Maak Windows nog beter met 9 gratis tools

Door: alex-castle | 10 maart 2014 00:25

Apps & Software

Windows zit vol handige functies, maar ook sommige tools die gewoonweg matig zijn. Gelukkig zijn er krachtige gratis alternatieven beschikbaar. Hieronder laten we je 9 ingebouwde functies van Windows zien die niet echt voldoen, en de gratis software die je als vervanging kunt gebruiken.

Zoeken

De zoekfunctie in Windows 8 is snel en goed geïntegreerd met het nieuwe startscherm. Maar het startscherm is niet perfect: het kan alleen uitvoerbare bestanden of documenten vinden. Als je alle andere bestanden op je systeem wilt doorzoeken, zul je de uiterst trage File Explorer moeten gebruiken. Of je kunt Everything gebruiken.

"Everything" is een geïndexeerde zoekfunctie waarmee je elk bestand op je systeem kunt doorzoeken, vrijwel meteen. Typ gewoon een bestandsnaam in, en voordat je klaar bent zie je al staan waar je naar op zoek bent. Ja, het is echt zo snel. Voor nog snellere toegang kun je het aan je werkbalk vastpinnen.

Bestandsoverdrachten

Het is ironisch dat één van de simpelste dingen die je in Windows kunt doen één van de meest frustrerende is. Bestandsoverdrachten zijn in recente versies van Windows verbeterd, maar ze kunnen nog steeds lang duren, en mislukte overdrachten zijn een geweldige manier om je middag te verpesten (vooral als je middag uit het verplaatsen van talloze bestanden bestaat).

Vooral in Windows 7 of eerde zou je meteen je systeem moeten updaten met TeraCopy, een gratis tool die bestandsoverdrachten behoorlijk versnelt en je beschermt tegen mislukte overdrachten - een bestand dat voor een fout zorgt wordt overgeslagen in plaats van dat de volledige overdracht wordt stopgezet. Je kunt overdrachten ook op elk moment pauzeren en hervatten, en beter nog, het is direct geïntegreerd in Windows Explorer, dus zodra het geïnstalleerd is kun je zoals altijd bestanden verslepen, maar dan met alle voordelen van TeraCopy.

Screenshots

In Windows 8 kun je een screenshot nemen door op Win+PrtScn te drukken, maar om een heleboel screenshots te nemen heb je een toegewijde app nodig.

Er zijn meer kandidaten dan je zou verwachten, maar we raden Greenshot aan. Je kunt sneltoetsen aan allerlei soorten screenshot commando's koppelen (het volledige scherm vastleggen, en slechts een gebied, bijvoorbeeld), en specificeren wat er met die screenshots gebeurt. Je kunt automatisch een Save As dialoogvenster laten openen, de screenshots om een lichtgewicht beeldbewerkingsprogramma laten openen, of ze direct op je harde schijf opslaan met een naamgevingsmethode naar keuze.

Proces manager

De Windows proces manager, die verschijnt wanneer je op Ctrl+Esc+Shift drukt of het tabblad Processes opent in de Windows Task Manager, laat zien welke programma's en processen er draaien en hoeveel systeembronnen ze gebruiken. Voor het grootste deel werkt de ingebouwde proces manager prima, en hij is in Windows 8 enorm verbeterd, maar soms heb je een beetje meer nodig.

Daarvoor is er Process Explorer, een geavanceerde tool die door Microsoft zelf is aangeboden om dieper in je actieve processen te graven.

Process Explorer groepeert processen in een handige boomstructuur, zodat het bijvoorbeeld gemakkelijk is om alle 30 processen van je webbrowser op één plek te zien. Process Explorer gebruikt ook kleurcodering voor processen, zodat je meteen kunt zien welke jouw programma's zijn en welke systeemprocessen op de achtergrond zijn. Het kan ook verbinding met het internet maken om je te helpen om mysterieuze processen te identificeren die je computer vertragen.

Notepad

Als platte tekst editor is Notepad het soort programma waarvoor het lastig is om je een upgrade voor te stellen. Is de eenvoud juist niet waar het bij Notepad om draait? Als je meer wilt, dan gebruik je toch gewoon Word of Wordpad? Niet helemaal.

Notepad++ is een gratis platte tekst editor die de eenvoud van Notepad behoudt, maar een aantal handige nieuwe functies toevoegt. In het bijzonder, Notepad++ heeft een mooie aanpasbare interface waarmee je meerdere bestanden tegelijk kunt bewerken en zelfs spellingscontrole kunt uitvoeren. Sommige functies zijn specifiek ontworpen voor programmeurs, maar zelfs als je die nooit gebruikt zul je de upgrade kunnen waarderen.

Decompressie

Soms wil je iets exotischer dan een standaard, gecomprimeerd .zip bestand. RAR is het tweede meest voorkomende archiefformaat, met een aantal voordelen, maar Windows kan standaard geen .rar bestanden openen. Om dat te doen heb je een beter archiefprogramma nodig - eentje als 7Zip.

7Zip is een gratis tool dat .zip, .rar en vrijwel ieder ander archiefformaat kan openen. Je kunt het niet gebruiken om RAR bestanden aan te maken (daarvoor heb je het betaalde WinRAR nodig), maar je kunt .zip en .7z bestanden creëren, die de beste compressie van alle archieftypes bieden. Als je hopen grote bestanden wilt comprimeren en zoveel mogelijk ruimte wilt besparen, dan heb je echt 7zip nodig.

Media Player

Het afspelen van media kan echt een gedoe zijn. Tussen alle verschillende bestandsextensies en codecs weet je nooit helemaal zeker wat je nodig hebt om een bepaald bestand af te spelen. Het enige wat je met zekerheid kunt zeggen is dat Windows Media Player waarschijnlijk niet zal voldoen.

Om giswerk te voorkomen, neem VLC. Dit is een compacte mediaspeler die vrijwel elk mediabestand onder de zon kan afspelen. Je kunt zelfs DVDs direct vanuit je DVD-drive afspelen - een functie die in Windows 8 uit Windows Media Player verwijderd is. Als je nog dieper wilt spitten, zit VLC boordevol diepe functies en intrigerende trucs.

Paint

Als je Microsoft Paint opent lijkt het een beetje alsof je een blik in het verleden werpt. Het heeft deel uitgemaakt van elke Windows versie sinds 1.0 in 1985, en het is sindsdien weinig veranderd. Als je echt aan beeldbewerking wilt doen, dan heb je een vervangend programma nodig.

Voor de meeste gebruikers is het gratis programma Paint.NET een geweldige keuze. Het heeft alle functies die je kunt verwachten in een modern beeldbewerkingsprogramma, zoals lagen, filters, en een geschiedenispaneel, allemaal samengevoegd in een mooie opgeruimde gebruikersinterface. Als je op zoek bent naar meer geavanceerde fotobewerkingsopties, dan is GIMP ook gratis en enorm krachtig, hoewel de ingewikkelde interface niet zo gebruiksvriendelijk is als die van PAINT.NET en het heeft een aantal bugs.

Audio

De ingebouwde audiorecorder in Windows is een zeldzaam geval van minimalisme door Microsoft. Het hele ding is zo'n 25 pixels hoog, en bevat één enkele knop. Je hoeft geen audio engineer te zijn om dat een beetje teleurstellend te vinden.

Voor al je audio opname- en bewerkingsbehoeften, download Audacity. Met dit programma kun je meerdere audiokanalen tegelijk opnemen, en deze naar wens bewerken, splitsen en mixen. Of je nu een podcast opneemt of audio bewerkt van de pianoles van je kind, Audacity heeft alles wat je nodig hebt - hoewel de grimmige interface die vol met opties zit in eerste instantie een beetje overweldigend kan zijn. Kijk eens naar onze handleiding voor Audacity om de basis te leren en te wennen aan de diepere functies van de software.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

4 Reactie(s) op: Maak Windows nog beter met 9 gratis tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 maart 2014 09:42 Anoniem
    Eigenlijk te zot voor woorden dat je deze utils nodig hebt om het allemaal wat gebruikersvriendelijker en meer efficiënt te maken.
    Bij Windows 95 en 98 …. ok, is nog te begrijpen. We leven nu in 2014, zijn een aantal OS verder…. schandelijk gewoon…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 10 maart 2014 16:47 Anoniem
    Wat heerlijk hè, dat MS ons niet opzadelt met allerlei bloatware, maar ons de keus geeft wat we wel en niet willen.
    Fijn om te weten dat er een standaardfunctie wordt meegeleverd, maar dat iedereen kan kiezen voor optionele uitbreiding.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 14 maart 2014 11:46 Anoniem
    Wat ik mooi vind is de 2 reacties: De een helemaal blij en de ander niet.

    Leuk artikel op sommige alternatieven heb ik een andere mening, maar er zaten ook wel een leuk aantal suggesties in. Zelf gebruik ik alleen VLC.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 23 maart 2014 15:54 Anoniem
    Mijn ervaring is dat extra tools vaak geheel onnodig zijn en niet zelden slopen ze je hele besturingssysteem. Volgens mij is het voor de gemiddelde computergebruiker het beste om de standaard programma's te gebruken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.