Maak Windows 10 draagbaar

Door: ignace-de-groot | 04 juni 2015 12:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

We moeten nog tot eind juli wachten op de definitieve versie van Windows 10, maar Microsoft stelt alvast een proefversie beschikbaar. Heb je geen zin je systeem overhoop te halen voor een installatie op je pc, installeer Windows 10 dan op een usb-stick of externe schijf! Dat lukt ook met Windows 8(.1).

01 Installatiemethodes

Er bestaan verschillende mogelijkheden om Windows te proefdraaien: een 'klassieke' installatie bij voorkeur op een pc die je niet meteen nodig hebt, in dualboot met een ander besturingssysteem of virtueel met behulp van bijvoorbeeld VirtualBox.

Er is echter nog een andere mogelijkheid, die niet nog niet zo goed bekend is: je installeert Windows 10 'live' op een usb-medium. Het is precies deze methode die we in dit artikel aan bod laten komen. We focussen ons hierbij op Windows 10, maar onthoud dat dezelfde aanpak ook prima bruikbaar is voor wie Windows 8 of 8.1 'portable' wil maken!

We bespreken twee totaal verschillende methodes om dit te doen. Voor de eerste methode heb je de Enterprise-editie van Windows (8, 8.1 of 10) nodig. Wat Windows 10 betreft is dat echter niet zo lastig, gezien ook hiervan een gratis proefversie beschikbaar is. Voor de andere methode maakt de Windows-editie van waaruit je de 'draagbare' Windows prepareert niet zoveel uit: wij laten het je zin in een Windows 8-omgeving.

01 Hier draait Windows 10 Enterprise virtueel met behulp van VirtualBox.

Nieuw in Windows 10

Microsoft hoopt met Windows 10 de gebruikers van Windows 7 alsnog tot een upgrade te kunnen verleiden. Wat het in Windows 8 zo gemiste startmenu betreft, heeft Microsoft alvast naar die gebruikers geluisterd. Het startmenu is teruggekeerd, weliswaar in een aangepaste vorm met live-tegels. Ook handig zijn de virtuele bureaubladen (bereikbaar via het knopje Taakweergave op de Windows taakbalk) net zoals de mogelijkheid om apps in een schaalbaar venster te draaien.

Gevorderde gebruikers zullen ook de mogelijkheid appreciëren om tekst uit de grafische Windows-omgeving op de opdrachtregel te plakken. Nieuw is ook de 'Continuum'-functie: die zorgt ervoor dat Windows automatisch omschakelt tussen een desktop- en een tablet-modus, zodra het (niet langer) een toetsenbord detecteert. En zo zijn er nog wel een aantal leuke toevoegingen. De moeite dus om zelf even met Windows 10 kennis te maken.

Windows 10 bevat enkele handige nieuwigheden.

02 Windows 10 Enterprise

Zoals gezegd, hebben we voor deze eerste methode een werkende installatie van Windows 8(.1) of 10 Enterprise nodig. Voor Windows 10 kun je die gratis downloaden. Je moet je wel even aanmelden met een Microsoft-account. Vergeet niet aan te duiden welke versie je wenst: 32 bit of 64 bit. Ten slotte stip je de gewenste taal voor de evaluatieversie aan.

Op het moment van dit schrijven (begin maart) was er nog geen Nederlandstalige versie beschikbaar, dus kiezen we voor de Engelstalige variant. Als alles goed is, staat even later het bijhorende iso-bestand op je schijf. In Windows 10 Enterprise zit een functie om Windows portable te maken. Je moet nu dus Windows 10 installeren op één van de methodes die we beschreven in stap 1 (klassiek, dualboot of virtueel), zie ook het kader 'Windows 10 virtueel'.

Na installatie vinden we de mogelijkheid om Windows portabel te maken, terug onder de naam Windows To Go. Ga hiervoor naar Control Panel (het configuratiescherm), waar je vervolgens View by Small icons selecteert. Hier zie je Windows To Go staan. Een alternatieve installatiemethode leggen we vanaf stap 5 uit.

02 De functie die we nodig hebben vind je standaard terug in Windows 10 Enterprise.

Windows 10 virtueel

Wil je aan de slag met de Windows To Go-functie in Windows 10 Enterprise, dan zit er weinig anders op dan Windows 10 eerst te installeren. Dat kun je gelukkig ook virtueel doen, bijvoorbeeld met het gratis VirtualBox. In een notendop doe je dat als volgt: start de recentste versie van VirtualBox Manager op en klik op Nieuw. Vul als naam bijvoorbeeld Windows 10 in en duid bij Versie Windows 10 (32 bit of 64 bit) aan. Druk op Volgende (2x) en op Aanmaken. Druk nogmaals op Volgende (2x) en op Aanmaken. Dubbelklik op de nieuw toegevoegde virtuele machine. In het venster Selecteer opstartschijf klik je nu het mapicoontje aan en verwijs je naar het gedownloade iso-bestand van Windows 10. Bevestig met Openen en Start, waarna je de verdere instructies volgt en Windows 10 (virtueel) installeert.

Je kunt Windows 10 ook (tijdelijk) virtueel installeren.

03 Windows To Go

Voordat je Windows To Go opstart, stop je eerst een geschikt usb-medium in je pc. Idealiter is dat een usb 3.0-apparaat, omdat je voldoende snelheid wilt om Windows vlot te kunnen opstarten en ermee te werken. Je zult merken dat Windows To Go de meeste usb-schijven accepteert (ook usb 2.0), maar dat die heel wat kieskeuriger is naar usb-sticks toe. Je kunt gerust je eigen usb-sticks uitproberen (bij voorkeur minstens 32 GB), maar het is lang niet zeker dat Windows To Go je sticks zal aanvaarden. In dat geval zit er weinig anders op dan je een gecertificeerde stick aan te schaffen. Die zijn niet zo dik bezaaid, maar hier vind je er alvast een tiental.

Werk je vanuit een Windows-installatie die je met VirtualBox hebt gevirtualiseerd (zie ook het kader 'Windows 10 virtueel'), dan moet je er ook nog even voor zorgen dat die installatie je usb-medium herkent. Daarvoor selecteer je bovenaan, in het menu van het venster van je virtuele machine, Apparaten / USB-apparaten en klik je de naam van je usb-medium aan.

Je bent nog niet helemaal klaar om met Windows To Go aan de slag te gaan. Die zal je namelijk straks ook vragen naar een imagebestand van Windows 10. Nu zit dat bestand in het iso-containerbestand dat je hebt gedownload. Je moet dit iso-bestand nu eerst als een virtuele schijf aan je systeem koppelen. In Windows 8 en 10 kan dat door het bestand met de rechtermuisknop aan te klikken en Koppelen (Mount) aan te klikken. In Windows 7 kun je dat doen met behulp van een (gratis) tool als Virtual CloneDrive.

04 Wizard

Nu heb je alles voor elkaar en mag je Windows To Go opstarten. Een wizard begeleidt je door het proces. Als het goed is heeft die een 'compatibel' usb-medium gedetecteerd. Selecteer dan dit medium en klik op Next. Via Add search location verwijs je de wizard vervolgens naar het imagebestand. Dat bevindt zich in het gekoppelde station, namelijk in de map \sources onder de naam install.wim. Bevestig met Next. In het volgende venster krijg je nog de gelegenheid de 'werkomgeving' (workspace) van je portabele Windows te versleutelen met behulp van BitLocker. Klik op Skip als je hiervan geen gebruik wilt maken. Druk ten slotte op Create om op je usb-medium de variant van Windows 10 Enterprise te plaatsen. Je rondt het proces, dat wel tot een half uur kan duren, af met Save and Close.

04 De Windows To Go-wizard heeft een imagebestand nodig.

5 Reactie(s) op: Maak Windows 10 draagbaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2015 00:15 Anoniem
  bij stap 10 krijg ik volgende foutmelding:
  bcdboot.exe - ongeldige installatiekopie
  F:\Windows\System32\bcryptPrimitives.dll is niet geschikt voor Windows of het bevat een fout. Probeer het programma opnieuw te installeren met behulp van de oorspronkelijke installatiemedia of neem contact op met de systeembeheerder of softwareleverancier voor ondersteuning. Foutstatus 0xc0000603.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juni 2015 10:53 Anoniem
  is w10 na een jaar nog gratis en blijven al je programma`s nog wel werken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2015 09:42 Anoniem
  Je zou ook het programma WinToUSB kunnen gebruiken die doet het zelfde als Windows to go. Alleen het voordeel van WINToUSB is dat je geen Windows enterprice nodig heb.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2015 21:00 Anoniem
  Ik vind het persoonlijk een lastig omschreven methode. Ik heb met kinderlijke eenvoud (wel vanuit Windows 10 in VMPlayer) een Windows to Go USB-Stick gemaakt met behulp van het freeware tooltje "Rufus". Toegegeven, het duurde een uurtje, maar geen instellingen op te geven en te configureren. Tevens kan je de stick hiermee tegelijkertijd geschikt maken voor BIOS en (U)EFI. Let hierbij wel op de switch die je om moet zetten (een key-combo met Shift-ALT geloof ik).

  Naar mijn mening is het het waard om die apart te vermelden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2015 11:23 Longsaloon
  Een beetje van de hak op de tak verhaal, dat in mijn geval niet werkt.
  Krijg evenals een andere gebruiker de volgende foutmelding:

  bcdboot.exe - ongeldige installatiekopie
  F:\Windows\System32\bcryptPrimitives.dll is niet geschikt voor Windows of het bevat een fout. Probeer het programma opnieuw te installeren met behulp van de oorspronkelijke installatiemedia of neem contact op met de systeembeheerder of softwareleverancier voor ondersteuning. Foutstatus 0xc0000603.

  Heb het ook met Rufus geprobeerd en dat resulteerde in dezelfde fout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.