15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

Door: evi-maquoi | 20 februari 2015 10:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Tip 09: Welk formaat?

Het assortiment fotoboeken dat elke dienst aanbiedt, groeit eveneens. De een is op zoek naar een erg budgetvriendelijk fotoschriftje, de ander wil een luxe fotoboek met harde omslag. Kleine en medium formaten zijn uitermate geschikt voor vakantieherinneringen. Voor speciale gebeurtenissen zoals een geboorte of huwelijk kun je opteren voor een groter formaat. Geef je een boek cadeau? Een harde cover is een echte blikvanger en straalt luxe uit. Hetzelfde geldt voor vlakliggende pagina's. Dat is iets duurder maar o zo mooi. Kies je voor een exemplaar met spiraalbinding? Weet dan dat je geen foto's op een dubbele pagina kunt gebruiken zonder inhoud te verliezen. Houd ook in het achterhoofd dat je moet kiezen tussen een vierkant album, een staand exemplaar of een liggend fotoboek. De minimumprijzen staan telkens vermeld. Wil je speciaal papier of meer pagina's dan standaard, dan komen er nog extra kosten bij de basisprijs.

Tip 09 Vierkant, liggend of staand? Klein, medium of groot? Er is waanzinnig veel keuze.

Tip 10: Kant-en-klaar

Nagenoeg elke fotodienst biedt de mogelijkheid om automatisch een fotoboek te maken of van scratch te starten. In de software van CEWE Fotoboek kun je bijvoorbeeld op Voorstel maken klikken als je weinig tijd en moeite in het album wilt stoppen. Het programma zal je dan een lay-out voorstellen. Het enige wat jij moet doen is aangeven welke foto's je in het album wilt. Houd er wel rekening mee dat je voldoende foto's moet selecteren. Dat wil zeggen dat je minimaal evenveel foto's als pagina's moet kiezen, het liefst zelfs flink wat meer. Afhankelijk van de fotodienst die je gebruikt, kun je nog een standaardvormgeving of thema kiezen. Enkele seconden later krijg je een album voorgeschoteld. Ervaring leert echter dat dit nooit helemaal is zoals je zelf zou willen.

Tip 10 Geen tijd? Je kunt automatisch een album laten genereren. Het enige wat jij moet doen is foto's selecteren.

Ook via tablet

Je hebt tegenwoordig zelfs geen computer meer nodig om een fotoboek te maken. Ook via je tablet kun je een ontwerp maken en een album bestellen. Er bestaan zowel voor iOS als voor Android heel wat verschillende apps van populaire fotodiensten. CEWE Photoworld, HEMA foto+, PhotoBox en Print Fotoboek met NicePrints zijn prima voorbeelden. In de meeste gevallen is het erg eenvoudig om met deze apps snel een compact fotoboekje te maken van een feestje of vakantie. Wil je een luxe album laten afdrukken? Dan gebruik je toch beter je computer. De mogelijkheden van de software zijn immers uitgebreider dan de app. Bovendien is het aangenamer om op een groter scherm te werken, en staan de meeste foto's waarschijnlijk op je computer en niet op je tablet.

Geen zin om achter je computer te kruipen? Je kunt ook een album op je tablet maken.

Tip 11: Eigen vormgeving

Wij adviseren je om zelf de in de huid van vormgever te kruipen en te starten met een leeg album. Ook dan is de eerste stap het selecteren van de foto's die je in het album wilt gebruiken. We gebruiken voor dit voorbeeld de software van CEWE Fotoboek, maar de werkwijze is nagenoeg identiek bij de andere fotodiensten. Pagina per pagina geef je aan of je één, twee, drie of meer beelden wilt publiceren. Vervolgens kies je een indeling en dan sleep je de gewenste foto's naar de fotovakken. Indien gewenst kun je de foto nog wat inzoomen of het fotoframe handmatig verkleinen of vergroten door een van de hoeken te verslepen.

Houd wel rekening met de resolutie van je foto. Als je te ver inzoomt, kan er kwaliteitsverlies optreden. De meeste programma's geven dit aan. Wat extra kleur nodig in je boek? Je kunt heel eenvoudig een andere achtergrondkleur of -afbeelding kiezen. Cliparts toevoegen of met sjablonen en kaders werken, kan eveneens. Houd in het achterhoofd dat een kakofonie van verschillende achtergrondkleuren, stempels en kaders niet altijd even mooie resultaten oplevert. Je hoeft niet voor ultrastrak met een witte of zwarte achtergrond te gaan, maar wat balans in je album kan geen kwaad. Vergeet tevens niet dat het maken van een fotoboek tijdrovend is!

Tip 11 Zodra je gekozen hebt hoeveel foto's je op een pagina wilt, kun je uit allerlei opties kiezen.

Tip 12: Foto's bewerken

Een fotoboek is iets om te koesteren. Heb je nog wat tijd over? Steek dan ook wat energie in fotobewerking. Dat kan via een apart programma zoals Picasa of Photoshop maar vaak ook met de software waarin je het fotoalbum maakt. In CEWE Fotoboek volstaat het om te dubbelklikken op een afbeelding. In de bewerkmodus krijg je toegang tot allerlei Effecten. Via Kleuraanpassing kun je bijvoorbeeld het Contrast en de helderheid onder handen nemen. Het tabje Standaard laat je in één klik een beeld omzetten naar Zwart-wit of Sepia. Op het tabblad Kunst vind je allerlei speciale effecten. Om een afbeelding uit te snijden, te spiegelen of te draaien heb je uiterst links bovenaan de middelste knop met het crop-icoontje nodig. Ten slotte is er ook nog een functie om rode ogen te verwijderen. Zodra je klaar bent met je aanpassingen klik je rechts onderaan op Wijzigingen accepteren.

Tip 12 Bij CEWE Fotoboek kun je iedere foto nog retoucheren of van een speciaal effect voorzien.

0 Reactie(s) op: 15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.