Verander je Word-document in een live-PDF

Door: redactie-computertotaal | 15 april 2021 17:34

How To

In een handomdraai kun je Word-documenten omzetten naar live-PDF-bestanden met inhoudsopgave met aanklikbare links. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Als je met een lang document met verschillende hoofdstukken en paragrafen te maken hebt, is het handig om meteen naar het gewenste gedeelte te kunnen springen. In Microsoft Word is het mogelijk om automatisch een inhoudsopgave aan te maken waarin de titels van de hoofdstukken en paragrafen aanklikbare links zijn. Als je hierop klikt kom je meteen bij dat deel van het document terecht. 

Inhousopgave

Om van deze handige functie gebruik te kunnen maken moet je wel de ingebouwde kopstijlen van Word of de stijlen die je zelf hebt aangemaakt hanteren. Op die manier weet Word namelijk om wat voor niveau (een hoofdstuk, paragraaf, subparagraaf et cetera) het gaat.

Om een bepaald stuk tekst in de inhoudsopgave op te nemen, moet je de tekst markeren en de gewenste kopstijl kiezen onder het tabblad Start in de groep Stijlen. Doe dit voor alle hoofdstukken, paragrafen en dergelijke.

Als je klaar bent met het opmaken van je tekst en het kiezen van de hoofdstukindeling is het tijd om de inhoudsopgave aan te maken. Zet in het document de cursor op de plek waar je de inhoudsopgave wilt neerzetten. Ga naar het tabblad Referenties en klik in de groep Inhoudsopgave op Inhoudsopgave. Selecteer vervolgens de gewenste stijl voor je inhoudsopgave. Wil je meer controle over wat er in de inhoudsopgave verschijnt, klik dan op Inhoudsopgave invoegen. Je krijgt dan een venster te zien waarin je de inhoudsopgave kunt opmaken en aanpassen.

Toevoegen aan index

Opslaan als PDF 

Als je inhoudsopgave eenmaal naar je smaak is en je tekst helemaal klaar is, is het een goed idee om je document eerst gewoon als Word-document op te slaan zodat je het later nog kunt aanpassen, mocht het nodig zijn. Vervolgens kun je het document als PDF-bestand opslaan door Opslaan Als te kiezen en in het dialoogvenster PDF (*.pdf) als bestandstype te selecteren.

Je document wordt dan als PDF-bestand geëxporteerd, waarbij de links in de inhoudsopgave behouden worden zodat ze ook in het PDF-bestand de lezer naar het juiste gedeelte in de tekst brengen.

0 Reactie(s) op: Verander je Word-document in een live-PDF

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.