Macrorit Disk Partition Expert 2013 - Sleutelen aan partities

Door: ignace-de-groot | 31 maart 2014 09:48

Review

Soms ontkom je niet aan enig schijfbeheer, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe schijf toevoegt of als je een partitie wil uitbreiden of verwijderen. Dat onderhoud kun je uitvoeren met de ingebouwde module voor schijfbeheer, maar met Macrorit Disk Partition Expert werkt het overzichtelijker.

Macrorit Disk Partition Expert 2013

Taal:

Engels

OS:

Windows XP en hoger (32 en 64 bit)

Meer info:

ct.link.idg.nl/mdp

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Gebruiksvriendelijk
  • Voorbeeld handelingen
  • Minpunten

Macrorit Disk Partition Expert 2013 is een volbloed Windows-programma. Het laat zich uitsluitend installeren op een Windows-pc en kan alleen overweg met typische Windows-partities als FAT(32) en NTFS. Linux-adepten moeten dus elders shoppen.

De interface van het programma is zoals we inmiddels gewend zijn geraakt van andere partitiebeheerders: rechtsboven een 'tekstueel' overzicht van je schijven en partities, daaronder een grafische voorstelling en linksboven een lijst met de acties die je kunt ondernemen. Je doet er echter goed aan de gewenste actie in het contextmenu van de geselecteerde schijf of partitie te selecteren: dat verkleint het risico dat je een actie uitvoert op het verkeerde item.

Alle schijven en partities zijn in één oogopslag te bevatten.

Niet dat Disk Partition Expert het je makkelijk maakt een ondoordachte keuze te maken. Niet alleen krijg je de gevraagde acties netjes te zien in beide partitieoverzichten, de gevraagde handelingen worden ook eerst mooi opgesomd voor je ze effectief (en na je bevestiging) laat uitvoeren. Bovendien er is nog een knop om iets ongedaan te maken.

Functies

Welke handelingen kun je zoal uitvoeren met Disk Partition Expert? Uiteraard zitten daar de gebruikelijke acties bij, zoals: het indelen in partities (zowel MBR als GPT), het formatteren (NTFS of FAT, je kunt zelfs tot 2 TB voor FAT32 kiezen), het verplaatsen of schalen van volumes. In principe kan dat alles zonder dataverlies, maar veiligheidshalve maak je toch beter eerst een back-up.

Volumes schalen of verplaatsen: een kwestie van met de muis verslepen.

Het uitbreiden van een volume naar een niet-aangrenzend gebied is niet mogelijk, maar dat los je eenvoudig op door het tussenliggende volume eerst te verplaatsen. Je kunt evenmin twee volumes rechtstreeks samenvoegen. Maar al had dat wel gekund, dan raden we omwille van potentieel dataverlies hoe dan ook af. Je doet er altijd beter aan de data zelf te kopiëren.

Verder kun je volumes ook kopiëren, verwijderen en data overschrijven ('wipen'). Dat laatste kan nuttig zijn wanneer je van plan bent je pc of schijf te verkopen. Converteren van FAT naar NTFS is eveneens mogelijk, maar de omgekeerde richting dan weer niet. We vermelden nog de mogelijkheid om schijfletters aan te passen of weg te halen, een volume te defragmenteren en op data-integriteit te checken. Kortom, een behoorlijk complete partitiebeheerder.

0 Reactie(s) op: Macrorit Disk Partition Expert 2013 - Sleutelen aan partities

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.