Maak je eigen kaarten in Google Maps

Door: Richard Veenstra | 15 januari 2015 14:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Je raadpleegt Google Maps waarschijnlijk een paar keer per week en bezichtigt af en toe een straat of wijk met Street View, maar in dit artikel gaan we een stuk verder. Met de gratis dienst My Maps kun je je eigen kaarten maken, inclusief foto's, markeringen en routes.

Tip 01: My Maps

My Maps is een dienst van Google Maps die maar weinig mensen kennen. Hij is standaard niet ingebakken in de browserversie van Google Maps en je kunt bovendien alleen eigen kaarten maken als je bent ingelogd met je Google-account. My Maps bevindt zich in een overgangsfase. Voorheen was de dienst bekend als Google Maps Engine, maar sinds oktober heet hij My Maps. Een aantal functies is vernieuwd en het voelt allemaal een stuk beter geïntegreerd in Google Maps.

Met My Maps kun je gepersonaliseerde kaarten maken. Dit is bijvoorbeeld handig als voorbereiding op een vakantie. Zoek een locatie die je wilt gaan bezichtigen op in Google Maps en voeg de locatie als markering toe. Je kunt markeringen verschillende kleuren en vormen geven en informatie over een bestemming toevoegen, inclusief foto's en video's. Op je vakantiebestemming zie je eenvoudig welke locaties je hebt gemarkeerd en heb je een overzicht van alle dingen die je interessant vindt. Je kaarten zijn bovendien op een Android-smartphone in te zien, met de app Mijn Kaarten. Op de iPhone kan dit via Safari.

Tip 01 My Maps is handig als voorbereiding op een vakantie.

Tip 02: My Maps activeren

Om je eigen kaart aan te maken ga je naar de website van My Maps. Mocht je nog niet zijn ingelogd in je Google-account, kies dan voor Sign in en log in met je Google-accountgegevens. Omdat Google langzamerhand overschakelt van Maps Engine naar My Maps, is het mogelijk dat je wordt gevraagd om te upgraden naar het nieuwe My Maps. Klik op Nu upgraden. Bevestig je actie met Upgraden; je kunt niet meer terug naar de oude versie. Sluit het upgraden af door op Uw kaarten bekijken te klikken. Als je de volgende keer naar www.google.com/maps navigeert, zie je links bovenin een nieuw item genaamd Mijn kaarten. Het is nog niet bekend wanneer Google helemaal overschakelt naar de nieuwe versie van My Maps, het kan dus zijn dat je de voorgaande stappen niet hoeft te doen omdat Google alles al heeft omgezet.

Tip 02 Klik op Nu upgraden om over te schakelen naar de nieuwste versie van My Maps.

Tip 03: Nieuwe kaart maken

Om een nieuwe kaart te maken klik je op Mijn kaarten. Heb je al eens eigen kaarten aangemaakt, dan zie je die nu linksboven. Kies voor Maken en begin ermee een locatie aan je kaart toe te voegen. Allereerst klik je op Naamloze kaart om de naam van de kaart te veranderen. Eventueel geef je onder Beschrijving een korte beschrijving op. Sluit af door op Opslaan te klikken. Elke kaart kan bestaan uit een aantal lagen. Het is handig om na te denken hoe je deze lagen wilt indelen. De ene laag kan bijvoorbeeld uit restaurants bestaan, de andere uit bezienswaardigheden. Later kun je een laag simpel aan- of uitzetten voor een helder overzicht.

De eerste laag heet altijd Naamloze laag. Klik erop om de naam te veranderen. Markeringen kun je toevoegen door op de kaart te klikken of door een lijst met gegevens te importeren, helaas werkt deze laatste functie niet altijd even goed en wordt vaak een foutmelding gegenereerd. Als de stijl van de kaart je niet bevalt, klik dan op het driehoekje naast Basiskaart en kies een andere stijl. Lettertypes en zichtbare plaatsnamen blijven overigens bij elke stijl hetzelfde.

Tip 03 Geef een naam en een beschrijving op.