Macrium Reflect Free 5.0.4694

Door: ignace-de-groot | 06 augustus 2012 18:55

Review

U hebt uw systeem eindelijk voor elkaar: alle software is geïnstalleerd en alle drivers zijn netjes up-to-date. Voor er mogelijk noodlot toeslaat, maakt u graag een schijfkopie. Daar zorgt Macrium Reflect Free voor.

De gratis versie is een afgeslankte variant. Wilt u weten wat de meerwaarde is van de commerciële varianten, bekijk dan de tabel op Macrium.com. De gratis versie biedt geen ondersteuning voor het back-uppen van specifieke bestanden of mappen. Een schijf 'imagen' en klonen is echter wel mogelijk.

Image

Het programmavenster oogt wat druk, maar u vindt snel de weg als u zich door de tabbladen uit het linkerpaneel laat leiden: Disk Image en Restore. Logischerwijze kiest u eerst Disk Image, waarbij u de partitie(s) aanduidt die u naar een imagebestand wilt kopiëren. Verder kunt u onder meer nog de compressiegraad instellen, aangeven of lege sectoren meegekopieerd moeten worden en of u het imagebestand wilt opsplitsen. Uw keuzes worden vastgelegd in een (achteraf bewerkbaar) 'backup definition file'. Handig is nog dat zo'n back-up zich laat inplannen. Het maken van incrementele of differentiële images is echter niet mogelijk in de gratis versie.

Kies zelf welke partitie(s) u in een imagebestand wil onderbrengen.

Terugzetten

Gaat er ooit iets mis met de harde schijf, dan wendt u zich tot het tabblad Restore. Vanaf deze plek selecteert u het juiste imagebestand. Dat laat zich in één keer terugzetten, maar het is tevens mogelijk het imagebestand een virtuele schijfletter te geven (te 'mounten'), zodat u ook individuele bestanden kunt terugzetten. Het kan natuurlijk gebeuren dat uw systeemschijf niet meer wil opstarten. Daarom is het mogelijk een reddingsmedium te creëren op dvd of usb-stick. Dat kan in een Linux- of in een Windows PE-omgeving gebeuren. Deze laatste biedt iets meer opties, maar dan moet u wel bereid zijn om een extra download van 1,7 GB te doen.

Een live reddingsmedium met Windows PE vergt enige voorbereiding!

Klonen

Macrium Reflect laat zich ook goed inzetten voor een ander scenario. Stel, u hebt een nieuwe (grotere?) schijf aangekocht en u wilt uw bestaande schijfinhoud rechtstreeks naar die nieuwe schijf kopiëren. Dat doet u op nagenoeg dezelfde manier als bij het maken van een image, alleen kiest u hier voor Clone this disk. Uiteraard moet de doelschijf ook op uw systeem zijn aangesloten.

Macrium Reflect Free 5.0.4694

Freeware

Taal Engels

Download 31,5 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Schijven imagen en klonen

Reddingsmedium

Minpunten

Geen back-ups van individuele gegevens­bestanden

Geen incrementele of differentiële back-ups

Geen ondersteuning van dynamische of GPT-schijven

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Macrium Reflect Free 5.0.4694

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.