Maak van uw bureaublad een filmdoek met VLC

Door: Robbin Ooijevaar | 25 december 2010 11:15

Apps & Software

Moderne computers zijn krachtig genoeg om filmpjes op allerlei manieren af te spelen. Achter de pictogrammen van uw bureaublad lijkt misschien niet de meest geschikte plek, maar het is toch erg leuk voor subtiele animaties. In deze snelstart gebruiken we een animatie van www.dreamscene.org en spelen deze af in een lus op het bureaublad met VLC Media Player. Zo krijgt u een prachtig bewegend bureaubladdecor.

1. VLC-installatie

VLC Media Player is de meest uitgebreide mediaspeler die we kennen. Een van de vele opties is om video weer te geven achter de pictogrammen op uw bureaublad. Met een paar aanpassingen creëert u op deze manier een sprankelende geanimeerde bureaubladachtergrond. Uiteraard kunt u hier ook een gedownloade film afspelen, maar dit is minder praktisch en schiet het doel van deze Snelstart voorbij. Download en installeer VLC. Voor de geanimeerde bureaubladachtergrond hebt u een kort filmpje nodig dat u eenvoudig kunt ‘lussen’, zodat het oneindig doorspeelt. Zoek bijvoorbeeld een mooie animatie uit op DreamScene via de link dreamscenes. De wmv-filmpjes hebben een omvang van circa 10 MB. Blader door de galerij en download een filmpje naar keuze. Pak het zip-bestand uit en speel het filmpje als test af met VLC. De eerste keer kan het even duren voordat het bestand wordt afgespeeld. In beginsel speelt VLC het filmpje in een venster, net als Windows Media Player. Ook toont VLC de bestandsnaam van het wmv-filmpje.

Installeer VLC en zoek een mooie bureaubladanimatie uit op DreamScene.

2. Bureaublad als filmdoek

Open in VLC het menu Extra / Voorkeuren en ga naar het onderdeel Video. Verander de instelling achter Uitvoer naar DirectX video-uitvoer. Plaats een vinkje bij Bureaubladachtergrondmodus activeren. Als u meer dan één monitor gebruikt, kies dan bij Weergaveapparaat het scherm waarop u de bewegende bureaubladachtergrond wilt afspelen. Open nu het onderdeel Ondertiteling en OSD. Verwijder het vinkje bij Mediatitel weergeven bij starten van video. Zorg ervoor dat het filmpje in een lus wordt afgespeeld. Activeer hiervoor de geavanceerde voorkeuren door op Alles te klikken. Plaats een vinkje bij Afspeellijst / Alles herhalen en bevestig de VLC-aanpassingen met Opslaan. De aanpassingen worden bij de volgende start van VLC actief. Open nu het bureaubladfilmpje via Media / Bestand openen of sleep het filmbestand naar het VLC-venster. Het filmpje wordt nu afgespeeld achter de iconen op uw bureaublad. Aan het einde van het filmpje, en dat duurt bij een goede animatie nooit lang, begint het filmpje als het goed is (vrijwel) naadloos van voren af aan.

Activeer de juiste instellingen in VLC om het filmbestand af te spelen als geanimeerde bureaubladachtergrond.

3. Afspelen optimaliseren

Als het filmpje niet helemaal correct schaalt op uw bureaublad en u randen overhoudt, maak het dan beeldvullend via het menu Video / Bijsnijden. Het venster van VLC blijft tijdens het afspelen actief. Pak het VLC-venster vast met de muis en sleep het onder uw startmenu uit beeld. Het icoontje van VLC, een oranje pionnetje, blijft zichtbaar uw systeemvak. Deze truc met VLC toont aan dat het mogelijk is om een geanimeerde bureaubladachtergrond in te richten met VLC in Windows 7, maar het is niet perfect. Met enig knutselwerk kunt u het filmpje laten starten met Windows en de bediening van VLC verbergen. VLC is een van de meest uitgebreide mediaspelers met geavanceerde scripting-mogelijkheden. Meer informatie hierover vindt u in de documentatie op de website van de makers. Na het afsluiten van VLC Media Player ziet u een zwarte achtergrond en wordt het thema van Windows 7 helaas niet automatisch hersteld. Dit is eenvoudig te herstellen via Persoonlijke instellingen in uw configuratiescherm.

Pas de verhoudingen aan om het bureaubladfilmpje beeldvullend af te spelen.

1 Reactie(s) op: Maak van uw bureaublad een filmdoek met VLC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 oktober 2013 08:20 Anoniem
    hij doet het niet jammer genoeg.
    ):
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.