Maak PDF'jes met de PDF-printer in Windows 10

Door: Ronald Smit | 14 augustus 2017 13:02

How To

Het heeft vele Windows-versies geduurd, maar Windows 10 beschikt eindelijk standaard over een PDF-converter. De tool werkt hetzelfde als een printer, alleen heb je geen papier en inkt nodig, alleen je harde schijf.

Het lezen van een PDF spreekt voor zich. Of je gebruikt daar - in Windows 10 - de browser Edge voor. Of je installeert een speciaal daarvoor bedoeld programma als het gratis Adobe Reader. Blijft over het máken van PDF-bestanden. Dat is een ding dat weer net iets minder voor de hand ligt in Windows. Of beter: lag. Want sinds Windows 10 beschikt ook dit besturingssysteem eindelijk over de mogelijkheid om zonder installatie van extra tools gratis en voor niks PDF-bestanden te maken. En het werkt extreem simpel. Geef in een willekeurig programma dat afdrukken ondersteunt een afdrukopdracht. Bijvoorbeeld via het menu Bestand en dan Afdrukken. Kies vervolgens als printer in het geopende menu achter Naam voor Microsoft Print to PDF. Klik op OK of Afdrukken (soms zoals in Firefox moet je én op OK en op Afdrukken in de knoppenbalk klikken) en er wordt gevraagd naar een opslaglocatie voor het gemaakte PDF-bestand. Dat is alles.

Archief

Vanzelfsprekend biedt het maken van PDF-bestanden duizend-en-een mogelijkheden. Wellicht een van de meest interessante is het aanleggen van een archief met voor jou interessante webpagina's. Bewaar een favoriete workshop ergens online als lokaal PDF-bestand. Of wat te denken van dat leuke maar net wat langere artikel van een of ander onderwerp dat je interesseert? Maak er een PDF-van en hevel het vervolgens via bijvoorbeeld een mailtje over naar je smartphone of tablet, dan kan je het vervolgens in de trein naar werk of studie rustig lezen. Zonder dat een internetverbinding nodig is zelfs.

Meer mogelijkheden

Een nadeel van de standaard Microsoft 'PDF-printer' is dat deze over nul instellingsmogelijkheden beschikt. Wil je wat dat betreft meer opties, kijk dan eens naar het gratis PrimoPDF. Deze tool draait alweer vele jaren mee en geeft je controle over de uiteindelijke PDF-kwaliteit. En daarmee ook over de bestandsgrootte.

0 Reactie(s) op: Maak PDF'jes met de PDF-printer in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.