Maak je eigen 'Dropbox' in 16 stappen

Door: robbin-ooijevaar | 13 oktober 2015 12:49

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Dropbox, OneDrive en Google Drive zijn handige diensten waar je gegevens online opslaat. Alleen zet je je bestanden wel bij een dienst van een ander. Wie kan er allemaal bij? En wat als je meer controle wilt over je cloudopslag? Dan zijn de opties gering. Tijd om je eigen cloudopslag op te zetten.

01 In de cloud

OwnCloud is een gratis oplossing waarmee iedereen zijn eigen cloud kan samenstellen, bouwen en beheren. In de basis werkt het systeem hetzelfde als Dropbox & co. Er is een server-gedeelte dat controle over de opslag (en mogelijkheden) regelt. Op je computers, smartphone en andere apparatuur installeer je de ownCloud-client. Dit is een programma waarmee je verbinding maakt met de ownCloud-server zodat je toegang krijgt tot je bestanden. De bestanden worden automatisch gedownload van de ownCloud-server naar de ownCloud-client. Lees ook: De 15 beste apps om in de cloud te draaien.

02 OwnCloud-client

De ownCloud-client in Windows geeft je eenvoudig toegang tot je bestanden. Je krijgt in de Windows Verkenner een aparte snelkoppeling naar je ownCloud-ruimte. Er wordt een kopie van de bestanden vanuit ownCloud gedownload naar je computer. Wijzigingen die je in bestanden maakt, worden automatisch weggeschreven naar je ownCloud-server en verwerkt op alle apparaten waar je de ownCloud-client installeert. Voor iOS en Android is er een app beschikbaar van de client. Daarnaast kun je de bestanden ook nog benaderen via je browser.

03 ownCloud-server

Er zijn meerdere manieren om de ownCloud-server aan de praat te krijgen. Het is voor beginners lastig om de installatie volledig handmatig uit te voeren. De ownCloud-server draait namelijk in de basis in een webhosting-omgeving. Zeggen de woorden Apache, MySQL en PHP je iets en kun je hiermee werken? Dan moet een volledige handmatige installatie geen probleem voor je zijn. Voor de techneuten onder ons: je kunt ownCloud installeren op een eigen VPS (virtuele server) en soms ook in de webruimte van een 'hosting-provider'. Installeren op een eigen Linux-computer is eveneens mogelijk.

04 'hosted ownCloud'

We kiezen in deze cursus voor de eenvoudigste manier om met ownCloud te experimenteren: een voorgeïnstalleerde ownCloud-server, oftewel 'hosted ownCloud'. Wij kiezen nu voor blaucloud.de, waar je 2 GB gratis opslagruimte krijgt. Op de installatieprocedure na, heb je volledige controle over je eigen ownCloud. De gratis opslagruimte is beperkt, maar wel voldoende om goed te experimenteren met ownCloud en te ontdekken of het systeem je aanspreekt. Je kunt vervolgens altijd nog besluiten om de schijfruimte tegen betaling uit te breiden of een andere installatievariant van ownCloud kiezen.

2 Reactie(s) op: Maak je eigen 'Dropbox' in 16 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2015 22:11 Kasander
  Heb gespeeld met Owncloud maar uiteindelijk toch maar gekozen voor OpenMediaVault.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 09:52 Anoniem
  Ben niet onverdeeld positief. Geinstalleerd op Synology NAS.
  Maar dat was al een partij lastig. Gebruik verder is ne nog steeds niet gelukt.
  Geef me maar Netdrive 2. Kan ik gewoon bestanden via windows driveletters up en downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.