15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

Door: evi-maquoi | 20 februari 2015 10:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Tip 05: Famipix

Famipix is minder bekend. De online tool draagt privacy hoog in het vaandel en belooft geen openbare albums te maken, geen foto's door te plaatsen naar sociale netwerken, geen toegang te verlenen aan zoekmachines enzovoort. Famipix is gebruiksvriendelijk, maar als je het vaker wilt gebruiken, is de dienst niet helemaal gratis. Je kunt een gratis startlidmaatschap gebruiken voor de eerste 100 foto's, daarna moet je in de buidel tasten. Met Famipix Premium (19 euro per jaar) mag je 1000 foto's uploaden en voor 39 euro krijg je een Famipix Premium 10k lidmaatschap voor 10.000 foto's of video's. Handig is dat de dienst foto's kan importeren van Dropbox, Flickr, Picasa en Google Drive. Er is zelfs een mogelijkheid om rechtstreeks vanuit het album afdrukken te bestellen via Fuljifilm/Ilford.

Tip 05 Famipix oogt strak en werkt behoorlijk aangenaam.

Tip 06: Yogile

Moet het snel gaan? Geen tijd voor toeters en bellen? Dan heb je Yogile nodig. Surf naar www.yogile.com, voer een titel voor je album in en klik daarna op Choose Photos. Met de knop Add More Photos kun je eventueel nog extra foto's toevoegen die op andere bestandslocaties staan. Gebruik daarna de knop Start Uploading. Enkele ogenblikken later kun je bijschriften toevoegen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de beelden te tonen, bijvoorbeeld als thumbnails of schermvullend. Je kunt de beelden chronologisch sorteren of een diashow maken van alle beelden in je album.

Met de knop met de tandwieltjes kun je een wachtwoord voor je album instellen en de url personaliseren. Druk op de Share-knop om je bestanden te delen via e-mail, Facebook of Twitter. Met de knop met het pijltje naar beneden kunnen je vrienden of familieleden alle beelden in een album als zip-bestand downloaden. Let wel, je hebt slechts 100 MB gratis ter beschikking. Standaard blijft een album zonder account 14 dagen zichtbaar. Vind je dat onvoldoende? Dan kun je upgraden naar een premiumaccount.

Tip 06 Erg handig is dat je zelf de url kunt kiezen en het album kunt beveiligen met een wachtwoord.

Tip 07: Flickr guest pass

Gebruik je al een Flickr-account om je foto's met de wereld te delen? Je kunt per foto aangeven wie de foto mag zien. Standaard staat dit op Public, maar in één klik pas je dit aan naar Private. Vervolgens heb je nog de mogelijkheid om de foto te tonen aan vrienden of familieleden. Daarnaast kun je iemand ook tijdelijk toegang verlenen tot een privéalbum door middel van een zogeheten guest pass. Ga naar You / Albums en klik op een privéalbum. Kies in de rechterhoek voor de knop met het vierkantje en de pijl en kies Grab the link. Vink vervolgens Private (only you) aan en klik op Add a guest pass. Achteraf kun je een gastenpas weer intrekken met een druk op Expire.

Tip 07 Met een guest pass kun je iemand tijdelijk toegang verlenen tot een specifiek album in Flickr.

Deel 2: Fotoboek

Tip 08: Speciale software

Het aantal diensten waarmee je je foto's echt op papier kunt laten leven in een mooi fotoboek, is ontzettend uitgebreid. Van Hema, Albelli en Foto.com tot CEWE, Photobox of Smartphoto. Het is waanzinnig moeilijk om te zeggen welke dienst het beste is. De ene is scherp in prijs, de andere levert erg snel en weer een andere biedt de beste kwaliteit. Wat nagenoeg alle fotodiensten gemeen hebben, is dat ze speciale software aanbieden waarmee je een fotoboek kunt maken. Bepaalde fotodiensten laten je kiezen tussen hun software en een tool in de browser. Wij raden aan om altijd aan de slag te gaan met de software die je download op je computer. In de meeste gevallen is dat een stuk stabieler. Bovendien kun je dan je werk opslaan en heb je niet constant een internetverbinding nodig. De meeste grote fotolabs hebben zowel voor Windows als voor Mac OS X specifieke gratis software.

Tip 08 We raden aan om altijd gebruik te maken van de speciale software die een fotodienst aanbiedt.

0 Reactie(s) op: 15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.