Maak je documenten aantrekkelijker met fonts

Door: ignace-de-groot | 13 februari 2014 12:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 08: SkyFonts

Overigens is er nog een meer geautomatiseerde manier om snel verschillende Google-fonts te installeren en op verschillende toestellen gesynchroniseerd te houden. In het dialoogvenster van daarnet klik je dan op de link SkyFonts en installeer je de bijhorende tool. Vervolgens start je deze tool op en kies je in de rubriek Services voor Google Fonts, Choose Fonts. Je hoeft nu alleen maar het gewenste lettertype aan te klikken en op SkyFonts te klikken, en zodra je met Add bevestigt, wordt het lettertype geïnstalleerd.

Ook installaties in batch zijn mogelijk. De rubriek Fonts geeft je vervolgens een overzicht van de geïnstalleerde lettertypen en laat je tevens toe specifieke exemplaren weer te verwijderen.

Tip 08 SkyFonts, handig voor diehard fans van Google-fonts.

Tip 09: Fonts op webpagina's

Zoals gezegd zijn Google-fonts eigenlijk vooral bedoeld voor gebruik op webpagina's. Het komt er dan op neer dat je in de HTML-code van een webpagina naar een online lettertype verwijst, zodat het automatisch door browsers kan worden opgehaald en weergegeven. Net zoals in tip 07 selecteer je eerst een geschikt font. Vervolgens klik je op het knopje Quick-use. Duid desgewenst de gewenste stijl(en) aan en volg de verdere instructies op de webpagina.

Om je een idee te geven hoe makkelijk zo'n webfont zich in je webpagina laat integreren: het volstaat de onderstaande tekst in je Kladblok in te tikken en die als een .htm-bestand op te slaan. Wanneer je - of iemand anders - dit vervolgens in zijn browser opent, wordt dat lettertype getoond. In ons voorbeeld gaat het om Lily Script One (cursief):

Vind je dit een leuk lettertype voor Computer!Totaal?

Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, die weliswaar iets meer kennis vereisen van HTML en CSS. Meer uitleg hierover vind je hier.

Tip 09 Een eenvoudig stukje code zorgt voor de correcte weergave van het webfont.

Tip 10: Eigen handschrift

Hoe leuk zou het niet zijn je handschrift of dat van een vriend als lettertype in een willekeurige applicatie te kunnen gebruiken. Dat kan en is zelfs gratis. Je hebt er wel een scanner voor nodig. Surf naar www.paintfont.com en klik onderaan op Create template(s), waarna je het sjabloon afdrukt.

Het is de bedoeling dat je in de vakjes nauwkeurig alle letters invult, bij voorkeur met een diepzwarte stift waarvan de punt iets dikker is dan een gemiddelde balpen. Kijk telkens goed naar de grijs gedrukte voorbeelden. Vervolgens scan je beide bladen afzonderlijk. Dat doe je het best met de instellingen grijswaarden (zwart-witafbeelding) en met 300 dpi. Je snijdt de witranden die buiten de zwarte vierkanten vallen (linksboven en rechtsonder) met je beeldbewerkingsprogramma weg en eventueel pas je helderheid en contrast aan om de letters nog contrastrijker te krijgen.

Je slaat het resultaat op in de vorm van pdf-, png- of jpg-bestanden.

Tip 10 Hoe nauwkeuriger je werkt, hoe beter het resultaat.

Tip 11: Handschrift omzetten

Je beschikt nu over een tweetal (beeld)bestanden met je eigen handschrift. Die moet je natuurlijk nog omzetten naar een lettertypebestand. Keer terug naar www.paintfont.com en klik hier op Upload filled out templates. Klik op de knop Bestand kiezen en zet het eerste bestand klaar. Klik op Add another upload field en zet ook het tweede bestand klaar. Geef een geschikte naam aan je font, selecteer (eventueel) het type TTF en druk op Send file.

Als het goed is, krijg je even later al een voorbeeldweergave van je font en haal je het bijhorende ttf-bestand met een klik op de Download-knop op. Je weet intussen hoe je dat installeert.

Tip 11 De conversie naar lettertype gebeurt vliegensvlug en geheel online.

Je handschrift op het web

In tips 10 en 11 lees je hoe je je handschrift naar een lettertype omzet. Het is ook mogelijk dat op je webpagina's te gebruiken, zodat bezoekers dat lettertype in hun browser zien. Surf naar www.fontsquirrel.com/tools/webfont-generator. Klik op Add Fonts en upload het gewenste ttf-bestand. Kies de optie Yes, the fonts I'm uploading are legally eligible for web embedding - in de veronderstelling althans dat het copyright van dat lettertype je dat niet verbiedt! - en klik op Download your kit. Even later kun je dan het bijbehorende zip-bestand downloaden en uitpakken naar een lege map.

Vervolgens open je het uitgepakte bestand HTML-bestand <...>-demo.html in je browser. Klik bovenaan ook even op Sample Layout en op Glyphs & Languages. De instructies om alles naar je eigen website te uploaden en in werking te krijgen vind je op het tabblad Installing webfonts.

Font Squirrel zet een ttf-font naar een 'webfontkit' om.

Tip 12: Fonts beheren (1)

Met al die gratis lettertypen dreig je wellicht al snel in de verleiding te komen massa's nieuwe exemplaren te installeren. Los van de vraag of je die allemaal wel nodig hebt en zult gebruiken, moet je beseffen dat lang niet alle (gratis) lettertypen even nauwkeurig zijn ontworpen. Het gebeurt vaak dat niet alle tekens beschikbaar zijn in zo'n lettertype en in het ergste geval kan zo'n lettertypebestand zelfs 'buggy' zijn. Enige gematigdheid is dus wel op zijn plaats.

Hoe dan ook, om alle geïnstalleerde fonts goed te beheren, is een fontmanager als NexusFont handig. De installatie heb je zo voor elkaar. Zodra je vervolgens de tool opstart, toont die meteen alle geïnstalleerde lettertypen. Je krijgt trouwens de gelegenheid eigen tekst voor de voorbeeldweergave in te voeren.

Tip 12 NexusFont: alle geïnstalleerde lettertypen in een handig overzicht.

Tip 13: Fonts beheren (2)

Handig is dat je verschillende groepen kunt creëren vanuit het contextmenu van het linkerpaneel (Groep toevoegen). Die kun je dan bijvoorbeeld laten verwijzen naar een aparte map met gedownloade lettertypen (die je nog niet hebt geïnstalleerd): het volstaat zo'n map naar de groepsnaam te verslepen. Die lettertypen krijg je vervolgens in NexusFont te zien, met F5 actualiseert je de voorbeeldweergave. Meer zelfs, zolang je NexusFont geopend houdt, komen die - niet-geïnstalleerde! - lettertypen ook beschikbaar in allerlei toepassingen.

Plaats je NexusFont op een usb-stick, samen met je favoriete lettertypen, dan heb je onderweg altijd toegang tot die lettertypen. Ook handig: je kunt verschillende lettertypen tegelijk selecteren in NexusFont en er vanuit het contextmenu dan verschillende handelingen op uitvoeren, zoals taggen (om snel bepaalde fonts te kunnen opsporen via de ingebouwde zoekfunctie), (de-)installeren of aan eigen sets toevoegen.

Tip 13 NexusFont biedt meer dan het ingebouwde fontbeheer van Windows.

Optimale tekstweergave

Om lettertekens goed op het scherm te krijgen, is de kwaliteit van het lettertype natuurlijk erg belangrijk. Maar ook de technologie die daarvoor wordt gebruikt, speelt een rol. Microsoft heeft hiervoor jaren terug al de ClearType-technologie ontwikkeld, specifiek voor tekstweergave op lcd-schermen. Die kun je als gebruiker nog optimaliseren. Open het Windows Configuratiescherm en kies Vormgeving en persoonlijke instellingen, Lettertypen. In het linkerpaneel klik je op ClearType-tekst aanpassen. Zorg dat er een vinkje staat bij ClearType inschakelen en beantwoord de (eenvoudige) vragen van de wizard.

ClearType: op basis van je feedback krijg je een optimale tekstweergave.

2 Reactie(s) op: Maak je documenten aantrekkelijker met fonts

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2014 16:48 NSA-Victim
  Niets zo erg dan mensen die het nodig vinden om te pas en te onpas een leuk fontje te gebruiken. Gebruik van fants is meer dan opleuken. De boodschap moet wel over komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2014 17:22 Oscar
  Nee, communicatie is al lang niet meer die standaard getypte mededeling,, in de huidige zaken - en kantoorwereld moet de boodschap ook nog eens communicatie technisch, representatief en dynamisch over komen. In het oog springen, opvallen, aandacht trekkend, onderscheidend zijn, en meer van dat soort eisen. En is het te pas, en onpas gebruiken maken van zogenaamde aandachttrekkende of irriterende, flitsende, kleurtjes en dynamische lettergroottes enz. eerder een regel dan uitzondering. In de schreeuw om aandacht, met als doel, om maar niet over het hoofd te worden gezien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.