottes enz. eerder een regel dan uitzondering. In de schreeuw om aandacht, met als doel, om maar niet over het hoofd te worden gezien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.