Maak van je Chromebook een echte laptop

© PXimport

Maak van je Chromebook een echte laptop

Geplaatst: 23 september 2016 - 10:46

Aangepast: 24 november 2022 - 12:08

Koen Vervloesem

Chromebooks zijn heel goedkope, maar prima laptopjes. De functionaliteit van het besturingssysteem is echter behoorlijk beperkt, vooral als je geen internet hebt. Als je meer wilt doen dan wat surfen, loop je al snel tegen de beperkingen van Chrome OS aan. Gelukkig maak je van je Chromebook eenvoudig een volwaardige pc door er Linux op te zetten. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat aanpakt, zodat je het uiterste uit je Chromebook haalt.

01 Herstelschijf aanmaken

Chrome OS is net zoals Android eigenlijk een Linux-distributie. Omdat onder de motorkap de Linux-kernel draait, is het mogelijk om bovenop Chrome OS een volwaardige Linux-distributie in de vorm van een zogenoemde chroot (‘change root’-operatie) te installeren. Daarop draai je dan eenvoudig naast je Chrome OS-toepassingen Linux-toepassingen, die gebruikmaken van dezelfde Linux-kernel. Installeer voor de zekerheid eerst de app Chromebook-herstelprogramma in de Chome Web Store en volg de instructies om een herstelschijf aan te maken op een usb-stick of SD-kaart van meer dan 4 GB. Let op: alle al aanwezige gegevens op die herstelschijf worden gewist! Ook van je Download-map maak je het best een kopie. Lees ook: 15 manieren om met Linux aan de slag te gaan.

02 Ontwikkelaarsmodus activeren

Ga daarna naar de herstelmodus van je Chromebook. Houd daarvoor tegelijk de Esc- en Refresh-toetsen ingedrukt (Refresh is de toets met het cirkelvormige pijltje) en druk op de aan-uitknop. Je krijgt nu de melding dat Chrome OS beschadigd is, met de vraag om een herstelschijf in te steken. Negeer die melding en druk op Ctrl+D. Druk op Enter om de ontwikkelaarsmodus te activeren. Chrome OS waarschuwt je nu met luide biepjes dat ‘OS verification’ is uitgeschakeld. Daarna wordt je systeem volledig gewist en klaargemaakt voor de ontwikkelaarsmodus. Nadien krijg je bij elke reboot dezelfde waarschuwing, maar druk op dan Ctrl+D om te booten. De eerste keer moet je opnieuw je account en dergelijke invoeren.

Media has no description

© PXimport

03 Ubuntu installeren

Nu je Chromebook in ontwikkelaarsmodus draait, ben je in staat om de systeembestanden te wijzigen en een chroot-omgeving te installeren. Dat doen we met Crouton. Download de recentste versie en open een tabblad met terminal met Ctrl+Alt+T. Geef daarin de opdracht shell en druk op Enter. Met de opdracht sh ~/Downloads/crouton -r list krijg je nu een lijst te zien van de Linux-distributies die je met Crouton kunt installeren. We gaan Ubuntu Xenial Xerius (16.04) installeren. Met sh ~/Downloads/crouton -t help krijg je een lijst van ‘targets’ voor elke distributie. Omdat op het moment van schrijven Ubuntu’s standaardinterface Unity nog problemen gaf met Crouton, installeer je LXDE met het commando sudo sh ~/Downloads/crouton -r xenial -t lxde-desktop.

04 Gebruikersnaam en wachtwoord

Krijg je tijdens de installatie van Ubuntu een vraag over upstart-xsessions, bevestig dan de standaardactie. Op het einde wordt ook aan je gevraagd om een gebruikersnaam op te geven. Wij liepen hier tegen een bug aan, waardoor Crouton je toetsaanslagen niet registreert. Sluit gewoon even een usb-toetsenbord aan en voer daarop je gebruikersnaam in. Doe hetzelfde om een wachtwoord te kiezen en dat wachtwoord te bevestigen. Als de chroot is geïnstalleerd, reboot dan je Chromebook zodat je van de bug verlost bent.

Media has no description

© PXimport

05 LXDE configureren

Om de chroot-omgeving te starten, open je weer een shell (Ctrl+Alt+T en shell), waarna je de opdracht sudo enter-chroot invoert. Je Ubuntu-installatie is nu gestart. Dat gaat bliksemsnel omdat de installatie gebruikmaakt van de al draaiende Linux-kernel. Je kunt nu Linux-opdrachten opgeven. We installeren eerst teksteditor ‘nano’ met het commando sudo apt install nano. Open daarna het configuratiebestand .xinitrc met nano .xinitrc en typ daarin de regel /usr/bin/startlxde. Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit het programma af met Ctrl+X. Verlaat je chroot-omgeving met Ctrl+D.

06 Ubuntu starten

Start je chroot nu opnieuw op, maar met de grafische interface via sudo enter-chroot -n xenial xinit (vervang eventueel ‘xenial’ door het systeem dat je hebt gekozen, als dat een andere is). Je krijgt nu de desktopomgeving LXDE te zien. Klik op het icoontje linksonder om het applicatiemenu te openen en programma’s te starten. Met een klik op Logout in het applicatiemenu verlaat je je chroot en ga je terug naar Chrome OS. Je kunt ook eenvoudig tussen beide besturingssystemen omschakelen met Ctrl+Alt+Shift+Back, (Back is het pijltje terug op de bovenste rij toetsen).

Media has no description

© PXimport

07 GalliumOS

Crouton is handig als het werkt, maar na een update van Chrome OS loopt er wel eens iets mis. Het beste voer je na elke Chrome OS-update de opdracht sudo sh ~/Downloads/crouton -u -n xenial uit in de shell. Sommige zaken zijn ook onstabiel. Een andere optie is dat je geen chroot, maar een volledige Linux-distributie installeert die niet bovenop maar naast Chrome OS draait, of die zelfs Chrome OS geheel vervangt. In de rest van deze workshop leggen we uit hoe je GalliumOS installeert: een speciaal voor Chromebooks gemaakte versie van Xubuntu.

08 Hardwarecompatibiliteit

Zoek eerst op of je Chromebook-model compatibel is met GalliumOS en wat de installatie-instructies zijn. We tonen hoe dit gaat bij een Toshiba Chromebook 2 CB30, gebaseerd op het Intel Bay Trail-platform. Is je Chromebook of Chromebox (desktopvariant van de Chromebook) gebaseerd op Intel Haswell, Broadwell, Bay Trail of Sandy/Ivy Bridge, dan is die normaal uitstekend ondersteund door GalliumOS. ARM-processoren zijn wel een probleem. We kiezen voor een dualboot-installatie waarbij we GalliumOS naast Chrome OS plaatsen op de interne storage.

Media has no description

© PXimport

Werkt Linux op een ARM-processor?

Crouton werkt ook op een Chromebook met ARM-processor, maar dan ben je beperkt tot opensourcesoftware. Propriëtaire software zoals Skype, Steam, Adobe Flash enzovoort zijn alleen beschikbaar als pakketten voor Intel-processoren en die code werkt niet op een ARM-processor. GalliumOS werkt daarentegen niet op een Chromebook met ARM-processor. Hun firmware is niet compatibel en er bestaat momenteel geen alternatieve firmware voor ARM.

Hoe weet je of je Chromebook een ARM-processor heeft?

Veel Chromebooks zijn op een Intel-processor gebaseerd. Ben je niet zeker welke processorarchitectuur je Chromebook draait, dan is er gelukkig een eenvoudige manier om dat na te gaan. Open een tabblad met terminal met Ctrl+Alt+T en open daarin een shell met de opdracht shell. Voer dan de opdracht uname -m in. Met een Intel-processor krijg je dan x86_64 te zien, met een ARM-processor iets wat begint met arm. Met de opdracht cat /proc/cpuinfo krijg je overigens nog meer informatie over je processor te zien, zoals het model en de kloksnelheid.

09 Alternatieve firmware installeren

GalliumOS vereist dat je Chromebook in ontwikkelaarsmodus draait. Dat hebben we in stap 2 al gerealiseerd. Start je Chromebook op, maar log nog niet in. Wacht tot je een netwerkverbinding hebt. Open dan een shell met Ctrl+Alt+Forward (Forward is het pijltje op de bovenste rij toetsen). Log in als gebruiker ‘chronos’. Je hoeft geen wachtwoord in te geven. Hier vind je alternatieve firmware. Voor onze Chromebook downloadden we daarvoor het script van John Lewis. Voer daarvoor de opdracht curl -O https://johnlewis.ie/flash_chromebook_rom.sh in. Voer daarna het gedownloade script uit met de opdracht sudo -E bash flash_chromebook_rom.sh.

10 Legacy Boot

Het script vraagt in het begin om een donatie voor het werk dat John Lewis erin steekt. Druk op Enter om naar het volgende scherm te gaan. Je krijgt daarna drie opties. Kies voor de eerste (RW_LEGACY) door 1 in te typen en met Enter te bevestigen. Daarna krijg je de opdracht om een zin over te typen, inclusief leestekens, zodat het script zeker is dat je deze potentieel gevaarlijke actie wilt uitvoeren. Let op: heb je een Azerty-toetsenbord, dan moet je naar wat toetsen zoeken en het programma bij een typfout opnieuw uitproberen, want de shell gebruikt Qwerty en ondersteunt geen backspace…

11 Partitie aanmaken

Reboot je Chromebook door naar het aanmeldvenster over te schakelen met Ctrl+Alt+Back en het toestel af te sluiten. Zodra je terug in het aanmeldvenster bent, open je weer een shell en log je in als gebruiker ‘chronos’. Nu je Chromebook Legacy Boot ondersteunt, is hij klaar om GalliumOS installeren. Dat doen we met het script chrx. Download het met de opdracht curl -Os https://chrx.org/go en voer het uit met sh go. Wacht even tot het programma zijn controles heeft uitgevoerd. Voer daarna in hoeveel gigabyte je wilt vrijmaken voor je Linux-partitie. Druk op Enter om te rebooten.

12 GalliumOS installeren

Chrome OS repareert nu zijn partitie (die immers is gekrompen) en verwijdert al je data. Daarna reboot je toestel en krijg je weer de First-run-wizard te zien. Nadat je Chrome OS weer in orde is, reboot je, open je weer in het aanmeldvenster een shell en log je in als gebruiker ‘chronos’. Voer nu weer de opdrachten curl -Os https://chrx.org/go en sh go uit. Deze keer herkent het script de aangemaakte partitie. Bevestig met Enter dat je hierop GalliumOS wilt installeren. Druk na de installatie op Enter om te rebooten.

Media has no description

© PXimport

13 GalliumOS opstarten

Als je nu na de melding dat OS-verificatie is uitgeschakeld op Ctrl+D drukt, start Chrome OS op. Druk je daarentegen op Ctrl+L, dan start je Chromebook op in Legacy Boot en start GalliumOS op. Log in met gebruikersnaam chrx en wachtwoord chrx. Daarna krijg je de Xfce-desktop van Xubuntu te zien, de distributie waarvan GalliumOS is afgeleid. Met het icoontje linksonder open je het applicatiemenu om toepassingen te starten. Stel eerst indien nodig een andere toetsenbordindeling in: daarvoor ga je naar Settings / Keyboard / Layout. Voor het Belgisch toetsenbord moesten we naast de toetsenbordindeling ook het model veranderen naar Chromebook (most models)|No overlay om de toetsen onder Alt Gr te laten werken.

14 Wifi en wachtwoord instellen

Stel daarna je wifi in. Klik onderaan rechts op het netwerkicoontje en kies je draadloos toegangspunt. Voer je wachtwoord in en druk op Connect. Daarna kun je surfen met Chromium, de opensource-versie van Google Chrome. Maar verander eerst je wachtwoord. Open daarvoor in het applicatiemenu System / Users and Groups en klik bij de gebruiker chrx op Change naast Password. Voer je nieuwe wachtwoord in, bevestig het en klik op OK.

Media has no description

© PXimport

15 Software installeren

Het grote voordeel van GalliumOS vergeleken met Chrome OS is dat je er alle Linux-software op kunt installeren, die dan als native software op je Chromebook draaien. Dat geeft je heel wat meer mogelijkheden dan de vaak beperkte apps uit de Chrome Web Store. Standaard komt GalliumOS al met de tekstverwerker AbiWord, het spreadsheetprogramma Gnumeric, de instant-messenger Pidgin en zelfs de mediaspeler VLC. Extra software installeren doe je in het applicatiemenu onder System / Synaptic Package Manager. Om een pakket te installeren, klik je op het pakket, kies je Mark for installation en klik je tot slot bovenaan op Apply.

16 Extra software

Kijk hier welke software er allemaal nog op GalliumOS werkt en hoe je die installeert. Zo vind je hier instructies voor de installatie van Google Chrome, Adobe Flash, TeamViewer, Skype, Wine, Spotify, Kodi, Steam en Minecraft. Ook vind je er uitgelegd hoe je Google Drive met Xfce integreert, zodat je bestanden die je in een specifieke map op je Chromebook plaatst automatisch met je Google Drive worden gesynchroniseerd.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten