MacDrive - Mac-schijven in Windows

Door: kees-krick | 03 juli 2015 08:36

Review

Een Mac-schijf is anders geformatteerd dan een schijf die in een Windows-computer zit. Dat is lastig als je met beide werelden te maken hebt of wanneer je Mac bezwijkt en je toch bij je data wilt. Gelukkig kun je terecht bij MacDrive.

MacDrive

Prijs

$ 49,99 (ongeveer € 46), vijf dagen proefperiode

Taal

Engels

OS

Windows XP/Vista/7/8; Windows Server 2003/2008/2012

Website

www.mediafour.com/software/macdrive

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Mac-schijven naadloos in Windows gebruiken
  • Herkent elk Mac-formaat en elke aansluiting (usb, SATA etc.)
  • Minpunten
  • Korte proefperiode
  • Vrij forse prijs bij sporadisch gebruik

Plotseling gaat het scherm op zwart en wordt het angstaanjagend stil. Op welke knoppen ik ook druk en wat ik ook doe, mijn MacBook wil niet meer opstarten. Dat is niet zo mooi, want ik ben juist een artikel aan het afronden. Morgen is de deadline en de dag erop ga ik op vakantie. Wat nu? Uiteraard heb ik een back-up, maar de versie op de interne schijf is zo goed als af. Dus schroef ik mijn MacBook open, haal de schijf eruit (wat overigens niet altijd kan), plaats hem in een behuizing voor een externe schijf en sluit hem op een Windows-pc aan. Klein detail: een Mac-schijf is standaard niet leesbaar onder Windows.

Mac-schijf in Windows

Apple gebruikt een heel ander schijfformaat. Een Windows-schijf is wel leesbaar op een Mac, maar andersom lukt dus niet. Gelukkig ontdek ik al snel het programma MacDrive. Als je dat op je Windows-pc installeert, zijn je Mac-schijven ineens wel leesbaar. Sterker, je mag er ook naar schrijven en je kunt schijven formatteren of er reparaties op uitvoeren als je in de problemen zit. MacDrive blijft grotendeels buiten beeld. Het is vooral een stuurprogramma dat onzichtbaar zijn werk voor je doet. Wel is er een pictogram in het systeemvak te vinden om een en ander in te stellen en waar je terecht kunt voor hulp en uitleg.

Via het systeemvak roep je onder andere hulpschermen op.

Windows Verkenner

Elke Mac-schijf krijgt een schijfletter in Windows Verkenner. Vervolgens zijn je mappen en bestanden op de normale manier benaderbaar en zie je nagenoeg geen verschil met Windows-schijven. Bestanden kun je ook direct vanuit programma's zoals Word en Excel openen, die je uiteraard wel op je pc geïnstalleerd moet hebben. Je kunt zelfs door de back-ups van Time Machine bladeren, het standaard back-upprogramma van Apple, mocht je een oudere versie van een bestand nodig hebben.

Conclusie

MacDrive is een uitkomst als je Mac-geformatteerde (externe) schijven op een Windows-computer wilt gebruiken. Ook kan het een redder in nood zijn bij calamiteiten. In mijn geval kon ik direct verder werken en redde MacDrive mijn deadline en vakantie. De standaardversie (MacDrive Standard) volstaat in de meeste gevallen, al is er ook een pro-versie die met zaken als RAID overweg kan.

Meer lezen?

Er zijn meerdere manieren om bestanden tussen Mac, pc, smartphone en tablet uit te wisselen.

0 Reactie(s) op: MacDrive - Mac-schijven in Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.