Maak zelf een netwerkschijf met FreeNAS

Door: robbin-ooijevaar | 22 januari 2014 10:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een NAS is een centrale bestandsopslag voor al je computers in je (draadloze of bekabelde) thuisnetwerk. Je kunt een kant-en-klare NAS aanschaffen, maar in dit artikel bouwen we er zelf eentje. Hiervoor gaan we aan de slag met het besturingssysteem FreeNAS, een afgedankte computer en één usb-stick.

Voorbereiding

Tip 01: FreeNAS

NAS staat voor 'Network Attached Storage'. Oftewel een direct aan het netwerk gekoppelde externe harde schijf. Een NAS geeft de computer in je thuisnetwerk een centrale opslagruimte. Vaak is het ook mogelijk om de bestanden op de NAS via internet te benaderen. Een NAS is kant-en-klaar verkrijgbaar in de winkel, maar we gaan er zelf een bouwen met FreeNAS.

FreeNAS is een computerbesturingssysteem gebaseerd op FreeBSD: een soort Linux, maar dan anders. Laat je niet afschrikken door deze termen. Hoewel de installatie van FreeNAS lastig is voor beginners, loodsen we je hier zo goed mogelijk doorheen. Vervolgens is FreeNAS volledig te bedienen en onderhouden via een webbrowser.

Tip 01 Een 'echte' NAS is weliswaar mooi en compact, maar functioneel gezien voldoet met FreeNAS je oude pc net zo goed.

Tip 02: Oude computer

In dit artikel geven we onze oude computer een nieuw leven als NAS. Ons testsysteem draaide ooit Windows Vista, heeft een AMD Athlon 64 X2-processor, 1 GB werkgeheugen en een harde schijf van 1 TB. FreeNAS werkt overigens beter met meer werkgeheugen! FreeNAS werkt op een 32bit-processor, maar de 64bit-versie wordt beter ondersteund en heeft meer mogelijkheden via plug-ins. Het tooltje SecurAble toont of je oude computer in staat is om de 64bit-versie te draaien.

In principe heb je voldoende aan een kale computerkast, maar een monitor en toetsenbord zijn wel handig tijdens de eerst installatie. FreeNAS wordt niet geïnstalleerd op de harde schijf in de computer, maar draait vanaf een usb-stick. Een stick van 2 GB is voldoende. De voorbereidingen treffen we op onze huidige computer met Windows 7. Hierop wordt de FreeNAS usb-stick geprepareerd. Het FreeNAS-systeem wordt bedraad aangesloten op het thuisnetwerk en kan straks zowel draadloos als bedraad worden benaderd.

Tip 02 Recycle je oude hardware: maak een NAS van je vorige pc.

Recyclen

Groen denken en doen is populair. In dit artikel recyclen we onze oude computer en geven het apparaat een nieuwe bestemming als NAS. Klinkt groen? We besparen in ieder geval de aanschaf van een nieuw product en dus ook veel energie: van productie tot vervoer van de andere kant van de wereld naar je huiskamer. Het recyclen van oude computers heeft één nadeel: oude hardware is vaak minder energiezuinig. Wel kun je energiebesparende maatregels nemen, zoals de slaapstand van de opslagschijf gebruiken.

Omdat laptops minder energie verbruiken, is een oude laptop met FreeNAS meestal energiezuiniger dan een oude desktop-pc. Dus als je nog een laptop hebt liggen, kun je hiermee aan de slag! Schakel wel het beeldscherm uit met de speciale Fn-sneltoets (verschilt per merk/type laptop).

Tip 03: FreeNAS downloaden

Haal FreeNAS binnen via de blauwe knop Download. Op de vraag of je je wil abonneren op de nieuwsbrief, kun je kiezen om je e-mailadres op te geven of te klikken op de knop No thank you, let me download FreeNAS please. Standaard biedt de website een opstartbare-cd (iso) aan, maar we hebben de download voor de usb-stick nodig. Het is belangrijk om naar beneden te scrollen en te klikken op het plaatje met de usb-stick, pas dan wordt de versie voor usb klaargezet! Er is een 32- en 64bit-versie van FreeNAS.

Op het moment van schrijven was FreeNAS 9.1.1 de meest recente versie. De 64bit-variant hiervan heet FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img.xz. De 32bit-versie heet FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x86.img.xz. De 64bit-versie heeft de voorkeur, maar dient wel te worden ondersteund door je processor. We gebruiken in de stappen in dit artikel de 64bit-versie. Maak op je bureaublad de map FreeNAS voorbereiding aan en bewaar hierin het gedownloade xz-bestand.

Tip 03 Download FreeNAS voor usb en bewaar het xz-bestand in een eigen map op je bureaublad.

Tip 04: Image uitpakken

Het bestand dat we nodig hebben om de usb-stick met FreeNAS te maken, is verpakt in het xz-archiefbestand. Je hebt het programma 7-Zip nodig om het xz-bestand uit te pakken. Download en installeer 7-Zip. Blader met Windows Verkenner naar de map FreeNAS voorbereiding op je bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op het bestand FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img.xz en kies 7-Zip / Extract here.

Het image-bestand van FreeNAS heeft de extensie .img en wordt uitgepakt in de map. Ons image-bestand heet FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img. 7-Zip is vanaf nu niet meer nodig. Je mag het programma verwijderen. Ook het xz-bestand mag de prullenbak in.

Tip 04 Pak het xz-archiefbestand uit met 7-Zip.

FreeNAS zonder extra computer

Omdat FreeNAS niet geïnstalleerd wordt op een harde schijf en werkt vanaf een usb-stick, lijkt het misschien dat je hiermee direct op je eigen computer kunt experimenteren: dit klopt niet! FreeNAS maakt de harde schijf leeg (tip 11) en dat is met je eigen computer niet wenselijk! Heb je geen tweede computer tot je beschikking? Dan kun je alsnog experimenteren met FreeNAS op je eigen computer, maar dan wel in een virtuele omgeving. Dit kan bijvoorbeeld met VirtualBox.

Tip 05: Installeren op usb

Sluit een lege usb-stick van minimaal 2 GB aan op je computer. Controleer de schijfletter via Start / Computer. Op onze testcomputer heeft de usb-stick de schijfletter G. Om het image-bestand FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img op de usb-stick te krijgen, heb je het programma Win32 Disk Imager nodig.

Download dit programma, pak de download uit en start het programma. Blader bij Image file naar de map FreeNAS voorbereiding en wijs het bestand FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img aan. Kies bij Device de schijfletter van je usb-stick en klik op Write om de usb-stick aan te maken. Vanaf nu heb je Win32 Disk Imager en het image-bestand FreeNAS-9.1.1-RELEASE-x64.img niet meer nodig.

Tip 05 Maak de FreeNAS usb-stick aan met Win32 Disk Imager.

21 Reactie(s) op: Maak zelf een netwerkschijf met FreeNAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 januari 2014 08:26 Anoniem
  Allerlaatste zin over ftp.. Verkeerd gebruik van het woord 'mits'

  Ik ga op vakantie, mits ik vrij kan krijgen.
  Ik ga op vakantie, tenzij ik geen vrij kan krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 09:31 Anoniem
  Allerlaatste zin over FTP …???
  WTF, Zeiken is ook een vak apart, niet?
  We zijn hier met z'n allen IT'ers die hier IT uitoefenen,
  geen Nederlandse Taal Guru's - dombo!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 09:58 Anoniem
  JULIE URL-LINK VERWIJZING NAAR VIRTUALBOX IS VERKEERD !!!
  Er staat:
  http://www.virtualbox.com
  Maar het moet zijn:
  https://www.virtualbox.org
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 10:32 Anoniem
  Bij mij werkt het als een zonnetje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 14:52 Anoniem
  Moet inderdaad "tenzij" zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 17:46 jodeuchevoo
  Technisch gezien weliswaar zinvol wegens hergebruik van de spullen maar om vervolgens 24 uur per dag zo'n stroomvreter stand-by of aan te hebben past toch niet meer in deze tijd. Denk je goedkoop klaar te zijn kun je vervolgens een hogere rekening van je energiebedrijf tegemoet zien. Dan toch maar een NAS plaatsen die veel minder energie verbruikt. Nog afgezien dat het lawaai van de ventilator en harde schijf. Heb enkele weken een draaiende PC in de meterkast gehad staan. Heb deze vervolgens weer snel verwijderd omdat deze begon te resoneren in de meterkast. Was goed hoorbaar in de aangrenzende keuken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2014 22:08 Anoniem
  Als je de opdracht Wake up on Lan in de Bios activeert zal deze machine niet meer stroom verbruiken dan een NAS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2014 12:17 Anoniem
  Kun je aan de als NAS ingerichte computer, externe schijven koppelen, die dan ook via het netwerk te benaderen zijn?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2014 18:05 Anoniem
  Ik heb precies de stappen gevolgd die er staan, maar ik kan in de Boot staat de USB er niet. terwijl hij er wel in zit. als je hem gewoon in de pc stopt en probeert te openen zegt hij dat je hem eerst moet formatteren om te gebruiken, of dat goed of fout is weet ik niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2014 11:24 Anoniem
  er staat dat je hdd leeg gemaakt wordt ok das prima voor de schijf op de laptop maar ik heb nog een externe hdd met bestanden erop kan ik die naderhand aansluiten op de naslaptop zonder dat die leeg moet zoals je normaal een hdd van pc naar pc kan brengen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2014 17:41 Anoniem
  ik heb precies gedaan wat er staat. ik heb een packard bell met een 1TB harde schijf. en 4gb geheugen, nu krijg ik deze melding: run_interrupt_driven_hooks: still waiting after 300 seconds for xpt_config. nu gebeurt er daarna niks meer.
  wat moet ik hiermee doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2014 08:12 WimL
  ik heb precies gedaan wat er staat. ik heb een packard bell met een 1TB harde schijf. en 4gb geheugen, nu krijg ik deze melding: run_interrupt_driven_hooks: still waiting after 300 seconds for xpt_config. nu gebeurt er daarna niks meer.
  wat moet ik hiermee doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 september 2018 16:17 Henk22
  @WimL ik had hetzelfde probleem! Maar na wat onderzoek kwam ik er achter wat het was! Als je freenas wil installeren gaat hij zoeken naar de standaard configuratie bestand, en deze bestaat niet dus krijg je een loop! Hoe te voorkomen! Zodra je de computer opstart vanaf een stik of cd krijg je even heel snel een menu, wacht niet en tik gelijk op 2 voor singel user, hij zal dan een nieuwe configuratie file gaan maken en zal de installatie normaal afronden. Vervolgens zal hij vragen om de pc opnieuw op te starten. (Vergeet niet de installatie cd of stik te verwijderen) hij zal dan even alles inlezen en opstarten. Je moet dan een nieuw ww in vullen zodat je via een andere pc kunt inloggen. Hij vraagt dan om een gebruikers naam en ww, je gebruikers naam is root en je ww is wat je zelf hebt ingesteld. Vanaf nu heb je de gebruikers handleiding nodig om hem even goed in te stellen. Maar dan werkt hij als een trein. Succes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2014 21:41 Anoniem
  Jammer dat dit dus niet beschreven is over 32bit want die krijg je echt niet aan de praat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2014 14:29 Anoniem
  Nou ik schaam me er voor dat ik Nederlander ben staat een tof artikel NIKs mis mee haan jullie domme Nederlanders zitten discusere over ABN plrut toch op stelletje zielige mensen love UK land USA fuck nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2014 09:32 Anoniem
  ik heb het bestand gedownload maar nu lees ik op free nas dat ik minimaal 8gb ram op mijn pc moet hebben dat het werkt ja en dat haalt mijn pc niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2014 00:37 Anoniem
  wekt perfect met p4 3gig ht 1.8gb ram alle media app werkt het op nas versie 9.1.1 gebruikt zonder plugins gewoon kaal

  john
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2015 15:59 Anoniem
  jammer dat de nieuwere versie geen 32bit meer ondersteund en dat je er 8GB ram voor nodig hebt. weet iemand waar de de versie die hier beschreven wordt (9.1.1) nog kunt downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 15:08 Anoniem
  Dit artikel NIET meer gebruiken mensen. FreeNAS is absoluut niet geschikt (meer) om op oude hardware te draaien en al HELEMAAL niet op een systeem zoals hier beschreven. En ja, er zullen best een paar mensen zijn die het toch proberen en het zelfs enigzins aan de praat krijgen, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben en de vraag is hoe lnag het goed blijft gaan. FreeNAS is een geweldig produkt, maar niet voor de doeleinden zoals hier beschreven. NAS4FREE is een alternatief die wel op veel oudere hardware draait.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2016 15:29 Anoniem
  Werkt ook met een FreeNAS-9.3.ik heb een oude pc voor gebruikt.
  configuratie:Gigabyte am2 moederbord met een 6000+ cpu en 4Gb DDR 2 ram no problemo….
  heb het ook met 3Gb aan de praat gekregen en met 2…maar het laatste was wel heel traag…
  thx voor de How to.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.