Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 maart 2017 14:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

LibreELEC maakt van iedere (mini-)pc of laptop in een handomdraai een soepele mediaspeler. Met een beetje knutselwerk functioneert het zelfs op een Raspberry Pi of Android-streamer, mocht de interface van die laatste niet voldoen. Na de installatie heb je toegang tot de flexibele gebruikersinterface van het razendpopulaire mediaprogramma Kodi. Kortom: speel al je mediabestanden af en voeg via add-ons de beste streamingdiensten toe.

1 Wat is LibreELEC?

LibreELEC is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux. Bij een regulier besturingssysteem als Windows of Ubuntu heb je de vrijheid om eigen programma’s te installeren. Bij LibreELEC is dat niet het geval. Na de installatie heb je uitsluitend toegang tot Kodi. Zodra je een apparaat aanzet waarop LibreELEC draait, kom je gelijk in de interface van dit populaire mediaprogramma terecht. Dat werkt uitstekend. Niet voor niets zijn sommige kant-en-klare mediaspelers standaard met Kodi uitgerust, zoals de Eminent EM7580. LibreELEC is dan ook een uitstekend hulpmiddel om zelf een mediaspeler op te tuigen.

LibreELEC vs. OpenELEC

Met OpenELEC bestaat er al jaren een platform om Kodi-spelers te bouwen. Het ontwikkelteam van OpenELEC kreeg echter onenigheid, waarna een deel van de programmeurs zich afsplitsten en hun eigen weg kozen. De geboorte van LibreELEC was daarmee begin 2016 een feit. De verschillen tussen beide Linux-distributies zijn minimaal. Het belangrijkste verschil is dat LibreELEC sneller nieuwe updates vrijgeeft dan OpenELEC. Hierdoor hebben gebruikers meestal eerder toegang tot nieuwe functies.

2 Apparaat kiezen

Je bepaalt eerst op welk apparaat je LibreELEC wilt installeren. Als je nog ergens een oude laptop of pc hebt liggen, kun je die als veredelde mediaspeler gebruiken. Een elegantere oplossing is om een platte mini-pc met het uiterlijk van een mediaspeler te kiezen, zoals een exemplaar uit de Intel NUC- of Gigabyte BRIX-reeks. Je kunt zo’n mini-pc prima in een televisiemeubel kwijt en via een infraroodontvanger bedienen met een afstandsbediening. Fijn is dat LibreELEC ook overweg kan met producten van Raspberry Pi en ODROID. Handig als je een complete mediaspeler tegen een laag budget wilt optuigen. Het is zelfs mogelijk om bestaande Android-boxen met een Amlogic-processor om te bouwen tot een LibreELEC-speler.

3 Opstartbaar opslagmedium

De installatie van LibreELEC voer je uit vanaf een opstartbare usb-stick of sd-kaart. Kijk dus eerst even welke aansluitingen er op de (toekomstige) mediaspeler beschikbaar zijn. LibreELEC stelt een programma beschikbaar waarmee je eenvoudig een opstartbare usb-stick of sd-kaart creëert. Surf hiernaartoe en klik bovenaan op een link om LibreELEC USB-SD Creator te downloaden. Dit programma is voor Windows, macOS en Linux beschikbaar. In Windows dubbelklik je op het exe-bestand, waarna het programma direct opstart.

4 LibreELEC USB-SD Creator

Prik een usb-stick of sd-kaart in de computer. Houd er rekening mee dat LibreELEC USB-SD Creator alle gegevens op dit opslagmedium wist. Belangrijk is dat je bij Kies versie voor jouw hardware de juiste keuze maakt. Voor gebruik van een reguliere (mini-)pc of laptop kies je de optie Generic AMD/Intel/NVIDIA (x86_64) om een opstartbare usb-stick aan te maken. Verder kun je je onder meer een opstartbaar opslagmedium voor Raspberry Pi en Odroid creëren. Maak een keuze en klik bij de tweede stap op Download. Je bladert naar de gewenste opslagmap, waarna je bevestigt met Map selecteren. Bij de derde stap wijs je de juiste usb-stick of sd-kaart aan. Kies als laatste voor Schrijf / Ja.

Amlogic-chipset

Veel Android-boxen draaien op een chipset van Amlogic. Indien je ontevreden bent over je mediaspeler, gebruik je eventueel LibreELEC vanaf een sd-kaart of het interne opslaggeheugen. LibreELEC stelt zelf geen officiële versies voor Amlogic-chipsets beschikbaar, maar diverse forumleden hebben aangepaste versies ontwikkeld. Voor spelers met een Amlogic S802, S805 of S905 vind je hier de juiste downloadlinks. Kies bij het onderdeel DIRECT DOWNLOADS voor Generic Amlogic HTPC. De installatie verschilt per apparaat en is alleen bestemd voor gevorderde gebruikers.

5 Bootmenu aanpassen

Hoog tijd om LibreELEC te installeren! Doe de opstartbare usb-stick of sd-kaart in de beoogde mediaspeler en start dit apparaat vanaf het opslagmedium op. Bij een pc of laptop regel je dat door in het instellingenmenu (bios/uefi) de opstartvolgorde te wijzigen. In het geval van een Intel NUC druk je tijdens de opstartfase bijvoorbeeld op F2, maar dat kan bij een ander systeem net zo goed een andere sneltoets zijn. Zorg ervoor dat het juiste opslagmedium bovenaan staat. Meestal herken je een usb-stick of sd-kaart aan de merknaam. Sla de wijzigingen op en sluit het bios of de uefi vervolgens af. Bij pc’s of laptops gebruik je hiervoor doorgaans de sneltoets F10.

6 LibreELEC installeren

Nadat je het bootmenu hebt aangepast, start het systeem opnieuw op. Het logo van LibreELEC verschijnt in koeienletters op het scherm. Selecteer de optie Quick Install of LibreELEC en bevestig met OK. Geef in het volgende scherm aan op welke schijf je het besturingssysteem wilt installeren. Nadat je bevestigt met OK, waarschuwt LibreELEC dat alle bestaande bestanden worden verwijderd. Kies tweemaal voor YES om de installatie definitief te starten. Meestal is de installatie binnen een minuutje afgerond. Verwijder de usb-stick of sd-kaart uit het apparaat en herstart via Reboot het systeem.

7 Eerste instellingen

Zodra je je eigengemaakte mediaspeler voor de eerste keer opstart, verschijnt er een welkomstvenster. Kies voor Next en bedenk onder Hostname een relevante naam voor je mediaspeler. Onder deze naam verschijnt het apparaat namelijk in je netwerk. In het volgende scherm neem je de netwerkinstellingen door. Het beste sluit je een mediaspeler bedraad op het netwerk aan, zodat je zonder haperingen mediastreams binnenhaalt. Klik op Next. Gevorderde gebruikers kunnen het systeem eventueel via het ssh-protocol bedienen. Het samba-protocol is handig wanneer je de Kodi-speler vanaf andere netwerklocaties wilt benaderen, bijvoorbeeld een pc. Via tweemaal Next rond je de introductiewizard af.

8 Taal en tijd

De voertaal binnen LibreELEC is standaard Engels, maar gelukkig wijzig je dat eenvoudig naar het Nederlands. Navigeer achtereenvolgens naar SYSTEM / Settings / Appearance / International. Kies daarna voor Language waarbij je Dutch als standaardtaal instelt. LibreELEC haalt het taalbestand binnen en wijzigt op eigen houtje de interface naar het Nederlands. Verder is het raadzaam om een tijdzone in te stellen, zodat het besturingssysteem het juiste tijdstip weergeeft. Ga links naar Land- en taalinstellingen en kies bij Tijdzone land voor Netherlands.

9 Updaten

Het is belangrijk om LibreELEC up-to-date te houden. Je hebt dan altijd toegang tot een recente editie van Kodi met eventuele nieuwe functies. De makers stellen regelmatig een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar. Blader vanuit het hoofdvenster van Kodi naar SYSTEEM / LibreELEC / Systeem. Bij het onderdeel Updates neem je de mogelijkheden door. De optie Automatische updates staat standaard op manual. Wanneer je updates liever automatisch installeert, kies je hier voor auto. LibreELEC haalt met deze instelling alleen stabiele updates binnen, dus je krijgt niet te maken met bètaversies. Via Controleer nu op updates zie je meteen of er toevallig al een nieuwe versie klaarstaat.

Kodi bedienen

Er zijn meerdere mogelijkheden om je Kodi-speler te bedienen. Met een draadloos toetsenbord en muis kun je alles doen wat nodig is binnen LibreELEC. Is je mediaspeler eenmaal geconfigureerd, dan is het wel zo lekker wanneer je een afstandsbediening kunt gebruiken. Veel mini-pc’s zijn uitgerust met een infraroodontvanger, zoals de Intel NUC-reeks. Handig, want je kunt dan iedere mce-afstandsbediening of Logitech Harmony gebruiken. Je gebruikt als alternatief een iOS- of Android-toestel als veredelde afstandsbediening. In dat geval installeer je de app Official Kodi Remote op je smartphone of tablet.

1 Reactie(s) op: Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 mei 2017 06:39 JustMe
    Hoewel in de bestandsnaam x86_64 staat (om LibreElec op een oude laptop te installeren) krijg ik een melding dat de betreffende oude laptop (Vista capable, dus echt een oudje…) geen 64 bit ondersteunt De laptop mag dus ook niet té oud zijn? Is er een versie die ik wel kan proberen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.