In 11 stappen je eigen online stamboom met Geni

Door: dirk-schoofs | 22 augustus 2016 14:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Wat deden je overgrootouders? Waar komen ze vandaan? Als je eenmaal aan een familiestamboom begint, wordt het snel een verslaving. Met het online programma Geni zet je je huidige familieleden in en op die manier ontstaat een collectief project, waarin je zelfs statistische informatie krijgt zoals de gemiddelde levensverwachting binnen de familie!

Tip 01: Familieproject

Een stamboom van je familie opstellen is een karwei waar je een tijd zoet mee bent. Per definitie is een stamboom nooit af. Daarom kies je het beste voor een programma waarmee je niet in een doodlopend straatje terechtkomt omdat het project te groot wordt of omdat je de info mettertijd niet kunt exporteren naar andere stamboomsoftware. Lees ook: Word een spook op internet.

Wij kozen Geni omdat het gaat om een webtoepassing die je zonder – software te installeren – gebruikt op iedere computer. Dat is interessant omdat het de bedoeling is om je broers, neven en nichten warm te krijgen voor de familiehistoriek, zodat ook zij enkele ‘takken’ voor hun rekening nemen. Even registreren op www.geni.com door je geslacht, naam, achternaam en mailadres in te voeren. Even later ontvang je een voorlopig wachtwoord dat je daarna in een makkelijker te onthouden wachtwoord verandert.

Tip 01 Het eerste lid van de stamboom ben je zelf.

Verre neef en nicht

Toch geweldig als je ontdekt dat je een verre neef bent van één of andere historische figuur! Geni beschikt trouwens over eigen tools voor research in historische bronnen. Hiervoor kan het programma de info in 150 miljoen profielen raadplegen, en dat levert soms ironische resultaten op. Zo ontdekte Geni dat Donald Trump en Hilary Clinton bloedbanden hebben. De stamboomexpert toont aan dat de familiegeschiedenis van Donald en Hilary 18 generaties geleden samenkomt bij de eerste hertog van Lancaster John of Gaunt (Jan van Gent) die gehuwd was met Katherine Swynford.

Tip 02: Instellingen

Onderaan de pagina met de stamboom staan twee interessante knoppen. Standaard staat hier de taal op English ingesteld, maak het werken een stukje makkelijker door hier Dutch te selecteren. Verder is er de blauwe knop Instellingen. Dat slaat niet op de voorkeuren van het programma, maar op de lay-out van de stamboom. In Instellingen zorg je dat alles nog overzichtelijker op het scherm komt. Hier bepaal je hoeveel generaties maximaal in één venster mogen komen. Of hoeveel afstammelingen je wilt zien. De rest zal het programma tijdelijk verbergen. Je wint veel ruimte door bijvoorbeeld alleen de namen te tonen in de stamboom, of juist alleen de foto’s.

Tip 02 Door de foto’s tijdelijk te verbergen win je plaats.

Tip 03: Opbouw

Het programma stimuleert je om meteen zoveel mogelijk leden aan de stamboom toe te voegen. Klik op de knop Stamboom en gebruik de pijltjes om een nieuw familielid toe te voegen. De opbouw is erg logisch. Met de horizontale pijltjes geef je familieleden op gelijk niveau aan (broers, zussen, echtgenoot, ex-partner). Het pijltje naar beneden gebruik je om kinderen in te voeren, het pijltje naar boven om ouders toe te voegen. Voor iedere persoon vul je de gegevens in op de persoonlijke fiche. Daarbij moet je bijvoorbeeld aanduiden of de persoon nog in leven of overleden is. Geni bouwt op basis van die informatie de stamboom op. De relaties worden aangegeven met lijntjes, ex-relaties krijgen een stippellijn.

Tip 03 Het toevoegen van leden doe je door op de pijltjes te klikken.

Tip 04: Fiches

Om snel vooruitgang te boeken, kun je in begin de familiestamboom opbouwen door simpelweg de namen in te voeren. Achteraf is het nog altijd mogelijk om de gedetailleerde gegevens aan te vullen in de fiche. Dat beperkt zich niet tot een geboortedatum en woonplaats, maar ook het beroep en hobby’s. Klik in het naamvakje van een familie op de knop Bewerk. Deze informatie is uiteraard privacygevoelig. Daarom kun je gegevens privé of publiek invoeren. In de eerste optie zullen alleen jij, de leden van je familiegroep en de Geni-werknemers de info kunnen lezen.

Tip 04 Geni controleert de gegevens van de gemeente via het internet.

Gratis of pro

Wij gebruiken de gratis versie van Geni. Daarmee kun je gebruikmaken van alle functies die we hier aan bod laten komen. In de gratis versie mag je een onbeperkt aantal leden aan de stamboom toevoegen en beschik je over 1 GB aan opslagruimte voor extra documenten. Eén jaar Geni Pro kost 119,40 dollar (ca. 105 euro). In deze formule zoekt het programma zelf overeenkomsten met andere stambomen. Geni zal dan nagaan of de gegevens van de personen ook in andermans profiel voorkomen. Bovendien mag je een onbeperkte hoeveelheid foto’s, video’s en documenten opslaan over je familie. Je mag de pro-versie twee weken lang uitproberen, maar daarvoor moet je wel je creditcardgegevens invullen. Zet het proefabonnement dus op tijd stop, anders teken je automatisch in voor een jaar.

De advertentie is ietwat misleidend: zet je het proefabonnement niet tijdig stop, dan zit je er voor een jaar aan vast. Begin liever met de gratis versie.

Tip 05: Over naar familie

Een gekscherende variant op ‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen’, is ‘Doe nooit vandaag wat je morgen aan anderen kunt overlaten.’ Om alle info zo correct en zo snel mogelijk in te voeren, schakel je familieleden in. Zorg dat de e-mailadressen zijn ingevuld van de familieleden waarop je wil beroep doen en klik op de knop Uitnodigen. Ondertussen houdt Geni zelf ook een lijst bij van alle profielen die je kunt uitnodigen voor dit groepsproject. De bestemmeling ontvangt automatisch een e-mail met de link naar de familiestamboom. Aanvankelijk is dat bericht in het Engels opgesteld, maar je kunt de tekst makkelijk aanpassen. Wanneer de genodigden het account bevestigen, kunnen ze deelnemen aan de opbouw van de familiegeschiedenis. Jij ontvangt op jouw beurt een bevestiging dat de genodigde op de uitnodiging is ingegaan.

Tip 06: Foto’s toevoegen

Uiteraard geven foto’s de familiestamboom meer uitstraling. Gebruik hiervoor geen foto’s met een hoge resolutie, want die laden veel te traag en nemen te veel opslagruimte in. In dit geval hebben we de hoofden uit grotere foto’s gesneden en gereduceerd tot fotobestanden van 200 bij 300 pixels. Dat is voldoende voor de online weergave. Wanneer een familielid op zijn beurt foto’s toevoegt, lees je dat in de bewerkingsgeschiedenis van het project. Via het menu Familie / Foto’s kom je op de pagina waar je ook gewone familiekiekjes in albums mag bewaren. Hou het correct en vraag toestemming aan de betreffende personen om de foto’s te publiceren.

Tip 06 Volg hoe de leden van de familie zelf ook foto’s toevoegen.

0 Reactie(s) op: In 11 stappen je eigen online stamboom met Geni

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.