15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

Door: evi-maquoi | 20 februari 2015 10:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Sinds de komst van digitale fotografie en smartphones maken we waanzinnig veel foto's. Helaas doen we er achteraf te weinig mee en dat terwijl het zo eenvoudig is om een online album te maken of fotoboeken te bestellen. Zo kun je de mooiste momenten blijven koesteren.

Deel 1: Online album

Tip 01: Facebook

Heel wat mensen delen hun foto's via sociale netwerken. Via Facebook is het een fluitje van een cent om een volledig album in één keer met je vrienden te delen. Wil je niet dat de hele wereld de foto's van dat ene verjaardagsfeest kan zien? Dan kun je maar beter de privacyinstellingen aanpassen. Ga naar je Facebook-pagina en kies bovenaan naast Status bijwerken voor Foto's/video toevoegen. Kies vervolgens Fotoalbum maken en navigeer naar de bestandslocatie van je foto's. Houd de Shift-knop ingedrukt om meerdere foto's tegelijkertijd te selecteren en ga verder met de knop Open. Vervolgens kun je het album een naam geven, een korte omschrijving invoeren en eventueel zelfs een locatie en datum toevoegen.

De foto's kun je van plaats veranderen, je kunt heel eenvoudig een bijschrift invoeren of Facebook-vrienden taggen. Per foto kun je ook een datum en locatie meedelen. Gebruik de knop Meer foto's toevoegen om extra beelden in het album te stoppen en vink Hoge kwaliteit aan als je de afbeeldingen in hoge resolutie wilt uploaden. De voorlaatste stap is de belangrijkste: aangeven wie je foto's kunnen zien. Laat deze instelling niet op Iedereen staan als je niet wilt dat de hele wereld kan meegenieten van jouw vakantie. Kies voor Vrienden of - nog beter - gebruik een aangepaste vriendenlijst. Om het album op je Facebook-pagina te publiceren gebruik je de knop Foto's plaatsen.

Tip 01 Vergeet niet om de privacy van je album in te stellen.

Tip 02: Mijnalbum.nl

Een Facebook-album is prima om een reeks foto's met een grote groep mensen te delen. De mensen met wie je het album wilt delen, moeten wel allen een Facebook-account hebben. Naast Facebook zijn er nog heel wat andere - en betere - tools waarmee je een online album kunt maken. Bovendien kun je via deze diensten heel specifiek aangeven met welke mensen je de foto's wilt delen. Een populaire tool is MijnAlbum.nl. Na de korte registratieprocedure kun je hier volledig gratis een album uploaden. De dienst is gebruiksvriendelijk en de eerste 2 GB opslagruimte gebruik je volledig gratis. Enig minpuntje is dat je wel advertenties te zien krijgt.

Na het uploaden van je beelden kun je het album een titel geven. Handig is dat je elk beeld eventueel nog kunt roteren, mocht je dat op je computer nog niet gedaan hebben. Klik op Album bekijken voor een preview en gebruik de knop Delen om een url van het fotoalbum naar vrienden of familieleden te sturen. Er verschijnt een standaardbericht, maar dat kun je eenvoudig aanpassen. Vrienden kunnen reacties plaatsen of op de knop Leuke foto! klikken. Als beheerder van een album kun je trouwens zien hoe vaak elke foto bekeken is.

Tip 02 Vrienden, familieleden en collega's kunnen reacties achterlaten of aangeven dat ze het een leuke foto vinden.

Tip 03: Picasa Webalbums

Google heeft een eigen dienst om online fotoalbums te maken: Picasa Webalbums. Surf naar deze website en log in met een Google-account. Tik vervolgens op Uploaden, geef het album een naam en sleep je foto's naar het grote uploadvenster. Als je je muiscursor boven een bepaalde foto laat zweven, verschijnt er Bijschrift toevoegen. Klik hierop om de foto een beschrijving mee te geven. Met de drie kleine icoontjes die op de foto verschijnen, kun je een afbeelding naar links of rechts draaien of definitief uit het album verwijderen. Als je bovenaan in de balk op Mijn foto's klikt, krijg je een overzicht van je albums.

Standaard staat een nieuw album als privé ingesteld. In de rechterkolom kun je aangeven wie het album kan zien, door naast Alleen u op bewerken te klikken. Kies in het volgende venster bij Zichtbaarheid voor Beperkt, iedereen met de link om het album met een select groepje mensen te delen. Met de functie Openbaar op het web maak je het album publiek. Indien gewenst kun je nog aangeven of mensen ook mogen zien waar de foto's gemaakt zijn. Hiervoor schakel je de functie Fotolocaties tonen aan degenen die dit album bekijken in. Aangezien je nu toch in dit venster zit, kun je hier ook nog overige albumgegevens bewerken. Bevestig je aanpassingen met Wijzigingen opslaan. Via Delen in de rechterkolom kun je het album met één of meerdere contactpersonen delen.

Tip 03 Om het album te kunnen delen, stel je de zichtbaarheid in op Beperkt, iedereen met de link.

Tip 04: Picasa 3

Naast Picasa Webalbums heeft Google ook het softwarepakket Picasa 3. Met dit programma voor Windows en Mac kun je afbeeldingen op je computer heel eenvoudig beheren en bewerken. Je kunt het fotobewerkingspakket gratis downloaden. Na het voltooien van de installatiewizard kan het programma je harde schijf doorzoeken naar foto's. Om afbeeldingen online te kunnen delen, klik je rechts bovenaan eerst op Inloggen met Google-account. Vervolgens meld je je aan. Selecteer een of meerdere foto's en kies daarna Extra / Uploaden / Uploaden naar Picasa webalbums. Bij Afbeeldingsformaat kun je nog aangeven of je de foto's in lage of hoge resolutie wilt uploaden. Typ eventueel nog een bericht, voeg contactpersonen toe en gebruik daarna de knop Uploaden. Enkele ogenblikken later kun je de geselecteerde foto's via de browser bekijken.

Tip 04 Vanuit de software Picasa 3 kun je zeer gemakkelijk foto's delen via Picasa Webalbums.

Grote bestanden delen

Wil je een serie foto's in origineel formaat naar je vrienden, familieleden of collega's sturen zodat ze zelf afdrukken kunnen maken of bestellen? Via e-mail is dat onbegonnen werk. Om grote bestanden te versturen, kun je beter kiezen voor een clouddienst. Via WeTransfer kun je - zonder eerst een account aan te moeten maken - bestanden tot 2 GB in één keer versturen. Je surft simpelweg naar www.wetransfer.com en voegt een of meerdere bestanden toe. Voer de e-mailadressen van je vrienden in, typ ook je eigen mailadres en klik op Transfer. Je vrienden krijgen nu een e-mail met een downloadlink. Je kunt bij de ontvanger(s) ook je eigen mailadres invoeren, zodat je de unieke url achteraf zelf onder je vrienden verspreid. Let wel, de bestanden blijven in beide gevallen slechts zeven dagen beschikbaar. Vind je dat niet lang genoeg? Dan kun je ook gebruikmaken van clouddiensten zoals Dropbox, Microsoft OneDrive of Google Drive. Voor deze diensten moet je wel eerst een account aanmaken.

WeTransfer is de ideale manier om snel grote bestanden te versturen.

0 Reactie(s) op: 15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.