Maak je eigen kaarten in Google Maps

Door: richard-veenstra | 22 mei 2017 14:17

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Je raadpleegt Google Maps waarschijnlijk een paar keer per week en bezichtigt af en toe een straat of wijk met Street View, maar in dit artikel gaan we een stuk verder. Met de gratis dienst My Maps kun je je eigen kaarten maken, inclusief foto's, markeringen en routes.

Tip 01: My Maps

My Maps is een dienst van Google Maps die niet heel veel mensen kennen. Hij is standaard niet ingebakken in de browserversie van Google Maps en je kunt bovendien alleen eigen kaarten maken als je bent ingelogd met je Google-account. Voorheen was de dienst bekend als Google Maps Engine, maar sinds enkele jaren heet hij My Maps.

Met My Maps kun je gepersonaliseerde kaarten maken. Dit is bijvoorbeeld handig als voorbereiding op een vakantie. Zoek een locatie die je wilt gaan bezichtigen op in Google Maps en voeg de locatie als markering toe. Je kunt markeringen verschillende kleuren en vormen geven en informatie over een bestemming toevoegen, inclusief foto's en video's. Op je vakantiebestemming zie je eenvoudig welke locaties je hebt gemarkeerd en heb je een overzicht van alle dingen die je interessant vindt. Je kaarten zijn bovendien op een Android-smartphone in te zien, met de app Mijn Kaarten. Op de iPhone kan dit via Safari.

my maps
Tip 01 My Maps is handig als voorbereiding op een vakantie.

Tip 02: Inloggen bij My Maps

Om je eigen kaart aan te maken ga je naar de website van My Maps. Mocht je nog niet zijn ingelogd in je Google-account, kies dan voor Sign in en log in met je Google-accountgegevens.

my maps
Tip 02 Klik op Nu upgraden om over te schakelen naar de nieuwste versie van My Maps.

Tip 03: Nieuwe kaart maken

Om een nieuwe kaart te maken klik je op het plusje rechtsonderin. Allereerst klik je op Naamloze kaart om de naam van de kaart te veranderen. Eventueel geef je onder Beschrijving een korte beschrijving op. Sluit af door op Opslaan te klikken. Elke kaart kan bestaan uit een aantal lagen. Het is handig om na te denken hoe je deze lagen wilt indelen. De ene laag kan bijvoorbeeld uit restaurants bestaan, de andere uit bezienswaardigheden. Later kun je een laag simpel aan- of uitzetten voor een helder overzicht.

De eerste laag heet altijd Naamloze laag. Klik erop om de naam te veranderen. Markeringen kun je toevoegen door op de kaart te klikken of door een lijst met gegevens te importeren, helaas werkt deze laatste functie niet altijd even goed en wordt vaak een foutmelding gegenereerd. Als de stijl van de kaart je niet bevalt, klik dan op het driehoekje naast Basiskaart en kies een andere stijl. Lettertypes en zichtbare plaatsnamen blijven overigens bij elke stijl hetzelfde.

my maps
Tip 03 Geef een naam en een beschrijving op.

Tip 04: Voeg markering toe

Het is tijd om markeringen toe te voegen aan de kaart. De makkelijkste manier is om in te zoomen op de kaart en bovenaan op de markeringsknop te drukken. Deze knop ziet eruit als een soort omgekeerde waterdruppel. Als je hierop hebt geklikt, verandert je cursor in een plusje. Klik ergens op de kaart en de markering wordt toegevoegd. Deze krijgt automatisch de naam Punt 1. Verander de naam door erop te klikken. In het veld eronder kun je een korte beschrijving of een weblink toevoegen. Klik op Opslaan om de markering aan de laag toe te voegen. Je kunt ook in het zoekvenster een plaats- of straatnaam opgeven. My Maps geeft automatisch de locatie aan met een lichtgroene markering. Klik weer op de markeringsknop om een markering toe te voegen aan je laag. Je ziet dat de markering nu aan de linkerkant van het scherm in de lijst met locaties is toegevoegd.

Je kunt overigens kiezen of je de naam of de beschrijving van de markering in de lijst wilt zien. Hiervoor klik je op de markering en kies je voor Bewerken, het pictogram met het pensymbool. Links naast de naam klik je op het driehoekje en terwijl je je muis houdt ingedrukt, kies je voor Beschrijving. De naam van de markering wordt nu in de linkerlijst gewijzigd.

my maps
Tip 04 De markering verschijnt direct op de kaart.

Tip 05: Kleuren en vormen

Zodra je diverse markeringen aan een laag hebt toegevoegd, kan het een beetje onoverzichtelijk worden. Gelukkig kun je eenvoudig de kleur en de vorm van een markering wijzigen. Allereerst moet je de markering selecteren. Dit doe je door in de lijst op de naam te klikken of met de muis over de markering op de kaart te bewegen. In beide gevallen verschijnt er naast de naam aan de rechterkant een verfpotsymbool. Klik erop en kies een kleur uit de lijst.

Naast een andere kleur kun je de markering ook een andere vorm geven. Hiervoor kies je onder Pictogramvorm een andere optie. Als je op Meer pictogrammen klikt, vind je bijvoorbeeld pictogrammen voor geldautomaten, hotels, tandartsen, kerken en wandelroutes. Op deze manier kun je je kaart geheel personaliseren. De kleuren van zo'n pictogram zijn echter vastgelegd en kun je niet veranderen.

my maps
Tip 05 In dit voorbeeld zijn vijf markeringen toegevoegd: twee groene bezienswaardigheden en drie rode middeleeuwse stadjes.

9 Reactie(s) op: Maak je eigen kaarten in Google Maps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 april 2015 07:12 Anoniem
  Dag Richard,
  Mijn werkwijze is altijd: eerst alles in 1 map zetten en daarna gaan clusteren en schuiven. Wat ik dus in Google Maps wil kunnen is eerst alles in 1 laag zetten en daarna deze laag opsplitsen in meerdere lagen. Hoe kan ik locaties van de totale laag naar een nieuwe laag kopieren of verplaatsen?
  Anne
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2015 18:54 ItaliAdesso
  Wat mij niet duidelijk is, is hoe mijn bezoekers de kaart zien. Zien ze bijvoorbeeld de reclame die bij bepaalde locaties hoort (booking.com) wel of niet? En als dit wel het geval is, heeft u een suggestie voor een andere kaartoplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2015 12:41 Anoniem
  heb op mijn computer staan http/ / maps.google wanneer ik daar voorheen op drukte kreeg ik een map te zien en kon ik links alles invullen wat ik moest invullen, nu klik ik het aan en krijg geen map te zien,en begrijp soms ook de uitleg niet,zou U me kunnen helpen om weer mijn maps terug te krijgen bij voorbaad mijn dank
  mail is rinoski1944@gmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2015 05:51 Anoniem
  Ik wil graag een kaart maken, maar voor een opdracht voor mijn biologieleerlingen. is het mogelijk de kaart openbaar te plaatsen met voor de leerlingen alleen "leesrechten"?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 08:31 Anoniem
  hoi ik ben lekker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 11:07 Anoniem
  hoe delete / verwijder je een van je kaarten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 11:33 Anoniem
  Wil je een kaart verwijderen?
  1) ga naar https://www.google.com/maps/d/
  2) kies "Een kaart openen"
  3) selecteer je te verwijderen kaart
  4) dan zie je rechts van "delen" drie stippeltjes onder elkaar staan.
  5) click daar op en er verschijnt een keuzelijstje
  6) kies dan "Deze kaart verwijderen".
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2015 13:14 Anoniem
  Ik heb een vraag:

  Ik heb 2 jaar gelden een aantal kaarten gemaakt.
  Toen was het ook mogelijk om alle kaarten gelijktijdig te openen …
  Het is inmiddels allemaal vernieuwd en lukt het mij niet meer om alle kaarten gelijktijdig te openen.

  Heeft iemand enig idee ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 14:43 Anoniem
  Ik heb voor diverse landen een klantenkaart gemaakt. Kan ik die kaarten binnen maps ook samensmelten tot 1 Europa kaart?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.